Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 13 iunie 2017 ora 13:00

9. Solicitare din partea Grupurilor parlamentare PNL privind numirea unui nou Consiliu de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune
se declanșează procedura de numire a membrilor, termen propuneri 23 iunie 2017; termen raport 26 iunie 2017 consultă

Solicitare din partea Grupurilor parlamentare PNL privind numirea unui nou Consiliu de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Punctul 9, solicitarea Grupurilor parlamentare PNL din Senat și Camera Deputaților privind numirea unui nou Consiliu de administrație al Societății Române de Radiodifuziune.

Precedentul consiliu de administrație a fost demis de drept prin Hotărârea Parlamentului nr. 27/2017.

Păreri?

Doamna Raluca Turcan:

Îmi permiteți sau nu?

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Chiar vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

În baza legislației în vigoare, în momentul în care este demis Consiliul de administrație, se numește un director interimar.

În momentul de față, există foarte multe tensiuni în Societatea Română de Radiodifuziune, fapt întărit inclusiv de scrisoarea pe care tocmai am votat-o la punctul precedent și care va fi dezbătută în Comisia pentru cultură. În plus față de asta, sunt totuși 2 300 de angajați, 700 de colaboratori și un buget de 80 de milioane, și considerăm că Parlamentul ar trebui să-și exercite acest drept conferit de lege, de control parlamentar asupra radioului public. Așa prevede legea.

Așadar, și în consecință, o conducere interimară cred că, oarecum, scoate Parlamentul din legea care guvernează această instituție și dintr-o misiune importantă pe care o are, și anume de a desemna persoane în Consiliul de administrație.

Mulțumesc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Vă mulțumesc.

Grupurile parlamentare, aștept puncte de vedere.

Domnule Ciolacu, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Domnule președinte,

Suntem obligați de lege să facem propunerile pentru consiliile de administrație. Acesta este atributul Parlamentului României, conform ponderilor, să facem. Din moment ce SRR-ul nu mai are consiliu de administrație, suntem obligați de lege să facem. Deci nu este nici cea mai mică problemă.

Problema era să dăm termene, ca să nu intrăm în vacanța parlamentară fără consiliu de administrație, să dăm același termen. Până pe 26 iunie, raport și propuneri. Să trimitem scrisori tuturor instituțiilor abilitate de a face aceste propuneri, respectiv Președinție, Guvern și, normal, grupurile parlamentare, conform ponderii, și pe 27 iunie consiliul de administrație să fie votat. Și, am uitat, Sindicatul Liber al Radioteleviziunii.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

În regulă, mulțumesc.

Avem, o dată, o propunere de termen pentru raport, domnule Ciolacu, 26 iunie. Și decidem și un termen pentru înscriere: 23 iunie, până se fac propunerile, ca pe 26 iunie să se facă audierea?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Trebuie trimise scrisori către autoritățile abilitate...

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Doamna Turcan.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

... care au în competență de a face aceste propuneri.

Doamna Raluca Turcan:

Legea prevede, dacă îmi permiteți, 15 zile, minimum 15 zile din momentul demarării procedurii.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

În scrisoarea pe care o trimiteți domnului Președinte Klaus Iohannis, vă rog frumos să specificați că în 15 zile trebuie neapărat să ne răspundă.

Doamna Raluca Turcan:

Și Guvernului.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Dacă este în țară.

Bun. Deci, 15 zile. Suntem în data de 13 iunie.

(Discuții în sală.)

Atunci, eu vă propun următorul lucru: declanșăm în acest moment procedura, trimitem scrisorile. În momentul în care avem acest termen de 23 pentru înscrieri și 26 pentru raport, în contextul în care nu vin toate nominalizările - imediat -, în momentul în care nu vin toate propunerile, o să vedem dacă intră pe ordinea de zi de la plenul reunit.

Domnul Goțiu, vă rog, din partea USR, după care...

Doamna Laura-Iuliana Scântei:

Vă rog, domnule președinte.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Vă rog, doamna vicepreședinte.

Doamna Laura-Iuliana Scântei:

În primul rând, voiam să vă apreciez poziția colegului lider PSD de la Camera Deputaților, pentru că, spre deosebire de colegii de la Senat, care doresc aplicarea unui termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a modificării, a proiectului de modificare a Legii nr. 41 pentru desemnarea Consiliului de administrație la SRR, dumneavoastră ați fost mult mai diligent, chiar ați dorit să scurtăm termenul prevăzut de lege pentru a primi nominalizările și a face audierile.

Voiam doar să vă punctez atât: în completarea susținerii PNL, art. 27 din Legea nr. 41, care prevede atribuțiile Consiliului de administrație, sunt atribuții care nu mai pot fi delegate nici măcar directorului interimar. De aceea este necesitatea și de asta am generat această solicitare pentru declanșarea procedurii și, tot pe art. 19, propunerile se transmit în termen de 15 zile de către autorități, deci nu le putem lua, nu le putem reduce noi printr-o decizie de BPR termenul.

Mulțumesc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Vă rog, domnule Goțiu.

Domnul Remus Mihai Goțiu:

Ce voiam să completez este ca în acea scrisoare, chiar dacă nu le putem reduce termenul, îi putem atenționa și le putem solicita să se încadreze în termenul de 23, pentru a ne putea încadra și a avea un consiliu de administrație înainte de vacanță.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

De acord cu propunerea dumneavoastră. Și atunci, Biroul permanent decide declanșarea procedurii, trimiterea scrisorilor, stabilirea în scrisori a unei rugăminți ca până pe data de... să vină nominalizările pentru a fi înscrieri, să se facă audierea și, dacă reușim să introducem la plenul de pe 27 iunie, ar fi excelent.

Față de această propunere formulată sunt obiecții?

Atunci rămâne adoptat așa.

(Discuții în sală.)

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 19 februarie 2020, 4:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro