S T E N O G R A M A

şedinţei Biroului permanent al Camerei Deputaţilor cu participarea  liderilor grupurilor parlamentare

din ziua de luni, 13 noiembrie 2017

 

 

 

Şedinţa a început la ora 14,34.

Lucrările au fost conduse de Domnul Florin Iordache,vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

 

Au participat: doamna Carmen-Ileana Mihălcescu – vicepreşedinte, doamna Ioana Bran, domnul Georgian Pop, domnul Cristian Buican şi domnul Liviu-Ionuţ Moşteanu – secretari, domnul Seres Denes, domnul Andrei Dominic Gerea şi domnul Dragoş-Gabriel Zisopol – chestori, domnul Ioan Munteanu – Grupul parlamentar al PSD, domnul Dan Vîlceanu (până la ora 13,38) şi doamna Raluca Turcan (de la ora 13,38) – Grupul  parlamentar al PNL, domnul Cristian-Gabriel Seidler – Grupul parlamentar al USR, domnul Szabo Odon – Grupul parlamentar al UDMR, domnul Marian-Gheorghe Cucşa – Grupul parlamentar ALDE, domnul Petru Movilă  - Grupul parlamentar al PMP, domnul Varujan Pambuccian (de la ora 13,47) – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi doamna Silvia-Claudia Mihalcea, Secretarul general al Camerei Deputaţilor.

 

Invitaţi: doamna Ştefania Bîrlibescu – Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul,  domnul George Ionuţ Dumitrică – secretar general-adjunct, domnul Georgică Tobă – secretar general-adjunct interimar, domnul Gabriel Stecoza şi domnul Ştefan Lagunovschi – Departamentul Secretariatului Tehnic, doamna Adriana Diaconescu – Direcţia pentru organizarea lucrărilor în plen, domnul Sorin Berbece – Direcţia pentru lucrările şi secretariatul comisiilor, doamna Gabriela Enea –  Direcţia comunicare şi relaţii publice, doamna Cristina Stroescu – Departamentul de studii parlamentare şi politici UE, doamna Andreea Cleras – Direcţia generală afaceri externe, doamna Andreea Stăncescu –Cabinet Secretar general şi  domnul Alexandru Tănase – Departamentul Tehnic.

 

*

 

Domnul Florin Iordache:

Bună ziua, stimaţi colegi.

Am aşteptat şi reprezentantul PNL în Biroul permanent. Sunt toţi liderii sau viceliderii prezenţi.

Deschidem şedinţa de Birou permanent.

Dacă la ordinea de zi a Biroului permanent sunt observaţii.

Grupul UDMR, vă rog.

 

Domnul Szabo Odon:

Stimate domnule preşedinte, doar un singur lucru. Există un Plx, 363, pentru care am solicitat procedură de urgenţă, vă rog să o propuneţi spre aprobare.

Mulţumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

Da. Vreţi să repetaţi, ca să noteze şi staff-ul la ce proiect vă referiţi.

 

Domnul Szabo Odon:

363/2017.

 

Domnul Florin Iordache:

Da. procedură de urgenţă la Plx-ul pe care la identificat domnul deputat.

Sunt observaţii? Nu.

 

Domnul Liviu-Ionuţ Moşteanu:

Vreau să ştiu despre ce este vorba, ca să pot vota, că aşa …

 

Domnul Florin Iordache:

Da.

 

Domnul Szabo Odon:

Este foarte simplu, este la Legea 2015, procedura de modificare a validării consilierilor locali şi judeţeni, o procedură de urgenţă.

Există blocaje la nivelul administraţiilor publice locale, mă gândesc că şi dumneavoastră aveţi asemenea situaţii, asta prevede.

 

Domnul Florin Iordache:

Da.

Doamna secretar general.

 

Doamna Silvia-Claudia Mihalcea:

Ca şi un istoric, nu se află în nici un document de pe ordinea de zi astăzi, acest proiect de Lege, a intrat într-un BP, anterior şi nu a fost aprobată procedura, pentru că nu a fost aprobată în Comitetul liderilor. Competenţa este a Comitetului liderilor, şi probabil că va intra şi în şedinţa de după, această solicitare.

 

Domnul Florin Iordache:

Păi nu, înţeleg că Comitetul liderilor s-a înţeles pe acest subiect.

 

Domnul Szabo Odon:

Există susţinere.

 

Domnul Florin Iordache:

Da.

Comitetul liderilor, doamna Secretar general, Comitetul liderilor tocmai s-a înţeles, şi în aceste condiţii supun votului dumneavoastră, instituirea procedurii de urgenţă pentru Plx-ul respectiv.

Cine este pentru? Mulţumesc.

Voturi împotrivă? Nu.

Unanimitate, adoptat.

Alte chestiuni prealabile?

 

Domnul Ioan Munteanu:

Am şi eu o solicitare domnul preşedinte.

V-aş ruga să fiţi de acord ca Plx-ul 556/2015, o reexaminare de la Preşedintele ţării, este vorba de funcţionarii publici, să o introducem pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului de la comisia de specialitate şi totodată să le dăm acceptul să lucreze astăzi după amiază, pe „Ora de Guvern” în comisie, dacă vor fi de acord membrii comisiei respective.

 

Domnul Florin Iordache:

Ce comisie domnul Munteanu?

 

Domnul Ioan Munteanu:

Păi, dacă este vorba de funcţionari publici, nu poate fi vorba decât de Comisia de administraţie publică.

 

Domnul Florin Iordache:

Administraţia. Bun.

Este o reexaminare.

 

Domnul Liviu-Ionuţ Moşteanu:

Nu ştiu, dar unde-i urgenţa ca să lucreze în paralel cu plenul?

 

Domnul Florin Iordache:

Nu. Deci, domnul Munteanu nu solicită procedură de urgenţă. Domnul Munteanu, solicită introducerea pe ordinea de zi sub rezerva primirii raportului în condiţiile în care Comisia de administraţie să poată lucra în paralel cu plenul, dacă este acest raport îl avem mâine dimineaţă, pentru că astăzi nu vom dezbate nimic, astăzi este decât „Ora Ministrului”, dacă ne va sosi acest raport, domnul Munteanu solicită introducerea pe ordinea de zi, pentru mâine dimineaţă, sub rezerva primirii raportului.

Mulţumesc.

Grupul PNL, vă rog domnul coleg.

 

Domnul Dan Vîlceanu:

Da, domnul preşedinte eu aş readuce în discuţie problema noastră legată de Moţiunea simplă, care data trecută a fost respinsă de către Biroul permanent şi noi am dori să fie redepusă.

 

Domnul Florin Iordache:

Mâine dimineaţă, depuneţi-o la plen. Ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale, vă informez că dumneavoastră veniţi cu rândul aici, a fost colegul dumneavoastră domnul Dobre şi noi am spus aşa: datorită faptului că în textul Moţiunii simple pe care dumneavoastră,…era sintagma că se impune demisia Ministrului şi solicitam să fie…., acesta era subiectul, nu?

Da, vă rog.

Dar rugămintea ar fi, pentru Moţiunea simplă, doamna Turcan, colegul dumneavoastră a solicitat, acum am început la solicitarea domnului Buican, acum am început şedinţa de Birou permanent, ca să ştiţi.

Domnul, colegul dumneavoastră, domnul vicelider a solicitat redepunerea Moţiunii simple, care s-a depus săptămâna trecută. Noi am făcut nişte comentarii şi am reluat comentariile pe care le-am făcut, dumneavoastră aveţi posibilitatea ori în şedinţa de plen de astăzi, să o depuneţi, ori în şedinţa de plen de mâine şi Biroul permanent va hotărî, când o dezbatem, Moţiunea simplă.

Vă rog.

 

Doamna Raluca Turcan:

Mulţumesc.

Aşa este şi corect procedural, o vom anunţa în plen, vom decide dacă astăzi sau mâine şi sper ca Biroul permanent să nu mai invoce motive să nu fie dezbătută.

 

Domnul Florin Iordache:

Doamna Turcan, noi am şi spus săptămâna trecută. Dacă acele incidente procedurale sunt eliminate, Biroul permanent care va urma depunerii, respectiv Biroul permanent de mâine de la ora 11 – 11,30 când va fi Biroul permanent, fără îndoială o va repartiza pentru şi vom stabili împreună când va fi discutată in plen.

Alte chestiuni? Nu sunt.

Mulţumesc.

Alte intervenţii dacă sunt. Nu sunt.

Intrăm în ordinea de zi.

 

 PUNCTUL 1

Ordinea de zi pentru şedinţele Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Comitetul liderilor, le trimitem ordinea de zi pentru ziua astăzi şi mâine.

Astăzi dezbatere la „Ora Ministrului”, la ora 16,00, iar mâine ordinea de zi care este completată cu solicitările pe care le-au făcut domnul Munteanu şi ceilalţi.

Dacă sunt intervenţii. Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 2

Notă privind iniţiativele legislative pentru care rapoartele comisiilor au fost depuse şi distribuite în perioada 7-9 noiembrie care, la propunerea motivată a Biroului permanent sau a unui lider de grup parlamentar, Comitetul liderilor grupurilor parlamentare, în unanimitate, poate aproba înscrierea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor pentru a fi dezbătute în zilele de luni, 13 şi marţi 14 noiembrie 2017

 

Domnul Florin Iordache:

Notă privind iniţiativele legislative pentru care rapoartele comisiilor au fost depuse şi distribuite în perioada 7 – 9 noiembrie.

Dacă sunt intervenţii.

Vă rog.

Dacă susţineţi...

 

Doamna Raluca Turcan:

Am rugămintea, dacă se poate, să introducem pe ordinea de zi proiectul PLX 413/2016, sub rezerva primirii raportului.

 

Domnul Florin Iordache:

Care vizează...?

Păi nu, staţi puţin. Aici sunt două lucruri diferite.

Doamnă, sunt două lucruri diferite.

Deci, dacă discutăm de introducerea pe ordinea de zi a unui raport sub rezerva primirii, este o chestiune, cum a invocat-o domnul Munteanu, nu este o problemă; noi discutăm acum de proiectele pentru care au fost depuse rapoarte.

Proiectul dumneavoastră se regăseşte în această notă, care a venit după...?

 

Doamna Raluca Turcan:

Raportul a fost elaborat; trebuie doar să îl primiţi de la comisii, transmis de la comisie către plen. Este o propunere de reexaminare. A fost votată în unanimitate; nu este nici o problemă, doar că aşteaptă de foarte mult timp.

 

Domnul Florin Iordache:

Staff-ul tehnic. Nu asta era problema.

Problema era că noi discutam de rapoartele care erau deja depuse în această săptămână.

 

Doamna Raluca Turcan:

Nu ştiu despre ce discutaţi, dar aşa cum se procedează în şedinţă şi cum face şi domnul Munteanu, vine şi spune...

Este un exemplu pozitiv domnul Munteanu.

 

Domnul Florin Iordache:

Doamna Turcan, dar nu avem o problemă.

Încă odată vă spun: îl reintroducem sub rezerva primirii raportului.

Unde eram noi acum la şedinţă – aveam o notă cu proiectele asupra cărora am primit raport.

La proiectul dumneavoastră nu am primit raport.

De ce nu introducem sub rezerva primirii raportului? Înţeleg că se redactează acum la comisie, da? Este în regulă.

 

Doamna Raluca Turcan:

Este gata redactat; trebuie doar solicitare.

 

Domnul Florin Iordache:

Da, nici o problemă.

Staff-ul tehnic! Să fie introdus, dacă vine raportul, pentru mâine dimineaţă să fie discutat în plen.

 

PUNCTUL 3

Programul de lucru al Camerei Deputaţilor

● Procedura de desfăşurare a dezbaterilor politice în cadrul Orei Guvernului şi timpul maxim propus a fi alocat participanţilor, având în vedere prevederile regulamentare

● Secretari de şedinţă

 

Domnul Florin Iordache:

Programul de lucru al Camerei.

Dacă sunt discuţii pe programul de lucru.

Deci astăzi va fi dezbatere la „Ora ministrului” – domnul Tudorel Toader.

Mâine dimineaţă vor fi „Declaraţii”, apoi plen până la ora...

Aveţi intervenţii, domnule Munteanu?

 

Domnul Ioan Munteanu:

Eu aş fi vrut ca şedinţa de Comitet al liderilor să fie la orele 14,00; să nu mai fie la ora 14,30 pentru că „rupem programul” – plecăm, venim înapoi aici, adică este o chestiune...

 

Domnul Florin Iordache:

Şi eu v-aş propune, doamna secretar general, că dumneavoastră sunteţi cu sms-urile: haideţi să stabilim de astăzi ca şedinţa de Birou permanent să fie în acea pauză – între 11,30 – 12,00, pentru ca să ştim de acum. Este în regulă, da?

Este în regulă.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

Trecem mai departe.

Astăzi la dezbaterile la „Ora Guvernului”, vă propunem timpi de desfăşurare, conform Regulamentului. Dacă sunt discuţii. Nu.

Vă propun aprobarea. Cine este pentru? Mulţumesc.

Unanimitate de voturi.

Trecem mai departe.

Secretarii de şedinţă vor fi: doamna Ioana Bran şi domnul Cristian Buican.

Mâine dimineaţă la „Declaraţii” voi fi eu, ţinând cont că domnul Vlase este plecat.

Este în regulă.

Trecem mai departe.

 

PUNCTUL 4

Notă privind iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor

 

Domnul Florin Iordache:

Notă cu privire la iniţiativele legislative înregistrate la Biroul permanent.

Dacă sunt observaţii sau discuţii la propunerile pe care le-am făcut către comisii.

La procedură de urgenţă – decât una – a Guvernului; celelalte – ale parlamentarilor – nu se aprobă, potrivit cutumei.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 5

Notă privind documentele emise de Comisia pentru afaceri europene în urma examinării unor proiecte europene de acte legislative şi/sau fără caracter legislativ

 

Domnul Florin Iordache:

Notă privind documentele emise de Comisia de afaceri europene în urma examinării unor proiecte, şi vă propun ca cele patru COM-uri să fie introduse pe ordinea de zi, ca de obicei.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 6

Solicitare din partea Grupului PSD privind modificări în componenţa unor comisii permanente

 

Domnul Florin Iordache:

Solicitarea din partea Grupului PSD, privind modificarea unor comisii permanente.

Dacă sunt observaţii.

Domnul Nicolae Andrei, de la cultură şi aşa mai departe, şi domnul Sitterli.

Dacă sunt observaţii. Nu.

Aprobată.

 

PUNCTUL 7

Solicitare din partea Grupurilor parlamentare USR şi PMP  pentru modificări în componenţa unor comisii permanente

 

Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea grupurilor parlamentare USR şi PMP, pentru modificări în cadrul unor comisii.

Am constatat că domnul Tomac, semnează în calitate de preşedinte de Grup USR, cred că este o greşeală.

Scrie PMP, domnul Munteanu … Să înţeleg că aţi înghiţit şi PMP-ul?

 

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Este o eroare materială, stimate reprezentant al PSD-ului.

 

Domnul Florin Iordache:

Am înţeles, nicio problemă.

Aprobate modificările respective.

Domnul Movilă, tocmai ce aţi fost înghiţit.

Mulţumesc.

 

PUNCTUL 8

Informare din partea Grupului parlamentar USR referitoare la domnul deputat Adrian-Octavian Dohotaru

 

Domnul Florin Iordache:

Avem o informare din partea Grupului parlamentar USR referitoare la domnul deputat Adrian-Octavian Dohotaru.

Trebuie să informăm plenul, şi vă propun să fie introdusă pe ordinea de zi.

Observaţii? Nu.

Aprobată.

 

PUNCTUL 9

Scrisoare din partea doamnei Raluca Turcan, liderul Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor şi a şase parlamentari, membri ai Grupurilor parlamentare PNL din Camera Deputaţilor şi Senat

 

Domnul Florin Iordache:

Avem o scrisoare din partea doamnei Raluca Turcan. Consideră că cele trei iniţiative pe care le-am trimis la Comisia comună…, eu vreau să vă fac precizarea stimaţi colegi, motivaţia pe care am avut-o şi atunci a fost că, în cele trei proiecte legislative, sunt câte două sau trei decizii ale Curţii Constituţionale. Noi am înfiinţat acea comisie, tocmai pentru a redacta proiecte de legi, care vizează deciziile de neconstituţionalitate.

Eu vă propun să respingem şi să păstrăm prima formă pe care, imediat doamna Turcan, să păstrăm prima decizie pe care Biroul permanent a luat-o.

Doamna Turcan, vă rog, comentarii.

 

Doamna Raluca Turcan:

1) Biroul permanent nu a luat decizia să sesizeze Comisiile speciale, pe fond, întrucât Biroul permanent nu poate încălca Constituţia României, şi nici modifica Regulamentul de funcţionare al Camerei Deputaţilor. Şi trebuie să admitem cu toţii că, în Camera Deputaţilor încă mai există comisii permanente şi că în baza Constituţiei,  iniţiativele legislative pentru a deveni legi se dezbat în comisiile permanente.

Aşadar, deja se întâmplă nişte lucruri care exced cadrul constituţional, urmare a acestui fapt este inclusiv o contestaţie pe care noi am facut-o la Curtea Constituţională de transformare a Comisiei SRI, care este o comisie permanentă, comună, într-o comisie de anchetă, prin modul în care această comisie funcţionează.

Acum, se întâmplă exact invers. O comisie specială, cu un anumit obiect de activitate, cu un mandat determinat, se substituie unor comisii permanente şi legi în domeniul justiţiei se dezbat în comisiile acestea speciale.

Este în afara cadrului regulamentar, trebuie să admiteţi şi dumneavoastră şi indiferent de decizia politică pe care dumneavoastră o aveţi, în alianţa de guvernare. Mă adresez, dacă doriţi, celorlalte partide, nu putem să acceptăm la nesfârşit astfel de derapaje, pentru că practic, minimalizaţi scopul şi rolul Parlamentului României. Parlamentul României funcţionează prin comisiile permanente şi prin plen, vă rog.

 

Domnul Florin Iordache:  

Da.

 

Doamna Raluca Turcan:

Aşadar, vă rog să supuneţi votului această reintrare în normalitate.

 

Domnul Florin Iordache:

Da, voi supune votului solicitarea dumneavoastră, dar pentru a nu rămâne în memoria colectivă numai intervenţia dumneavoastră, vreau să vă spun aşa, că traseul legislativ, staţi să vă spun, traseul legislativ al celor trei proiecte este acela constituţional. Adică? Vor intra la Camera Deputaţilor cu termen de depunere de amendamente, punct de vedere al Guvernului şi aşa mai departe, urmând să meargă la semnat ca şi Cameră decizională, deci în nici un caz nu discutăm nici de bicameralism, nici de nerespectarea…, noi respectăm în acest moment, un regulament comun care precizează cum se fac rapoarte în condiţiile în care o comisie specială, cum este aceasta, este îndreptăţită de către plen,să stabilească un raport pentru anumite proiecte legislative.

Bun, supun votului dumneavoastră propunerea doamnei Turcan.

Cine este pentru? Două voturi pentru.

Împotrivă? Şapte.

Mulţumesc.

A fost respinsă.

Mulţumesc, mergem mai departe.

 

Domnul Ioan Munteanu:

Dacă tot suntem la subiectul acesta,

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog, vă rog domnul Munteanu.

 

Domnul Ioan Munteanu:

Aş vrea să continui cu următorul lucru, dacă tot aţi dat votul. V-aş sugera să stabilim acum, şi termene pentru depunerea amendamentelor şi a raportului final al acestei comisii. Şi aş înainta data de 20 noiembrie, adică luni ce urmează pentru amendamente şi în data de 27, deci lunea ce urmează după aceasta, pentru raportul comisiei, dacă aţi fi de acord cu aceste date pentru a finaliza cele trei iniţiative legislative.

 

Domnul Florin Iordache:

Mulţumesc.

Dacă sunt comentarii, dacă nu, supun votului dumneavoastră propunerea domnului Munteanu.

Cine este pentru? Mulţumesc.

Voturi împotrivă? Două voturi împotrivă, şapte pentru.

Adoptată.

 

PUNCTUL 10

Informare cu privire la forma finală a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local

 

Domnul Florin Iordache:

Punctul 10 – informare cu privire la forma finală a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

Stimaţi colegi, suntem puşi în faţa unei situaţii inedite – în data de 7 noiembrie a fost dezbătut PLX 209 şi în cadrul dezbaterilor s-a precizat că s-a omis înlocuirea unei expresii din textul legii. Întrucât această expresie se regăseşte în mai multe articole din tot cuprinsul Legii 255, înlocuirea este posibilă numai dacă se introduce un articol nou suplimentar articolelor ce se regăsesc în raportul comisiilor raportoare. Şi vă propun să trecem această notă şi materialele anexate la cele două comisii raportoare, respectiv la Comisia pentru administraţie şi la Comisia juridică şi împreună să ne propună o soluţie pentru rezolvarea acestei speţe.

Dacă sunt observaţii. Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 11

Informare din partea Comisiei pentru regulament cu privire la scrisoarea domnului deputat Lucian Bode, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, prin care solicită precizări cu privire la procedura de vot a unui raport

 

Domnul Florin Iordache:

Informare din partea Comisiei pentru Regulament cu privire la scrisoarea domnului deputat Lucian Bode, prin care se solicită precizări cu privire la procedura de vot.

Comisia pentru Regulament a transmis deja domnului preşedinte Bode un răspuns, şi eu vă propun să luăm act de acest răspuns, de această informare care deja este făcută potrivit Regulamentului – cum se numără voturile nule sau abţinerile şi aşa mai departe.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 12

Solicitare din partea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice referitoare la propunerea legislativă privind transmiterea unui bun imobil – teren din domeniul public al statului şi din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din municipiul Timişoara în domeniul privat al statului şi în proprietatea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din municipiul Timişoara, judeţul Timiş (Pl x428/2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Solicitare din partea Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice privind transmiterea unui bun imobil – teren din domeniul public al statului în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în domeniul privat al statului la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”.

Comisia pentru agricultură solicită să fie sesizată pentru raport comun împreună cu Comisia pentru învăţământ şi Comisia juridică.

Această solicitare se încadrează în prevederile regulamentare.

Dacă sunt observaţii. Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 13

Notă din partea domnului deputat Liviu-Ionuţ Moşteanu, secretar al Camerei Deputaţilor, privind situaţia absenţelor nemotivate ale unor deputaţi din luna septembrie 2017

 

Domnul Florin Iordache:

Notă din partea domnului deputat Liviu-Ionuţ Moşteanu, secretarul Camerei, privind situaţia absenţelor nemotivate.

Reţinerea, potrivit Regulamentului, de 1% din indemnizaţie se aprobă de Biroul permanent.

Dacă sunt intervenţii. Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 14

Cerere din partea domnului deputat Ovidiu-Ioan Sitterli

 

Domnul Florin Iordache:

Avem o cerere din partea domnului deputat Ovidiu Sitterli.

Dumnealui consideră că trecerea la Comisia de administraţie s-a făcut cu încălcarea prevederilor regulamentare, şi eu vă propun să trimitem această solicitare la Comisia pentru Regulament pentru formularea unui punct de vedere, care apoi va fi adus la cunoştinţa Biroului permanent.

Observaţii?

Vă rog, doamna Turcan.

 

Doamna Raluca Turcan:

Puteţi transmite Comisiei pentru Regulament, însă pe fond această solicitare este una firească, şi noi am mai aprobat de câteva ori astfel de solicitări – adică un parlamentar care a devenit independent a fost scos din funcţia de conducere de către partidul căruia îi revenea acea funcţie şi, de asemenea, nu mai ocupă locul în comisie din partea partidului respectiv, însă, în calitate de parlamentar independent, eu nu văd de ce nu l-am lăsa să fie într-o comisie de specialitate, mai ales că sunt locuri.

Dacă omul acesta are experienţă administrativă, de ce să nu îl lăsaţi să fie membru al Comisiei de administraţie?!

Păi l-aţi dat dumneavoastră afară de la PSD!

Experienţa profesională! Este fost prefect!

 

Domnul Florin Iordache:

Doamna Turcan, nu vreţi dumneavoastră, eventual, din Comisia din care dumnealui face parte să-i daţi un loc?

 

Doamna Raluca Turcan:

Dar sunt locuri în această comisie!

Dar trebuie să funcţioneze Parlamentul acesta mai bine!

 

Domnul Florin Iordache:

Doamna Turcan... în locul cui?

 

Doamna Raluca Turcan:

Sunt locuri libere în comisia aceasta!

 

Domnul Florin Iordache:

Păi eu vă propun altceva, doamna Turcan: vă întruniţi dumneavoastră, Comitetul liderilor, stabiliţi un număr mai mare sau cum consideraţi dumneavoastră; dar în acest moment în Comisia pentru administraţie fiecare grup parlamentar are un număr fix de membri.

Sunt două variante:...

Poftiţi?

 

Doamna Raluca Turcan:

Nu vreţi să îl lăsaţi doar pentru că a plecat din PSD!

 

Domnul Florin Iordache:

Păi pentru că locul nostru este în locul PSD şi acolo avem un coleg care tocmai ceva mai devreme, dacă vă uitaţi la poziţia 4, pe care tocmai am aprobat-o, în locul domnului Sitterli am trecut pe domnul Nicolae.

 

Doamna Raluca Turcan:

Am luat act!

Am luat act, şi este firesc să se întâmple lucrul acesta. Însă să nu laşi un parlamentar al României să se ducă într-o comisie în care crede că poate fi cel mai performant, mi se pare iarăşi deplasat.

 

Domnul Florin Iordache:

Doamna Turcan, dar nu vreţi să trecem peste retorica asta?!

Dumneavoastră credeţi că toţi parlamentarii sunt în comisiile unde şi-au dorit?!

Ai venit în Parlament să fii deputat!

Contează că eşti la administraţie şi nu eşti la cultură?!

 

Doamna Raluca Turcan:

În mod normal trebuie să fii acolo unde poţi să dai ce este mai bun!

 

Domnul Florin Iordache:

Foarte bine!

Deci, eu vă propun aşa: haideţi să depăşim momentul.

Comitetul liderilor, să stabiliţi.

Dacă veniţi cu locuri în plus, îl puteţi lăsa acolo.

Poate cedează PNL-ul un loc şi aşa mai departe.

Deci, s-a tranşat. Deocamdată o trimitem la Comisia de Regulament, să ne dea un punct de vedere.

Vă rog.

 

Domnul Szabo Odon:

Doar o singură chestiune înainte: eu cred că totuşi am avut o consensualitate că fiecare la momentul adoptării şi pentru fiecare partid a procentului din fiecare comisie, a numărului în fiecare comisie, fiecare partid pe locurile pe care le-a negociat poate propune.

În acest context, mi se pare corect ca să rămânem pe aceste principii, care nu sunt doar în acest legislativ.

Dacă cineva doreşte să rămână în comisia respectivă, poate solicita sprijinul.

Avem în Comisia pentru învăţământ asemenea situaţie. A fost alocat domnului Câmpeanu un loc din partea PSD-ului, ştim foarte bine.

 

Domnul Florin Iordache:

Deci, eu vă propun: Comitetul liderilor, la finalul şedinţei de Birou permanent, vă întruniţi şi, dacă găsiţi şi suplimentaţi cu un loc, n-avem nici o problemă.

Trecem mai departe.

 

PUNCTUL 15

Solicitare din partea domnului deputat Lucian Daniel Stanciu-Viziteu privind efectuarea unui concediu cu plată

 

PUNCTUL 16

Solicitare din partea domnului deputat Ovidiu Alexandru Raeţchi privind efectuarea unui concediu cu plată

 

PUNCTUL 17

Solicitare din partea doamnei deputat Cristina Ionela Iurişniţi privind efectuarea unui concediu cu plată

 

Domnul Florin Iordache:

Mergem mai departe, haideţi să câştigăm timp, stimaţi colegi.

Avem efectuarea unui concediu cu plată, domnul Raeţchi, în perioada 13 – 21 noiembrie 2017.

Da, primul este domnul Viziteu - patru zile, domnul Raeţchi, doamna Cristina Iurişniţi concediu, deci trei concedii.

Observaţii? Nu.

Aprobată.

 

PUNCTUL 18

Solicitare din partea doamnei deputat Mara Mareş privind deschiderea unui birou parlamentar în Municipiul Bucureşti

 

Domnul Florin Iordache:

Doamna Mara Mareş, solicită deschiderea unui birou parlamentar la Bucureşti.

Observaţii? Nu.

Aprobată.

 

PUNCTUL 19

Raport privind modul de utilizare a fondului Preşedintelui Camerei Deputaţilor – preşedinte Florin Iordache

 

Domnul Florin Iordache:

Raport privind modul de utilizare a fondului preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Acest fond a fost pe perioada iunie – decembrie, anul trecut.

Dacă sunt observaţii. Nu.

Biroul permanent ia act.

 

PUNCTUL 20

Raport anual al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei privind determinarea preţurilor şi tarifelor reglementate

 

Domnul Florin Iordache:

Raport anual al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei privind determinarea preţurilor şi tarifelor reglementate.

Eu vă propun să îl trimitem spre informare la Comisia pentru industrii.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 21

Memorandum Intern: Solicitarea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandumul intern, solicitarea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, prin care este solicitată Sala Drepturilor omului.

Comisia pentru muncă nu a avut nicio solicitare în această sesiune.

Vă propun, pentru data de 22 noiembrie 2017.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 22

Memorandum Intern: Solicitarea Ministerului Educaţiei Naţionale

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern: solicitarea Ministerului Educaţiei Naţionale.

Solicită sala C.A. Rosetti, în data de 14 noiembrie 2017.

Dacă sunt observaţii. Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 23

Memorandum Intern: Solicitare necesar abonamente la reviste româneşti şi străine de specialitate pentru Bibliotecă (2018)

 

Domnul Florin Iordache:

Alt memorandum, solicitare necesar abonamente la reviste româneşti şi străine de specialitate pentru Bibliotecă.

Vă propun să aprobăm acest memorandum.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 24

Contestaţie depusă de domnul Horia Ion Neamţu

 

Domnul Florin Iordache:

Avem o contestaţie depusă de domnul Horia Neamţu, care contestă rezultatul audierilor pentru postul de consilier de conturi.

Eu vă propun să fie trimisă Comisiei pentru buget pentru că acolo au fost făcute audierile.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

PUNCTUL 25

Materiale pe linia relaţiilor parlamentare externe

 

Domnul Florin Iordache:

Pe linia relaţiilor parlamentare externe, avem aşa:

 

1. Memorandum intern privind participarea la seminarul pentru parlamentarii români în cadrul Centrului pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” (Garmisch-Partenkirchen, Germania, 16 - 17 noiembrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Avem participarea la Centrul pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, în Germania, 16 – 17 noiembrie 2017, şi sunt o serie de colegi.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

2. Memorandum intern vizita la Bucureşti a unei delegaţii a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova (CCIE), conduse de domnul deputat Gheorghe Mocanu, copreşedinte CCIE (19 - 21 noiembrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Avem vizita la Bucureşti a unei delegaţii a Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

3. Memorandum intern participarea la cea de-a doua ediţie a International Intelligence Oversight Forum (IIOF2017) (Bruxelles, 19 - 22 noiembrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern privind participarea la cea de-a doua ediţie a International Intelligence Oversight Forum la Bruxelles, colegii de la apărare participă.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

4. Memorandum intern privind participarea la reuniunile interparlamentare organizate de Comisii ale Parlamentului European în data de 21 noiembrie la Bruxelles

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern privind participarea la reuniunile interparlamentare la Bruxelles.

Participă doamna preşedintă Rozalia Biro.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

5. Memorandum intern privind participarea la reuniunea interparlamentară a Comisiei pentru drepturile femeilor şi egalitate de gen din Parlamentul European (Bruxelles, 21  noiembrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern privind participarea tot la Bruxelles.

Participă doamna deputat Oana Bîzgan, preşedinta de la egalitate.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

6. Memorandum intern privind participarea la reuniunea interparlamentară a Comisiei pentru dezvoltare regională din Parlamentul European (Bruxelles, 22 noiembrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern privind  participarea la reuniunea interparlamentară la Bruxelles, 22 noiembrie.

Participă doamna Plumb şi doamna Erika Benko.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

7. Memorandum intern privind vizita la Camera Deputaţilor a unei delegaţii a Grupului parlamentar de prietenie din Camera Reprezentanţilor a Republicii Indonezia (28 noiembrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern privind vizita la Camera Deputaţilor a unei delegaţii a Grupului parlamentar de prietenie din Camera Reprezentanţilor a Republicii Indonezia, 28 noiembrie.

Observaţii?. Nu.

Aprobat.

 

8. Memorandum intern privind participarea la lucrările celei de-a 50-a Adunări Generale a APCEMN  (Kiev, 28 – 30 noiembrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern privind participarea la lucrările celei de-a 50-a Adunări Generale a APCEMN la Kiev, participă mai mulţi colegi acolo.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

9. Memorandum intern privind reprezentarea Camerei Deputaţilor la Summit-ul Anual al Forumului Global al Femeilor Politician Lider - WPL (Reykjavik, Islanda, 28 - 30 noiembrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Memorandum intern privind reprezentarea Camerei Deputaţilor la Summit-ul de la Rezkjavik.

Participă doamna Ciofu şi doamna Turcan.

Doamna Turcan, vă rog, nu vreţi să mai participaţi?

 

Doamna Raluca Turcan:

Voiam să vă rog, dacă se poate să acceptaţi ca astăzi, mâine cel mai târziu să informez Secretariatul general, dacă mai pot participa, ţinând cont că, vom depune moţiune de cenzură şi că evenimentele politice se vor precipita, este foarte posibil să nu mai pot participa la acest summit, da? şi vreau să informez.

 

Domnul Florin Iordache:

Vă rog domnul coleg.

 

Domnul Szabo Odon:

Domnul preşedinte, eu propun ca doamna Rozalia Biro, care este preşedinta Comisiei pentru politică externă, să fie în plus, dacă se poate pe lângă cele două persoane, să participe la această întâlnire.

 

Domnul Florin Iordache:

Staţi până mâine să vedem dacă participă doamna Turcan, dacă nu participă doamna Turcan mâine…, stabilim în BP-ul de mâine.

 

Doamna Raluca Turcan:

Da, doar că solicitarea pe care a făcut-o domnul Odon, nu are nicio legătură, se referă la

 

Domnul Florin Iordache:

Ba are legătură.

 

Doamna Raluca Turcan:

Nu, să vă explic.

Solicitările de la Secretariatul general care au venit la grupurile parlamentare erau de următoarea formulă: ”trebuie să participe un reprezentant al puterii şi un reprezentant al opoziţiei”.

Există doamna de la PSD, doamna Ciofu, din partea opoziţiei era propunerea PMP-ului, care a cedat pentru a participa eu, dar mă scuzaţi, dar acum  UDMR nu poate să intre pe partea opoziţiei, dacă nu merg eu, înţeleg să meargă cineva din partea opoziţiei, totuşi.

 

Domnul Florin Iordache:

Păi staţi puţin, UDMR-ul totuşi este în opoziţie din câte ştiu eu. Eu aşa ştiu.

 

Domnul Petru Movilă:

Domnul preşedinte, dacă îmi permiteţi să vă readuc aminte…

 

Doamna Raluca Turcan:

Poate ne convingeţi la Moţiunea de cenzură. Uitaţi, votul la Moţiunea de cenzură este definitoriu.

 

Doamna Petru Movilă:

Că s-a discutat nominalizarea doamnei Turcan. Am convenit de comun acord.

 

Doamna Raluca Turcan:

Exact. Aşa a fost.

 

Doamna Petru Movilă:

Că următorul este PMP-ul, asta nu înseamnă că nu putem suplimenta un loc,

 

Domnul Florin Iordache:

Păi USR-ul şi UDMR-ul unde sunt?

 

Doamna Petru Movilă:

Cu societatea civilă de la UDMR, noi putem suplimenta.

 

Doamna Raluca Turcan:

Vă fac o propunere. Poate să meargă doamna Biro, dar UDMR-ul votează cu PNL-ul la Moţiunea de cenzură.

 

Domnul Florin Iordache:

Nu.

Deci, aşteptăm mâine. La Biroul permanent de mâine hotărâm, dar repet, în Biroul permanent am stabilit că merge o doamnă de la opoziţie. UDMR-ul este de la opoziţie, deci mâine vom tranşa dacă dumneavoastră mergeţi, poate să meargă doamna Biro.

Depăşim acest moment.

 

Domnul Petru Movilă:

Domnul preşedinte,

 

Domnul Florin Iordache:

Te rog.

 

Domnul Petru Movilă:

Vă mai amintesc odată discuţia care a avut loc. Nu avem nimic împotrivă să meargă doamna.

 

Domnul Florin Iordache:

Domnul Movilă, mâine discutaţi. Opoziţia aveţi un loc.

Cum puterea are un loc la fel şi dumneavoastră dar includeţi şi USR-ul şi UDMR-ul. Deci nu puteţi face numai mica opoziţie dumneavoastră, cei doi.

 

Domnul Petru Movilă:

Domnul preşedinte, mă bucur că aveţi o săptămâna bună, noi nu vă recomandăm ce să discutaţi în coaliţia majoritară, dar la şedinţa Biroului permanent când a fost nominalizată colega noastră doamna Turcan, discuţia a rămas că PMP-ul, erau două propuneri, noi am spus că fără probleme merge doamna Turcan, şi în cazul în care apare o nouă propunere sau problemă va fi nominalizată doamna deputat Bozianu.

Asta a fost discuţia.

 

Domnul Florin Iordache:

Da, domnule o discutaţi, încă odată vă spun, opoziţia are un singur loc, mâine repet, dar includeţi în această opoziţie şi USR-ul şi UDMR-ul.

Da, vă rog domnul Buican.

 

Domnul Cristian Buican:

Domnul preşedinte, eu am înţeles că liderul de grup al UDMR a făcut următoarea propunere şi dacă nu am înţeles bine să ne uităm în stenogramă.

Domnul lider a propus, ca pe lângă cele două doamne,  care sunt deja nominalizate să meargă în această deplasare, să participe şi doamna Biro, am înţeles pentru că este preşedinta Comisiei.

Aş dori ca să supuneţi la vot propunerea liderului de grup UDMR să mărim numărul de voturi astfel încât şi doamna să poată participa la această deplasare.

Vă mulţumesc.

 

Domnul Florin Iordache:

Bun.

Doamna Turcan poate să solicite orice, dar repet ...

 

Domnul Cristian Buican:

Nu, nu, nu este vorba de doamna Turcan, ci este vorba de solicitarea liderului Grupului UDMR.

 

Domnul Florin Iordache:

Domnul Buican v-am dat cuvântul, supun la vot propunerea dumneavoastră, dar eu vă spun de la început nu sunt de acord.

Am stabilit că putere şi opoziţie, dacă opoziţia are un loc vă înţelegeţi pe acel loc. Nu mergeţi dumneavoastră, foarte bine, stabiliţi  cine merge.

Deci, ca să închidem acest subiect cât mai repede, supun la vot propunerea doamnei Turcan.

Cine este pentru?

Păi suplimentarea cu un loc,

 

Domnul Cristian Buican:

Nu, nu, nu doamna Turcan a făcut propunerea, ci liderul Grupului UDMR.

 

Domnul Florin Iordache:

Bun, bun, hai, am supus la vot.

Un vot, două, s-a respins la revedere, trei, s-a respins, la revedere.

Mai departe.

 

Domnul Petru Movilă:

Domnul preşedinte, continuăm cu ordinea de zi, da?

 

Domnul Florin Iordache:

Da, continuăm cu ordinea de zi.

 

10. Informare privind participarea domnului deputat Ionuţ Stroe la vizita de documentare APCE în Muntenegru (2 - 4 octombrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

La punctul 10 avem o informare privind participarea domnului deputat Ionuţ Stroe la vizita de documentare APCE în Muntenegru.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

11. Informare privind participarea la Adunarea Executivă a Consiliului Mondial al Energiei (Lisabona, Portugalia, 15 – 21 octombrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind participarea la Adunarea Executivă a Consiliului Mondial al Energiei (Lisabona).

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

12. Informare privind participarea Delegaţiei Parlamentului României la vizita Delegaţiei Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), în Maroc (18 - 20 octombrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind participarea Delegaţiei Parlamentului României la vizita Delegaţiei Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE), în Maroc.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

13. Informare privind vizita de lucru în Republica Italia a delegaţiei Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării (18 - 21 octombrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind vizita de lucru în Republica Italia a delegaţiei Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

14. Informare privind vizita la Dublin a delegaţiei Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor

 (25 - 26 octombrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind vizita la Dublin a delegaţiei Comisiei pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

Observaţii? Nu.

Aprobat.

 

15. Informare privind participarea unei delegaţii a Camerei Deputaţilor la manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a Turkmenistanului (25 - 29 octombrie 2017)

 

Domnul Florin Iordache:

Informare privind participarea unei delegaţii a Camerei Deputaţilor la manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a Turkmenistanului.

Mulţumesc.

Observaţii?

Şi mai avem încă două materiale care au venit acum, suplimentar.

Domnul deputat Matei Călin-Andrei solicită efectuarea unui concediu în zilele de 13 – 14 noiembrie 2017.

Şi domnul deputat Horia Gabriel Nasra solicită efectuarea a cinci zile de concediu începând cu data de 13 noiembrie 2017.

Observaţii? Nu.

Aprobate.

Declar închisă şedinţa.

Ne vedem la ora 16,00.

 

*

 

Şedinţa s-a încheiat la ora 14,07.