Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mai. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 23 mai 2017 ora 12:30

2. Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora Guvernului” din ziua de luni, 29 mai 2017
nu a fost aprobată consultă

Solicitare din partea Grupului parlamentar PNL privind ”Ora Guvernului” din ziua de luni, 29 mai 2017 Domnul Petru Gabriel Vlase:

La ordinea de zi pentru ședința Camerei Deputaților?

Vă rog.

Domnul Victor Paul Dobre:

Eu cred că trebuie să o corelăm domnul președinte cu punctul 2, pentru că este legat de ordinea de zi a Camerei Deputaților, am revenitcu solicitarea noastră de a-l invita pe domnul ministru al Finanțelor Publice, domnul Viorel Ștefan, la "Ora Guvernului".

Eu cred că este cazul să intrăm în normalitate.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Vă rog, domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Aș dori și eu să știu tema discuției pentru care este invitat domnul ministru.

Domnul Victor Paul Dobre:

Am mai citit-o o dată, o mai citesc o dată: "Sustenabilitatea financiară a implementării legii salarizării personalului plătit din fonduri publice".

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule președinte, ca și data trecută, eu propun membrilor Biroului permanent să nu fie de acord cu invitarea domnului ministru Viorel Ștefan, dintr-un singur motiv: Legea este o inițiativă parlamentară, nu este o lege trimisă de către Guvernul României și asumată de către Guvernul României, astfel încât Ministrul Finanțelor să fie nevoit să știe absolut totul despre lege și cât de sustenabilă este sau nu.

Fiind o inițiativă parlamentară, după ce va fi aprobată această lege, suntem de acord ca domnul Ministru să vină și să răspundă plenului Parlamentului, legea aprobată de către Parlament dacă este sustenabilă sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului Național Liberal și un pic împotriva firii normale a lucrurilor.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Tomac.

Domnul Eugen Tomac:

Domnule președinte, eu cred că această inițiativă, așa cum spune domnul Ciolacu, parlamentară, vizează și bugetul țării, este esențial să primim un răspuns în cadrul "Orei Guvernului" și de la ministrul Finanțelor, pentru că trebuie să știm exact dacă există resurse pentru inițiativa pe care o propuneți. Deci noi susținem propunerea PNL.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Dobre, din nou.

Domnul Victor Paul Dobre:

În primul rând nu știu ce legătură are cu firea, că de ce este împotriva firii, m-am gândit.

În al doilea rând, vom fi în situația în care, și văd aici o cerere ca să dezbatem în procedură de urgență legea salarizării. Păi ca să luăm o decizie pe legea salarizării, cred că este foarte important ca domnul ministru de Finanțe să ne spună dacă poate susține o anvelopă salarială de 32 de miliarde de lei. Este cifra avansată de Guvern.

În legătură cu faptul că este o inițiativă a parlamentarilor PSD, absolut de acord, dar cred că, și am urmărit și eu dezbaterile din Senat, doamna deputat Lia Olguța Vasilescu a susținut-o ca ministru al Guvernului. Și a susținut-o în numele Guvernului, deci este o lege asumată de Guvern.

Deci, revin, mi se pare absolut normal, firesc, ca atunci când vor lua decizia, dacă votăm sau nu această lege, să știm dacă resursele financiare ale țării sunt pentru susținerea ei, să nu mințim oamenii.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Ciolacu.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Sunt de acord cu domnul lider de la PNL. Înainte de a intra la votul final, și când avem forma finală a legii, sunt de acord ca domnul Ministru să fie invitat și să răspundă în acel moment.

Momentan, nu avem o formă finală a legii, ea este în dezbatere parlamentară.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Dobre.

Domnul Victor Paul Dobre:

Mulțumesc pentru acordul dat, dar nu am nevoie.

Solicitarea noastră este o solicitare legală, constituțională, și nu știu de ce îl țineți ascuns pe ministrul de Finanțe de noi.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Korodi Attila.

Domnul Korodi Attila:

Mulțumesc.

Pentru că este o lege foarte complexă și chiar și noi, membrii UDMR din Camera Deputaților, așteptam o finalizare în Senat, încet-încet ajungem în situația în care putem să dezbatem și sustenabilitatea financiară pentru că vedem dimensiunea.

Noi am mai discutat și le-am spus și colegilor mei: desigur PNL are dreptul de a cere; dacă Biroul permanent votează Da, dacă Nu - nu! Dar, în sine, utilitatea de a discuta despre sustenabilitate trebuie să se facă în Comisia de buget-finanțe. Adică realmente aplicat, pentru că aici nu este vorba că legea este utilă sau nu este utilă, ci dacă realmente proiectarea pe anii propuși de inițiatori este fezabilă sau trebuie împinsă cu un an, cu doi, nu știm. Vedem încet-încet anvelopa, pentru că Senatul a finalizat ca primă Cameră, deja vedem o dimensiune financiară, probabil o fi ajunsă și în Camera Deputaților, dar important este ajungerea în Comisia de buget-finanțe, foarte aplicat să se dezbată aceste lucruri cu Ministerul de Finanțe. Asta cu privire la utilitate.

În rest, din punct de vedere al pozițiilor politice, acela este spațiul pentru Ministru, dar, sincer, nu cred că momentul acela va ajuta foarte mult dezbaterile.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da. Domnul Cozmanciuc.

Domnul Corneliu-Mugurel Cozmanciuc:

Domnule președinte, stimați colegi, am ascultat și eu puțin mai devreme dezbaterea pe această temă de aici, din cadrul Biroului, și cred că esența parlamentarismului este dezbaterea. Înainte de adoptarea oricărei legi, nu cred că strică orice informație suplimentară. Solicitarea făcută de către grupul parlamentar al Partidului Național Liberal este întemeiată și cred că și fundamentată. Consider că o astfel că dezbatere, o astfel de prezență a domnului ministru ar aduce răspunsuri la foarte multe din întrebările pe care cred că foarte mulți dintre parlamentarii din actualul mandat le au, indiferent de culoarea politică. De aceea, consider că ar trebui aprobată această dezbatere, această prezență la "Ora Guvernului" a domnului ministru și nu cred că ar face decât, prin prezența dumnealui, să aducă răspunsurile pe care toată lumea le așteaptă.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Stimați colegi, întrucât PNL poate cere orice, dar până la urmă Biroul permanent hotărăște. Dacă vă uitați pe Nota de inițiative, și domnul Viorel Ștefan și doamna Vasilescu sunt inițiatori. Pentru mai multă coerență, la Comisia de muncă sau la Comisia de buget care vor da avize pentru - și Comisia de muncă probabil va fi raportoare pe fond - putem cere un punct de vedere. Eu vă propun să nu fim de acord. Viorel Ștefan poate fi întrebat după ce avem o formă finală a acestui proiect, după ce îl avem și se aprobă de către Camera Deputaților, grupul PNL poate solicita orice. Deci, eu vă propun să fie respinsă invitația domnului Viorel Ștefan la "Ora ministrului" de luni.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Înainte de a supune votului dumneavoastră propunerile - de fapt e una singură, am s-o supun într-o formă în care să împăcăm pe toată lumea - vreau să vă spun și eu același lucru: eu nu cred că luni, într-o oră, în care ministrul de Finanțe vorbește cinci minute la început și cinci minute la sfârșit, lămurim problema cu sustenabilitatea financiară. Cred că mai mult se va putea lucra în momentul în care legea va fi în dezbatere în comisii, cu secretarii de stat, cu miniștrii amândoi când e cazul, acolo nu sunt timpi de dezbateri, nu mai stăm doar în logica unor declarații politice care, de fapt, să-l facem la "Ora Guvernului", că atunci nu rezolvăm nimic.

Domnul Dobre, supun la vot.

Vă rog.

Domnul Victor Paul Dobre:

După cum spuneți dumneavoastră, înseamnă că "Ora Guvernului" prevăzută în Regulament devine caducă și doar dacă avem aprobarea majorității putem să chemăm. dacă nu - nu!

Domnul Petru Gabriel Vlase:

N-am spus asta!

Domnul Victor Paul Dobre:

Mie mi se pare că depășim cadrul unei activități parlamentare normale.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu am spus asta, eu am spus că "Ora Guvernului" are rolul ei, dar ceea ce doriți dumneavoastră să aflați la o lege atât de complexă doar în cadrul acelei "Ore a Guvernului" în care vorbim fiecare câte cinci minute - nu cred că vom reuși să facem chestiunea asta. Nu are nicio legătura una cu alta.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, stimate coleg de la PNL, este absolut justificată solicitarea dumneavoastră. "Ora Guvernului" într-adevăr trebuie păstrată și menținută de fiecare dată ca modalitate de dezbatere în Parlament, însă de data aceasta ne aflăm într-o situație diferită, ca urmare a acestei inițiative legislative care va fi dezbătută - și nu fac decât să întăresc sau să repet, din păcate, ceea ce spun și colegii mei - care va fi dezbătută în cadrul comisiilor, comisie în care aveți, cu siguranță, parlamentari liberali. Dezbaterea reală a unei astfel de inițiative legislative, din păcate, n-o putem face la "Ora Guvernului" însă în cadrul comisiilor va fi făcută cu siguranță cu celeritate și cu toate argumentele pro și contra în interior.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Mulțumesc.

Domnul Predoiu și încheiem.

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Mulțumesc. Nu vreau să duc subiectul în derizoriu dar, plecând de la argumentația domnului Iordache, propunerea este semnată de ministrul Finanțelor în calitate de deputat.

Păi, noi am mai avut o situație în care cineva ne spunea că susține un proiect ca deputat dar nu-l susține ca prim ministru. Și nu vrem să ajungem în aceeași situație. Și era tot de la dumneavoastră și tot acolo era izvorul voinței politice.

Sigur că nu se va intra în detalii într-o Oră a primului ministru, respectiv a ministrului, dar o orientare generală a ministrului de Finanțe poate să dea, ca să lumineze membrii comisiilor pe calea pe care trebuie să meargă, și în detalii se intră la comisii. Oricum, ca să fiu constructiv, notele și descrierea pentru cel puțin o intervenție înainte de votul plenului, dar atunci o să fie puțin tardiv pentru că, dacă va veni ministrul să ne spună că legea ieșită din comisii n-are sustenabilitate și nu se va adopta, în ce situație ajungem?

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da vă mulțumesc.

Vă supun votului solicitarea Grupului parlamentar pentru invitarea la "Ora Guvernului" a domnului ministru Viorel Ștefan .

Cine este pentru? Patru.

Împotrivă? Opt.

Revenim la ordinea de zi, dacă mai aveți obiecții. Nu?

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 27 ianuarie 2022, 15:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro