Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2017 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 11 octombrie 2017 ora 12:23

4. Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități
termen pentru efectuare anchetă: 8 zile; termen pentru depunere raport: 3 zile consultă

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități Domnul Petru Gabriel Vlase:

Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități.

Este discuția de ieri, nu?

Vă rog!

Doamna Turcan!

Doamna Raluca Turcan:

Da, mi se pare că ... este redundantă această solicitare, avem text de Regulament care prevede exact cum se desfășoară procedura de acceptare sau respingere a cererii de urmărire penală, ca atare, noi vom vota împotriva acestei solicitări.

Nu este necesară.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Deci, care este propunerea, domnule Tobă?

Cum facem?

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Am o propunere, pentru că nu este redundant, pe de o parte, pe de altă parte dispozițiile regulamentare sunt cele corecte, din Legea răspunderii ministeriale care se completează cu dispozițiile regulamentare ale noastre, deci, nu este nimic care să se contrazică, și, ca atare vă solicit un termen de opt zile pentru efectuarea acestei anchete legale, și termen de trei zile acordat Comisiei juridice, pentru depunerea raportului.

Mulțumesc.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Mă scuzați, domnule președinte de ședință, dar,

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Nu aud nimic!

Doamna Raluca Turcan:

Ce anchetă legală face Parlamentul?

Despre ce vorbim aici?

Avem text de lege a răspunderii ministeriale și avem cerere de urmărire penală din partea Parchetului. Nu avem absolut nicio atribuție! Există text regulamentar în care Comisia juridică se întâlnește, votează sau respinge, și plenul se pronunță!

Așadar, întăresc ideea că este iarăși un tertip pentru a amâna la "Sfântul așteaptă" o solicitare de urmărire penală pentru un ministru în funcție și fost ministru.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Da.

Doamna Mihălcescu.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Potrivit Legii responsabilității ministeriale, articolul 13.

Deci, suntem mai scrupuloși de această dată, ca să ne înțelegem mai bine, practic urmăm același model care a fost și la Senat, din scrupulozitate, recunosc!

Potrivit acestui articol 13, care spune așa: "Dezbaterea propunerii de începere a urmăririi penale în Camera Deputaților sau în Senat, se face pe baza Raportului întocmit de o comisie permanentă care, în cadrul competenței sale, a efectuat o anchetă privitoare la activitatea desfășurată de Guvern sau de un minister, ori de o Comisie specială de anchetă, constituită în acest scop".

Despre acesta este vorba!

Întrebați despre ce anchetă este vorba, v-am citat prevederile Legii 115, care se completează, desigur cu cele din Regulamentul nostru.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Bine, am înțeles!

Mulțumesc.

Avem o propunere din partea doamnei Mihălcescu, cu opt zile, trei zile - raport, unsprezece zile, ceea ce mi se pare rezonabil în termenul de paisprezece.

Cine este pentru?

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Așteptăm raportul de la Comisia juridică.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Raportul va fi după acea anchetă, dar este în același termen, deci, este tot în paisprezece zile. Sunt, opt și cu trei unsprezece.

Domnul Liviu-Ionuț Moșteanu:

Adică nu este clar, despre ce anchetă este vorba. Dacă poate doamna Secretar general să ne clarifice.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Domnule Moșteanu, vă explică domnul Marton Arpad. Este vorba despre Legea răspunderii ministeriale corelată cu Regulamentul nostru.

Și atunci, ca să împăcăm pe toată lumea, facem și ce spune legea și regulamentul nostru, doamna Mihălcescu a propus opt zile cu trei, sunt unsprezece, sub paisprezece, termenul pe care-l aveam oricum! Asta este discuția!

Domnul Marton Arpad-Francisc:

În primul rând, trebuie să vă spun: propunerea comisiei era de 14 pentru anchetă dar, mă rog, este o altă propunere aici, și Biroul permanent trebuia să decidă asupra termenului în care se depune raportul.

Raportul, după ce este depus, conform alineatului 2, se înscrie cu prioritate pe ordinea de zi. Dar, totuși, m-a mirat propunerea dumneavoastră; nu aveți cum să știți ce s-a întâmplat în Comisia juridică; eu, fiind acolo, știu.

Acolo au fost trei feluri de propuneri: o anchetă instantanee propusă de Partidul Național Liberal, cu vot și raport depus într-o singură zi, cam neserioasă anchetă.

O altă variantă era cea adoptată de Comisie - cu 14 zile, și mai era o variantă propusă de reprezentanții USR - cu șapte zile.

Deci, nu văd de ce nu sunteți de acord cu opt zile, din moment ce una din variante - cea propusă de USR, bazându-se pe faptul că sunt șapte volume de citit, a propus chiar șapte zile.

Diferența nu este prea mare între șapte la opt zile.

Plus raport, per total 11 zile.

Domnul Petru Gabriel Vlase:

Bun.

Eram într-o procedură de vot.

Vă rog încă odată - eram în procedură de vot.

Vă rog, vot pentru propunerea doamnei Mihălcescu, cum este în stenogramă.

Pentru? Opt.

Împotrivă? ...și, cu Raluca, trei.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 6 decembrie 2021, 11:38
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro