Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteți în secțiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2008 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 13 octombrie 2008 ora 13:00

Vorbitor: Gheorghe Constantin

Numirea membrilor Curții de Conturi Domnul Constantin Gheorghe:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Observ că cel puțin unul ca mine este încurcat total de pledoariile făcute astăzi.

De-a lungul timpului am ascultat în Birourile permanente reunite solicitări și prietenești și ferme, în legătură cu aplecarea parlamentarilor asupra acestei legi a Curții de Conturi, de altfel, imperios necesară.

De aceea, s-a încălcat și Constituția în două rânduri, s-a prelungit acest mandat, în baza acestei explicații avem nevoie de o lege nouă, o lege bună. Deci, nu s-au făcut aceste prelungiri împotriva Constituției doar pentru că ne-am dorit noi să menținem niște persoane acolo în funcție. Nu, pentru că așteptam această lege care în câteva ore putea să vină.

De ce acum ne schimbăm atitudinea și spunem că suntem într-un vid de putere constituțională. În vid de putere constituțională am mai fost, și domnul Lucian Augustin Bolcaș a remarcat acest lucru. Aud aici că suntem pentru prima dată când o instituție este dizolvată. Nu, această instituție, de fapt, a fost dizolvată, numai noi am încălcat Constituția și am prelungit mandatele acestora, iar în ceea ce privește activitatea acestei instituții în raport cu componenta de acces a fondurilor europene, vreau să spun că activitatea în acest sens poate este cel puțin contestabilă, prin numirea, prin prelungirea de către noi a acestor mandate.

Vorbea domnul Lucian Augustin Bolcaș despre legalitate și oportunitate. Da, sunt două lucruri extrem de diferite dar pot funcționa împreună foarte bine. Noi când a fost vorba să ne referim la legalitate am trecut ușor peste acest fenomen și am apelat la oportunitate și am prelungit aceste mandate deși ne aflam într-un vid de putere constituțională și aveam o lege în funcție pe care astăzi o invocăm.

Acum legea aceea care nu era bună, apelăm la ea și alegem membrii Curții de Conturi în lumina vechii legi care nu era o lege bună și pentru care noi am prelungit anticonstituțional aceste mandate.

Haideți, domnilor colegi, să ne hotărâm, respectăm sau nu respectăm Constituția?

Am făcut aceste prelungiri de mandate pentru că aveam nevoie de această lege sau nu? Eu consider că aveam nevoie de o lege nouă și trebuie să avem răbdarea și înțelepciunea să așteptăm decizia Curții Constituționale în legătură cu constituționalitatea.

Vă mulțumesc.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 2 iunie 2020, 2:43
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro