Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe iun. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 13 iunie 2017 ora 13:00

4. Scrisoarea grupurilor parlamentare USR din Senat și Camera Deputaților prin care solicită reînființarea Comisiei comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru elaborarea Codului Electoral
nu a fost aprobată consultă

Scrisoarea grupurilor parlamentare USR din Senat și Camera Deputaților prin care solicită reînființarea Comisiei comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru elaborarea Codului Electoral Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Punctul 4, scrisoarea grupurilor parlamentare USR din Senat și Camera Deputaților, prin care solicită reînființarea Comisiei comune a Senatului și Camerei Deputaților pentru elaborarea Codului electoral.

Grupurile parlamentare, liderii grupurilor parlamentare, de acord? Înființăm, nu înființăm, amânăm?

Domnul Niculae Bădălău:

Ce să înființăm, Grupul pentru rugăciune?

Domnul Ion-Marcel Ciolacu:

Grupul parlamentar PSD nu este de acord cu înființarea acestei comisii. E mult prea prematură. De abia s-au terminat alegerile.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Codul electoral.

Avem o ofertă în contrapartidă, înțeleg: să înființăm Grupul de rugăciune, propune domnul Bădălău.

Vă rog, doamna Turcan.

Doamna deputat, aveți cuvântul.

Doamna Raluca Turcan:

Partidă, contrapartidă, vreau să vă spun că Grupul parlamentar liberal susține înființarea unei comisii pentru modificarea legislației electorale și analizarea temeinică a legislației electorale.

S-a dovedit, în decursul timpului, că există numeroase slăbiciuni ale actualei formule electorale. Cred că ea poate suferi îmbunătățiri și cred că avem această obligație.

Până la urmă, această comisie, dacă se înființează, va propune un proiect care este aprobat sau respins.

Nu văd de ce ne-am opune să încercăm măcar să îmbunătățim legislația electorală. Este un gest de responsabilitate.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Tocmai am îmbunătățit.

Domnule Vlase, vă rog.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Eu vreau să. În primul rând, mai avem doi ani până la prima rundă de alegeri la care nu prea avem ce îmbunătăți. Alegerile europarlamentare sunt într-un cadru destul de clar.

În al doilea rând, vreau să vă reamintesc, stimați colegi, că am avut Comisia de Cod electoral condusă de un parlamentar de la PNL. S-au făcut legile așa cum s-au făcut. Și-a dat demisia președintele comisiei și s-a blocat comisia vreo câteva luni de zile, până am preluat-o tot noi.

Înțeleg că vreți s-o facem din nou, ca s-o preluăm noi, să facem tot prost, cum le-am făcut. Mai bine n-o facem.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Mulțumesc.

Domnul Goțiu.

Domnul Remus Mihai Goțiu:

Ca să răspund, așa, pe tonul ăsta de glumă, dacă e să facem comisie de rugăciune, cred că ar trebui să facem o comisie de rugăciune să vină oamenii la vot.

Cred că ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri, indiferent de rezultat, ar trebui să fie un semnal de alarmă că nu e-n regulă: primari care. în localități pe care să le iei cu 30 sau 40% din 18 sau 20%, ca să luăm din toate zonele, nu cred că reprezintă esența democrației.

Faptul că în 2019 o să avem alegeri, ar însemna că, pentru a modifica legislația, dacă e cazul sau nu, cu un an înainte, ar cam trebui, în 2018, să modificăm o parte din lucruri.

Chiar nu înțeleg de ce este această reticență.

Dacă am avea, într-adevăr, o legislație electorală perfectă, poate că aș înțelege, dar, așa, de ce să ne opunem? E o comisie care începe să lucreze din toamnă. Probabil că deciziile s-ar lua, undeva, prin primăvara lui 2018. E cam termenul în care s-ar putea lucra fără presiune față de alegerile din 2019, dar și pentru alegerile europarlamentare sunt multe lucruri de îmbunătățit și de învățat din ceea ce. și modul în care se votează în alte țări.

Pentru alegerile care vor veni în 2020, chiar cred că e bine să le luăm cu un an sau chiar doi înainte și lumea să fie pregătită să voteze și să se pregătească cum trebuie de alegeri.

Mulțumesc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Mulțumesc.

Domnule Predoiu.

Domnul Marian-Cătălin Predoiu:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Stimați colegi, în legătură cu comisia comună privind elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, aș dori să mai aduc un argument. La Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009, în nenumărate rânduri, s-a subliniat nevoia de a se revizui toată legislația electorală și a se face propuneri de îmbunătățire.

Domnul Țuțuianu, membru distins al acelei comisii, aici, de față, poate confirma ceea ce vă spun. Am avut chiar un dialog constructiv pe această temă.

Cred că este un argument în plus și un semnal de coerență între ceea ce se discută în acea comisie, precum și alte foruri ale Parlamentului, și constituirea unei astfel de comisii comune care să revizuiască legislația electorală din timp.

Iată, aici, este și domnul președinte al comisiei - iertare, nu v-am văzut! - domnul Fifor.

În ceea ce privește Grupul de rugăciune, nu este doar o expresie a unui interes ecumenic sau de credință, este și un instrument diplomatic foarte puternic. Există astfel de grupuri și în alte parlamente, inclusiv în Congresul Statelor Unite, și cred că punerea în funcțiune a unui astfel de grup și în Parlamentul nostru ar facilita pentru membrii unui astfel de grup legături care să folosească per ansamblu României.

Deci, eu pledez pentru ambele comisii - grup, respectiv -, în acord cu decizia Grupului parlamentar al PNL exprimată de liderul grupului.

Mulțumesc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

E în regulă. Mulțumesc.

Mai sunt încă vreo câteva înscrieri la cuvânt.

Aș vrea să ajungem și la vot.

Liderul Grupului PMP sau din partea PMP, domnul Steriu.

Domnul Valeriu-Andrei Steriu:

Mulțumesc. Din partea Grupului PMP.

Și noi susținem pornirea acestei comisii, ținând cont de faptul că următoarele alegeri vor fi, cel mai probabil, în 2019, în primăvară.

Conform legislației în vigoare, cu șase luni înainte, trebuie finalizate orice modificări pe legislația electorală. Asta înseamnă că până în noiembrie 2018, ceea ce înseamnă. până una-alta, vorbim de 16 luni, în care trebuie să aducem legislația la zi.

Eu văd o creștere a calității legislației actuale. Deci modul de finanțare și transparența în ceea ce înseamnă alegeri la acest moment cred că ajunge deja la un standard la nivelul Europei, dar sunt multe alte modificări.

În primul rând, o analiză serioasă privind votul în două tururi pe ceea ce înseamnă alegeri locale și alegerile de președinte de consiliu județean.

Grupul PMP susține această reînființare a comisiei și pornirea cât mai rapid la lucru.

Mulțumesc.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Mulțumesc.

Avem poziții din partea tuturor grupurilor parlamentare.

Înțeleg că lucrurile sunt.

(Discuții în sală.)

Numai puțin, dați-mi voie. Dacă vă dau cuvântul dumneavoastră, voia să ia cuvântul și domnul Florin Iordache.

Bănuiesc că nu spuneți diferit de ce ați spus înainte. Cu ce ați spus înainte, ne-ați convins.

Domnul Florin Iordache:

Supuneți sistarea.

(Discuții în sală.)

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

OK. Doamna Turcan, vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Mulțumesc.

Două argumente în plus: unu, actuala legislație electorală are unele slăbiciuni și pentru că ea s-a finalizat sub presiunea timpului, tocmai pentru că s-a tot amânat funcționarea Comisiei de cod electoral.

Nu cred - și acesta e al doilea argument - că ar trebui să ne propunem să îmbunătățim legislația electorală în ajun de alegeri, pentru că ajungem iar sub securea timpului, ajungem la unele compromisuri sau lipsă de dezbatere care nu fac bine.

Așadar, nu văd, încă o dată, un contraargument solid de a respinge o asemenea inițiativă.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

Doamna Turcan, m-ați rugat o intervenție de o secundă. Ar trebui să-i mai dau cuvântul și domnului Iordache, dar cred că mă înțelege.

Deci, avem această solicitare făcută de Grupul USR, avem punctul de vedere al tuturor reprezentanților grupurilor parlamentare. Singura soluție este să tranșăm prin vot.

Cine vrea să modifice legislația, poate s-o facă prin inițiativă legislativă, se dezbate în comisii, o Cameră, cealaltă Cameră, nu trebuie neapărat să facem un cod.

Supun votului dumneavoastră propunerea USR de a înființa această comisie specială.

Cine este pentru?

Domnule Pavel, vă rog să mă ajutați.

Domnul Florin Iordache:

Grupul nu votează.

Domnul Iulian-Claudiu Manda:

7 voturi pentru.

Cine este împotrivă? 13 voturi.

Abțineri? Nu sunt.

Prezent, nu votez. Nu avem așa ceva la Senat.

Deci, propunerea a fost respinsă.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 8 decembrie 2021, 18:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro