S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi a Comitetului liderilor grupurilor parlamentare  

din ziua de marţi, 23 mai 2017

 

 

Şedinţa a început la ora 12,58.

 Lucrările au fost conduse de domnul Petru Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: domnul Florin Iordache, doamna Carmen-Ileana Mihălcescu şi domnul Marian-Cătălin Predoiu – vicepreşedinţi, domnul Georgian Pop, doamna Ioana Bran, domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc şi domnul Cristian Ghinea – secretari, domnul Mircea-Gheorghe Drăghici, domnul Seres Denes, domnul Andrei Dominic Gerea şi domnul Valeriu-Andrei Steriu – chestori, domnul Ion-Marcel Ciolacu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Victor Paul Dobre – Grupul parlamentar al PNL, domnul Nicuşor Daniel Dan – Grupul parlamentar al USR, domnul Korodi Attila – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Constantin Avram – Grupul parlamentar ALDE, domnul Eugen Tomac – Grupul parlamentar al PMP, domnul Varujan Pambuccian – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, şi doamna Silvia-Claudia Mihalcea, Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Ştefania Bîrlibescu – Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul,  domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general adjunct, domnul Georgică Tobă – secretar general adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea –  Direcţia comunicare şi relaţii publice, şi doamna Andreea Stăncescu – director general la Cabinet Secretar general.

 

*

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Bună ziua. Deschidem şedinţa, stimaţi colegi.

La ordinea de zi a şedinţei de Birou permanent, obiecţii? Nu.

 

PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor

 

PUNCTUL 2

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind „Ora Guvernului” din ziua de luni, 29 mai 2017

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

La ordinea de zi pentru şedinţa Camerei Deputaţilor?

Vă rog.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Eu cred că trebuie să o corelăm domnul preşedinte cu punctul 2, pentru că este legat de ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, am revenit cu solicitarea noastră de a-l invita pe domnul ministru al Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, la „Ora Guvernului”.

Eu cred că este cazul să intrăm în normalitate.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnul Ciolacu.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aş dori şi eu să ştiu tema discuţiei pentru care este invitat domnul ministru.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Am mai citit-o o dată, o mai citesc o dată: „Sustenabilitatea financiară a implementării legii salarizării personalului plătit din fonduri publice”.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ciolacu.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule preşedinte, ca şi data trecută, eu propun membrilor Biroului permanent să nu fie de acord cu invitarea domnului ministru Viorel Ştefan, dintr-un singur motiv: Legea este o iniţiativă parlamentară, nu este o lege trimisă de către Guvernul României şi asumată de către Guvernul României, astfel încât Ministrul Finanţelor să fie nevoit să ştie absolut totul despre lege şi cât de sustenabilă este sau nu.

Fiind o iniţiativă parlamentară, după ce va fi aprobată această lege, suntem de acord ca domnul Ministru să vină şi să răspundă plenului Parlamentului, legea aprobată de către Parlament dacă este sustenabilă sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului Naţional Liberal şi un pic împotriva firii normale a lucrurilor.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Tomac.

 

Domnul Eugen Tomac:

Domnule preşedinte, eu cred că această iniţiativă, aşa cum spune domnul Ciolacu, parlamentară, vizează şi bugetul ţării, este esenţial să primim un răspuns în cadrul „Orei Guvernului” şi de la ministrul Finanţelor, pentru că trebuie să ştim exact dacă există resurse pentru iniţiativa pe care o propuneţi. Deci noi susţinem propunerea PNL.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Dobre, din nou.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

În primul rând nu ştiu ce legătură are cu firea, că de ce este împotriva firii, m-am gândit.

În al doilea rând, vom fi în situaţia în care, şi văd aici o cerere ca să dezbatem în procedură de urgenţă legea salarizării. Păi ca să luăm o decizie pe legea salarizării, cred că este foarte important ca domnul ministru de Finanţe să ne spună dacă poate susţine o anvelopă salarială de 32 de miliarde de lei. Este cifra avansată de Guvern.

În legătură cu faptul că este o iniţiativă a parlamentarilor PSD, absolut de acord, dar cred că, şi am urmărit şi eu dezbaterile din Senat, doamna deputat Lia Olguţa Vasilescu a susţinut-o ca ministru al Guvernului. Şi a susţinut-o în numele Guvernului, deci este o lege asumată de Guvern.

Deci, revin, mi se pare absolut normal, firesc, ca atunci când vor lua decizia, dacă votăm sau nu această lege, să ştim dacă resursele financiare ale ţării sunt pentru susţinerea ei, să  nu minţim oamenii.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ciolacu.

 

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Sunt de acord cu domnul lider de la PNL. Înainte de a intra la votul final, şi când avem forma finală a legii, sunt de acord ca domnul Ministru să fie invitat şi să răspundă în acel moment.

Momentan, nu avem o formă finală a legii, ea este în dezbatere parlamentară.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Dobre.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Mulţumesc pentru acordul dat, dar nu am nevoie.

Solicitarea noastră este o solicitare legală, constituţională, şi nu ştiu de ce îl ţineţi ascuns pe ministrul de Finanţe de noi.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Korodi Attila.

 

Domnul Korodi Attila:

Mulţumesc.

Pentru că este o lege foarte complexă şi chiar şi noi, membrii UDMR din Camera Deputaţilor, aşteptam o finalizare în Senat, încet-încet ajungem în situaţia în care putem să dezbatem şi sustenabilitatea financiară pentru că vedem dimensiunea.

Noi am mai discutat şi le-am spus şi colegilor mei: desigur PNL are dreptul de a cere; dacă Biroul permanent votează Da, dacă Nu – nu! Dar, în sine, utilitatea de a discuta despre sustenabilitate trebuie să se facă în Comisia de buget-finanţe. Adică realmente aplicat, pentru că aici nu este vorba că legea este utilă sau nu este utilă, ci dacă realmente proiectarea pe anii propuşi de iniţiatori este fezabilă sau trebuie împinsă cu un an, cu doi, nu ştim. Vedem încet-încet anvelopa, pentru că Senatul a finalizat ca primă Cameră, deja vedem o dimensiune financiară, probabil o fi ajunsă şi în Camera Deputaţilor, dar important este ajungerea în Comisia de buget-finanţe, foarte aplicat să se dezbată aceste lucruri cu Ministerul de Finanţe. Asta cu privire la utilitate.

În rest, din punct de vedere al poziţiilor politice, acela este spaţiul pentru Ministru, dar, sincer, nu cred că momentul acela va ajuta foarte mult dezbaterile.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da. Domnul Cozmanciuc.

 

Domnul Coneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Domnule preşedinte, stimaţi colegi, am ascultat şi eu puţin mai devreme dezbaterea pe această temă de aici, din cadrul Biroului, şi cred că esenţa parlamentarismului este dezbaterea. Înainte  de adoptarea oricărei legi, nu cred că strică orice informaţie suplimentară. Solicitarea făcută de către grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal este întemeiată şi cred că şi fundamentată. Consider că o astfel că dezbatere, o astfel de prezenţă a domnului ministru ar aduce răspunsuri la foarte multe din întrebările pe care cred că foarte mulţi dintre parlamentarii din actualul mandat le au, indiferent de culoarea politică. De aceea, consider că ar trebui aprobată această dezbatere, această prezenţă la „Ora Guvernului” a domnului ministru şi nu cred că ar face decât, prin prezenţa dumnealui, să aducă răspunsurile pe care toată lumea le aşteaptă.

Mulţumesc.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Iordache.

 

Domnul Florin Iordache:

Mulţumesc.

Stimaţi colegi, întrucât PNL poate cere orice, dar până la urmă Biroul permanent hotărăşte. Dacă vă uitaţi pe Nota de iniţiative, şi domnul Viorel Ştefan şi doamna Vasilescu sunt iniţiatori. Pentru mai multă coerenţă, la Comisia de muncă sau la Comisia de buget care vor da avize pentru – şi Comisia de muncă probabil va fi raportoare pe fond – putem cere un punct de vedere. Eu vă propun să nu fim de acord. Viorel Ştefan poate fi întrebat după ce avem o formă finală a acestui proiect, după ce îl  avem şi se aprobă de către Camera Deputaţilor, grupul PNL poate solicita orice. Deci, eu vă propun să fie respinsă invitaţia domnului Viorel Ştefan la „Ora ministrului” de luni.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Înainte de a supune votului dumneavoastră propunerile -  de fapt e una singură, am s-o supun într-o formă în care să împăcăm pe toată lumea – vreau să vă spun şi eu acelaşi lucru: eu nu cred că luni, într-o oră, în care ministrul de Finanţe vorbeşte cinci minute la început şi cinci minute la sfârşit, lămurim problema cu sustenabilitatea financiară. Cred că mai mult se va putea lucra în momentul în care legea va fi în dezbatere în comisii, cu secretarii de stat, cu miniştrii amândoi când e cazul, acolo nu sunt timpi de dezbateri, nu mai stăm doar în logica unor declaraţii politice care, de fapt, să-l facem la „Ora Guvernului”, că atunci nu rezolvăm nimic.

Domnul Dobre, supun la vot.

Vă rog.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

După cum spuneţi dumneavoastră, înseamnă că „Ora Guvernului” prevăzută în Regulament devine caducă şi doar dacă avem aprobarea majorităţii putem să chemăm… dacă nu – nu!

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

N-am spus asta!

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Mie mi se pare că depăşim cadrul unei activităţi parlamentare normale.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu am spus asta, eu am spus că „Ora Guvernului” are rolul ei, dar ceea ce doriţi dumneavoastră să aflaţi la o lege atât de complexă doar în cadrul acelei „Ore a Guvernului” în care vorbim fiecare câte cinci minute - nu cred că vom reuşi să facem chestiunea asta. Nu are nicio legătura una cu alta.

 

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Stimaţi colegi, stimate coleg de la PNL, este absolut justificată solicitarea dumneavoastră. „Ora Guvernului” într-adevăr trebuie păstrată şi menţinută de fiecare dată ca modalitate de dezbatere în Parlament, însă de data aceasta ne aflăm într-o situaţie diferită, ca urmare a acestei iniţiative legislative care va fi dezbătută - şi nu fac decât să întăresc sau să repet, din păcate, ceea ce spun şi colegii mei - care va fi dezbătută în cadrul comisiilor, comisie în care aveţi, cu siguranţă, parlamentari liberali. Dezbaterea reală a unei astfel de iniţiative legislative, din păcate, n-o putem face la „Ora Guvernului” însă în cadrul comisiilor va fi făcută cu siguranţă cu celeritate şi cu toate argumentele pro şi contra în interior.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulţumesc.

Domnul Predoiu şi încheiem.

 

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Mulţumesc. Nu vreau să duc subiectul în derizoriu dar, plecând de la argumentaţia domnului Iordache, propunerea este semnată de ministrul Finanţelor în calitate de deputat.

Păi, noi am mai avut o situaţie în care cineva ne spunea că susţine un proiect ca deputat dar nu-l susţine ca prim ministru. Şi nu vrem să ajungem în aceeaşi situaţie. Şi era tot de la dumneavoastră şi tot acolo era izvorul voinţei politice.

Sigur că nu se va intra în detalii într-o Oră a primului ministru, respectiv a ministrului, dar o orientare generală a ministrului de Finanţe poate să dea, ca să lumineze membrii comisiilor pe calea pe care trebuie să meargă, şi în detalii se intră la comisii. Oricum, ca să fiu constructiv, notele şi descrierea pentru cel puţin o intervenţie înainte  de votul plenului, dar atunci o să fie puţin tardiv pentru că, dacă va veni ministrul să ne spună că legea ieşită din comisii n-are sustenabilitate şi nu se va adopta, în ce situaţie ajungem?

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da vă mulţumesc.

Vă supun votului solicitarea Grupului parlamentar pentru invitarea la „Ora Guvernului” a domnului ministru Viorel Ştefan .

Cine este pentru? Patru.

Împotrivă? Opt.

Revenim la ordinea de zi, dacă mai aveţi obiecţii. Nu?

         

PUNCTUL 3

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

·       Secretari de şedinţă   

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor.

Obiecţii? Nu.

•   Secretarii de şedinţă: doamna Bran, domnul  Cozmanciuc.

Vicepreşedintele pentru răspunsuri şi interpelări şi declaraţii doamna Mihălcescu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 4

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Avem o cerere de procedură de urgenţă.

Domnul Ciolacu.

Da?

Pe Suplimentară, da!

Nu aveam cererea acum o avem.

Vă rog domnul Dobre.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Deci legea nu a ieşit de la Senat şi dumneavoastră o cereţi în procedură de urgenţă.

Şi noi dacă invităm ministrul de Finanţe să ne întrebe…

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Legea a ieşit de la Senat, domnule Dobre.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Dacă îmi permiteţi.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Dacă este sustenabilă, acela nu îl putem invita. Domnule, eu cred totuşi că democraţia parlamentară nu înseamnă să se facă numai ce vrea PSD-ul, când vrea PSD-ul, şi cum decide cineva care conduce PSD-ul.

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Am înţeles.

Deci, vă propun să aprobăm nota, inclusiv cu nota suplimentară. Da?

Cine este pentru? Opt.

Împotrivă? Doi, trei, patru.

 

PUNCTUL 5

Raportul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi privind cererea de urmărire penală faţă de domnul Bejinariu Eugen, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, în prezent deputat în Parlamentul României

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Cinci: Raportul Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi privind cererea de urmărire penală faţă de domnul Bejinariu Eugen, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, în prezent deputat în Parlamentul României.

Vă propun pentru săptămâna viitoare să înscriem pe ordinea de zi. Dezbatere, vot final în aceeaşi zi, potrivit cutumei, respectiv în ziua de marţi, dacă sunteţi de acord.

Mulţumesc.

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea doamnei deputat Angelica Fădor privind efectuarea unui concediu cu plată

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna deputat Angelica Fădor, solicitare privind efectuarea unui concediu cu plată. Şase zile: 29, 30, 5, 6, 12 şi 13 iunie.

Obiecţii?

Aprobat.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea domnului deputat Constantin Avram privind efectuarea unui concediu cu plată

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul deputat Avram, solicitare privind efectuarea unui concediu cu plată, două zile: 6, 7 iunie.

Obiecţii?

Aprobat.

 

PUNCTUL 8

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Se supune aprobării Biroului permanent următorul material pe linia relaţiilor parlamentare externe:

 

1. Memorandum intern privind vizita de lucru în Republica Finlanda a unei delegaţii a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor (30 mai - 1 iunie 2017)

 

 

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Avem un memorandum intern privind vizita de lucru în Republica Finlanda a unei delegaţii a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a Camerei Deputaţilor, 30 mai – 1 iunie.

Domnul Codreanu, domnul Dubrovie, domnul Coliu şi un consilier parlamentar.

Obiecţii? Nu.

Aprobat.

Alte intervenţii? Nu.

Am epuizat ordinea de zi.

Vă mulţumesc.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 13,14.