Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 12 martie 2018 ora 14:00

9. Proiectul Punctului de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputaților cu privire la sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul Parlamentar al Uniunii Salvați România, referitoare la Hotărârea Camerei Deputaților nr. 98/2017 privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților
aprobat consultă

Proiectul Punctului de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputaților cu privire la sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul Parlamentar al Uniunii Salvați România, referitoare la Hotărârea Camerei Deputaților nr. 98/2017 privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Suntem la 9 - Proiectul Punctului de vedere al Biroului permanent al Camerei Deputaților cu privire la sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al USR referitoare la Hotărârea Camerei Deputaților numărul 98 din 2017 privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților.

Sunt obiecții?

Trei voturi împotrivă.

Proiectul a fost adoptat.

Domnul Claudiu-Iulius Gavril Năsui:

Doamna președinte, vă rog, aveam mâna ridicată.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da. Vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius Gavril Năsui:

Da. Aș vrea să stabilim un lucru tot legat de ce spunea și colegul - practic Biroul permanent este un organ colegial, deci practic ar trebui în momentul când se fac aceste puncte de vedere asupra ... care aparțin întregului Birou permanent, într-adevăr sesizarea de neconstituționalitate poate fi făcută de o parte a Biroului permanent, de minoritate, dar ar trebui să fim consultați și noi într-o măsură măcar, oficial liderii de grup să aibă o înștiințare - acesta ar fi punctul de vedere.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Sunteți odată informați prin documentul pe care îl aveți la mapă, iar dumneavoastră, prin votul pe care îl dați ... Deci aici nu-i vorba de un organism colegial din acest punct de vedere.

Domnul vicepreședinte Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Stimați colegi, aici nu discutăm colegial sau necolegial.

S-a înființat această comisie, dumneavoastră aveți posibilitatea ca și grupuri parlamentare să contestați. Este punctul dumneavoastră de vedere. În schimb, majoritar în Biroul permanent, noi ne asumăm printr-un vot majoritar un punct de vedere pe care îl trimitem instituțional Curții Constituționale.

Că dumneavoastră votați împotrivă, la fel; adică cum noi nu ne putem opune că dumneavoastră sesizați Curtea Constituțională, la fel și dumneavoastră, printr-un vot majoritar, noi trimitem Curții Constituționale un punct constituțional al Biroului permanent. Este logică chestiunea.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun.

Vă rog.

Domnul Claudiu-Iulius Gavril Năsui:

Da. Vă mulțumesc, doamna președinte, și îi mulțumesc și domnului vicepreședinte pentru ce ne-a spus.

Nu contestam faptul că nu ne-ați da dreptul să votăm împotriva acestui punct de vedere; doream doar să avem și noi un cuvânt de spus în momentul elaborării acestui punct de vedere. Noi îl avem la mapă, într-adevăr, așa cum ne-ați spus și dumneavoastră, dar mapa ... e destul de târziu, adică de data asta cred că am avut chiar azi acces la ea. Adică timpii sunt foarte scurți, și cred că poate ar fi...

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Eu am înțeles. Îmi cer scuze că vă întrerup.

Eu am înțeles despre ce este vorba, numai că de regulă aceste puncte de vedere sunt făcute de persoane care sunt avizate, care sunt de specialitate, care au o pregătire juridică.

Ulterior ... Totuși, nu putem să ne substituim ...

Domnul Claudiu-Iulius Gavril Năsui:

Nu pot să-l trimit înainte să fie ...

Domnul Florin Iordache:

Domnule coleg, numai puțin. Dumneavoastră ați vrea ca punctul Biroului permanent să fie în susținerea?

Deci dumneavoastră ați contestat ceva - o procedură sau o hotărâre, și ați vrea ca prin hotărârea Biroului permanent să susținem ce ați contestat dumneavoastră?! Ar fi culmea!

Deci, noi venim cu argumente juridice din partea Departamentului juridic, care n-are nici o problemă cu influența politicului; dumneavoastră politic contestați ceva, și acum ați vrea ca Biroul permanent...! Suntem de noaptea minții - ca noi în Biroul permanent să venim cu susținerea punctului dumneavoastră de vedere?! Despre ce vorbim?!

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Haideți, că e o polemică inutilă pe care n-o s-o sfârșim.

Da, dați-mi voie să supun votului proiectul, să trecem mai departe.

Domnul Cristian-Gabriel Seidler:

Dacă îmi permiteți o scurtă replică.

Da, se prea poate ca chiar și plenul, majoritatea, să recunoască la un moment dat că a greșit. Nu de alta, dar Curtea Constituțională ne spune că uneori plenul, în înțelepciunea sa, greșește totuși și adoptă lucruri neconstituționale.

N-ar fi nimic deosebit dacă Biroul permanent ar adopta un punct de vedere în susținerea celor care spun că există astfel de neconstituționalitate. Nu s-ar întâmpla nimic.

Mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Bun. Supun votului dumneavoastră acest proiect.

Cine este pentru?

Voturi împotrivă? Trei.

Cu trei voturi împotrivă, nici o abținere, proiectul a fost adoptat.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 7 decembrie 2021, 12:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro