Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mai. 2018 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 7 mai 2018 ora 14:00

12. Solicitare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități referitoare la Propunerea legislativă de modificare a Legii concurenței nr.21 din 30 aprilie 1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.153 din 29 februarie 2016, cu modificările și completările ulterioare (Plx 582/2017)
aprobată consultă

Solicitare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități referitoare la Propunerea legislativă de modificare a Legii concurenței nr.21 din 30 aprilie 1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.153 din 29 februarie 2016, cu modificările și completările ulterioare (Plx 582/2017) Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

12- Solicitare din partea Comisiei juridice, referitoare la propunerea legislativă de modificare a Legii concurenței nr. 21 din 30 aprilie 1996, republicată în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 153 din 29 februarie 2016, cu modificările și completările ulterioare.

Comisia juridică și Comisia pentru industrii solicită Biroului permanent prelungirea cu 10 zile a termenului de depunere a raportului comun, pentru a putea fi îndeplinită procedura de dezbatere și vot final.

Termenul de adoptare tacită se împlinește astăzi, 7 mai.

Astăzi nu este prevăzută sesiune de vot final.

Dacă Biroul permanent aprobă prelungirea cu zece zile a termenului de depunere a raportului, la plenul de astăzi ar trebui să fie aprobată și încadrarea propunerii legislative în categoria legilor de complexitate deosebită și prelungirea termenului constituțional de dezbatere și vot final la 60 de zile.

Intervenții, vă rog.

Doamna Turcan.

Doamna Raluca Turcan:

Această inițiativă legislativă s-a constituit a fi o prioritate pentru majoritatea parlamentară dezbătută într-un regim de urgență, de asemenea în paralel cu plenul și cu țintă explicită de a schimba legea astfel încât să se ajungă la o modificare a structurii de funcționare a Consiliului Concurenței.

Așadar, justificările pentru prelungirea termenului, țin doar de faptul că s-a intrat într-o mare dificultate pe fondul acestei inițiative pentru că, mai există o altă lege pentru care Senatul este primă Cameră sesizată și se dorește punerea în concordanță a inițiativei legislative de la Senat cu cea de la Camera Deputaților ca să ieșiți basma curată și să se atingă scopul pentru care această lege a fost dezbătută în procedură de urgență.

Ca atare, sunt, respingem maniera în care încercați să, jonglați termenele de depunere a raportului și de vot astfel încât, o manieră, aș spune eu, diabolică pentru a schimba componența Consiliului Concurenței să fie atinsă.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi, iar manipulare și dezinformare!

1 - Prin această solicitare nu se cere decât introducerea pe ordinea de zi - și vă rog să rămână astăzi introducerea pe ordinea de zi - pentru prelungirea de la 45 la 60 de zile, pentru că este munca colegilor din cele două comisii, Juridică și Industrii, astfel încât această inițiativă să poată pleca la Senat și cu amendamentele și cu discuțiile care au avut loc în cele două comisii. Ea este, din câte știu eu, introdusă pe ordinea de zi astfel încât miercuri să poată fi dezbătută și votul final de miercuri; aceasta este o chestiune.

Cea de-a doua vizează ordonanța, care nu are nicio legătură. Ordonanța este . Camera Deputaților este Cameră decizională, iar această lege ... nu facem decât să nu treacă tacit. Cu toții ne-am dori cât mai multe inițiative să fie dezbătute în Cameră. Dacă această inițiativă n-o prelungim ca miercuri să dăm votul final, această inițiativă trece tacit.

Deci, rugămintea este: astăzi, la ora 16.00, să fim de acord numai cu prelungirea de la 45 la 60 de zile, urmând ca Senatul, în calitate de Cameră decizională, să hotărască cât de mare, cât de mică, cât de . câți membri are și așa mai departe, urmând ca miercuri, repet, și cealaltă - noi suntem Cameră decizională.

Vă mulțumesc.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Domnul Marton Arpad.

Domnul Marton Arpad-Francisc:

Mai este o problemă destul de importantă.

Sunt două legi strict legate una de alta și s-a considerat că o lege, conform Constituției, are un traseu pornind de la Senat către Camera Deputaților, Camera Deputaților fiind cea decizională.

Și o altă lege care are cale inversă.

Pornind de la ideea că legea respectivă, în vremea respectivă, când încă nu aveam Constituția din 2003, cu o Cameră decizională și primă Cameră, a fost prima dată dezbătută la Senat. Fără a se mai verifica dacă din Constituție reiese că această lege, care vizează același segment de activitate, trebuie să aibă un traseu invers cu cealaltă lege.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Da, mulțumesc. Doamna Turcan și apoi.

Domnul Florin Iordache:

O precizare, ca să poată interveni pe acest subiect doamna .

Deci, ca să fiu foarte explicit, stimați colegi, deci eu am solicitat ca astăzi la ora 16,00 să fim de acord prin vot cu prelungirea de la 45 la 60 de zile și în același timp introducerea pe ordinea de zi de miercuri a proiectului care deja a fost depus și a raportului care deja a fost depus de la cele două comisii - Comisia juridică și Comisia pentru industrii. Cam acestea erau chestiunile.

Deci, dacă suntem de acord astăzi cu 45, de la schimbarea 45 la 60 și miercuri pe ordinea de zi raportul de la cele două comisii.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Vă mulțumesc.

Și ultima intervenție - doamna Turcan. Vă rog.

Doamna Raluca Turcan:

Da. Domnul Arpad a explicat încă o dată dilema juridică în care se află Comisia juridică și vreau să se consemneze că nu suntem de acord decât cu prelungirea termenului, cu ghilimelele de rigoare, suntem împotriva acestor proiecte de lege care, așa cum am spus, au un singur scop: schimbarea componenței Consiliului Concurenței.

Doamna Carmen-Ileana Mihălcescu:

Supun votului propunerea domnului Florin Iordache - prelungirea termenului de la 45 la 60 de zile și introducerea pe ordinea de zi de miercuri a raportului deja depus.

Cine este pentru? Opt voturi pentru.

Împotrivă? Trei voturi.

Adoptat.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 27 noiembrie 2021, 14:26
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro