Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe oct. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 7 octombrie 2009 ora 9:30

4. Raportul comun al Comisiilor de buget din Camera Deputaților și Senat privind audierea candidaților pentru Consiliul de administrație al B.N.R.
la plenul comun al celor două Camere din data de 8 octombrie 2009 consultă

Raportul comun al Comisiilor de buget din Camera Deputaților și Senat privind audierea candidaților pentru Consiliul de administrație al B.N.R. Domnul Mircea Geoană:

În continuare, BNR-ul este probabil lucrul cel mai stringent și scadent pe agenda noastră, ținând cont de calendar.

Conform raportului comun pe care-l aveți în fața dumneavoastră, au fost audiați următorii candidați și aveți de asemenea, în raportul comun: comisiile reunite au hotărât cu majoritate de voturi înaintarea către plen a următoarelor propuneri pentru numirea în Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României:

-domnul Mugur Isărescu pentru funcția de președinte al Consiliului de administrație și guvernator al Băncii Naționale,

-domnul Florin Georgescu - vicepreședinte și prim-viceguvernator al Băncii Naționale,

-domnul Bogdan Olteanu - membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al B.N.R.,

-domnul Cristian Popa - membru al Consiliului și viceguvernator al B.N.R.,

-domnul profesor Dinu Marin - membru al Consiliului de administrație,

-domnul Nicolae Dănilă - membru al Consiliului de administrație,

-domnul Virgiliu Stoenescu - membru al Consiliului de administrație,

-doamna Angnes Nagy - membru al Consiliului de administrație,

-domnul Napoleon Pop - membru al Consiliului de administrație.

Aveți în fața dumneavoastră CV-urile și elementele rezultate din audierile de ieri din comisiile permanente.

Domnul Nicolăescu, după aceea domnul Toader.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte, o propunere simplă: având în vedere faptul că pe 10 octombrie expiră mandatul Consiliului de administrație, acest punct să fie introdus mâine pe ordinea de zi la ședința comună - al doilea punct, după citirea moțiunii de cenzură, că după aceea este un vot, și să fie un vot de listă astfel încât să poată să se deruleze foarte repede.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Domnule președinte, de mult am semnalat problema de la Banca Națională. Cu regret spun, luna trecută trebuia să se întrunească cele două comisii. Din motive pe care nu le-am cunoscut nu s-au întrunit, dar vreau să semnalez un lucru care cred că nu s-a mai întâmplat în Parlament sau este posibil și de acum încolo. Deci, grupurile parlamentare s-au reunit, au negociat, au stabilit o anumită structură. Sigur că cei care au semnat, mai puțin PNL-ul reprezintă cam 70% din parlamentari și cu surprindere aflu că nu se mai respectă acest lucru. Grupul parlamentar al PD-L care are dreptul la 3, propunerea a rămas cu 2, singurul punct divergent era cel care se referea la funcția de vicepreședinte, care a rămas la latitudinea comisiilor reunite. De ce nu s-a întâmplat asta nu știu, înseamnă că, colegii care au semnat aici își retrag aceste semnături și mi se pare incorect.

Dacă discutăm de structură și procent, practic PD-L-ul în structura pe care o știe și domnul Rușanu avea 2,80 și ceva, deci, de la a i se lua 0,80% dintr-un mandat, mi se pare incorect și faptul că n-am revenit la acest lucru, iar cel mai grav mi se pare că, colegii care au semnat acest protocol nu și-l mai însușesc. Atunci dacă numai respectăm nici semnături, ce rost mai are?

Domnul Mircea Geoană:

Mulțumesc. Domnul Dan Rușanu.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Da, deci, trebuie să punem adevărul la punct și domnul Toader știe foarte bine. La negocierile care au avut loc, PNL avea 1,57, PSD avea 2,75 și PD-L avea 2,83. După această negociere, conform acestui algoritm, PSD a luat un viceguvernator și doi membri în C.A.; PD a luat doi viceguvernatori și un membru CA.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu, nu scrie nicăieri în protocol de doi viceguvernatori.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnule, am negociat asta? Ați negociat asta cu mine? Dacă greșesc cumva, mai avem doi martori. Eu redau faptele așa cum sunt. Și PNL, pe algoritmul dat, ați spus dumneavoastră aveți un membru în C.A. I-am spus domnului Toader la vremea respectivă: domnule Toader cu 1,57 iau un membru în C.A. și dumneavoastră cu 2,83 luați un membru în C.A. și doi viceguvernatori. Deci, dacă un membru în C.A. valorează 1,57, scăzut din 2,83, rămâne 1,26. 1,26 înseamnă doi viceguvernatori. Vi se pare corect? Și am zis: domnule, nu știu.

Domnule Toader, haideți să negociem și atunci a avut un răspuns foarte corect și foarte democratic.

Domnule Rușanu, eu am un mandat de la partid, asta este, nu negociem nimic. Și atunci noi ce facem? Mergem la vot și vedem. Am mers la vot exact ca domnul Toader. Mergem la vot și vedem.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Dați-mi voie să dau o replică. Ați fost de acord cu 3-1-1.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Mircea dragă, ai spus așa. Am mandat de la partid, dacă vă place bine, dacă nu mergem la vot și vedem. La vot s-a văzut.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Stai să spun și eu. Am discutat de un singur lucru.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Ai spus așa?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

De ce ne-ați redus un mandat.

Întrebare. Aveam 3-3-1-1. Asta a fost negocierea acceptată de toată lumea. De ce ați rămas la 2?

Domnul Mircea Geoană:

Rog cei doi veterani ai negocierilor să respecte rânduiala din Birourile permanente.

Domnul Dan Radu Rușanu:

După această negociere tu mi-ai spus mergem la vot. Replica ta a fost așa: eu am un mandat de la partid, mergem, votăm și vedem ce iese.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Votăm vicepreședintele acolo.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Am votat și ați văzut ce a ieșit.

Domnul Mircea Geoană:

Mulțumesc domnule Rușanu, ați fost suficient de clar în prezentarea regulii de aur a democrației, votul decide. Domnul Mihai Voicu.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

O scurtă intervenție pentru care îmi cer scuze de la început pentru colegii senatori care nu au nici un amestec în lucrurile pe care le voi relata.

Într-o penibilă negociere a comisiilor parlamentare la Camera Deputaților, domnii: Toader, Oltean și Cezar Preda ne-au explicat nouă, celor de la PNL că dacă nu ne convine să luăm comisia de IT, de împletit covrigi și cultivat răchită, ne ducem la vot pentru că suntem într-o minoritate și trebuie să înghițim asta. Într-un accent de inspirație, le-am explicat atunci colegilor pe care i-am menționat că se întoarce roata mai devreme sau mai târziu și mă bucur că acest moment a sosit.

Mulțumesc.

Domnul Varujan Pambuccian:

Frate, nu pune IT-ul lângă împletit răchita. Zi mai bine ce zic eu de obicei. Reich-ul nu are o mie de ani, asta poți să spui, dar nu pune IT lângă răchită.

Domnul Mircea Geoană:

Domnule Pambuccian, pot să completez cu o zicală chinezească că nici o dinastie nu durează la nesfârșit.

Domnul Ioan Oltean.

Din sală:

Și nici o alianță.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, un singur lucru. Atunci când relatăm fapte petrecute, trebuie să fim corecți. Din câte îmi amintesc eu domnule deputat Voicu, eram acolo reprezentanții a cel puțin grupuri parlamentare și ceea ce s-a stabilit a fost rezultatul discuțiilor între Partidul Democrat-Liberal și Partidul Social Democrat. Vă rog să fiți corecți. Ați spus că Partidul Democrat Liberal, în mod abuziv, din cei trei a luat o asemenea decizie. Eu știu că sunteți parteneri, dar vă rog foarte mult, dacă vreți să fiți corecți, relatați lucrurile așa cum au fost ele. Este adevărat, poate a fost un punct de vedere personal, dar nu a fost o opțiune numai a noastră de a împărți în felul acesta. Comisiile au fost ale celor doi parteneri. Vă rog în expunere să fiți absolut corect.

Domnul Mircea Geoană:

Mulțumesc. Eu cred că este extrem de important ca adevărul istoric să fie prezentat, dar avem în fața noastră o ordine de zi și un termen scadent mâine în care noul Consiliu de administrație și noua conducere a acestei extrem de importante instituții trebuie să intre într-un nou mandat de 5 ani.

De aceea, vă rog să încercăm să concentrăm intervențiile și să încercăm să ne îndreptăm către o decizie și am putea să parcurgem ordinea de zi în continuare. Domnul deputat Albu, după aceea domnul Toader.

Domnul Gheorghe Albu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Eu, evident, împotriva votului, esența democrației, nu avem ce face, dar vreau să atrag atenția că este prima oară în cei 20 de ani de parlamentarism în care nu se respectă acea regulă în care spuneam că aceste funcții, aceste locuri se dau pe algoritmul inițial. Domnul Voicu spune aici că a luat ce a rămas, li s-a dat de împletit răchită. Domnule, așa este poate, dar vi s-a dat numărul de locuri la care aveați dreptul. Noi nu am spus să ni se dea 3 funcții de viceguvernator sau una de guvernator plin. Pur și simplu avem dreptul la cele 3 posturi. Dacă acest lucru, care pot fi de membrii până la urmă, nu știu, dar avem dreptul la 3 posturi. Prin vot se poate obține și altceva, pe funcții, pe preferințe. Gândiți-vă la acest lucru, probabil o să mai candidăm, probabil că unii dintre noi nu o să mai fie în acest Parlament sau în altul modificat, este un precedent destul de periculos. O altă majoritate poate să ia în discuție acest lucru și atunci nu se mai ține cont decât de puterea votului din Cameră și nu se va mai acorda minorității respective, care o fi aia, absolut nimic. Se poate ajunge până acolo, că dacă am făcut un pas, putem să facem un pas și mai mare.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnule Albu, exact aceste lucruri le-am spus și eu în urmă cu două săptămâni, exact aceste lucruri și domnul Mircea Toader asta mi-a zis: propuneți câți candidați vreți, votul va hotărî. Și noi ne-am pus 3 candidați.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Da, dați-mi voie să am o replică.

Domnul Mircea Geoană:

Domnule Toader vă rog, un drept la replică.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Deci, nu am discutat despre funcțiile de viceguvernator care eu am spus că dorim să le avem pe amândouă și rămânem la votul din comisie. Dar domnule senator Rușanu, nu discutăm de număr. Dacă eram de acord și vă cedam acel viceguvernator prin negociere, rămâneam cu 3. De ce v-ați întors? Fiindcă este un protocol semnat de 3 grupuri, de 4 practic grupuri parlamentare care reprezintă 80%.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Semnătura noastră este pe protocolul acela?

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Eu vorbesc de câte sunt pe grup care au semnat la grup.

Domnul Dan Radu Rușanu:

E semnătura noastră pe acel protocol? Vă rog frumos.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Nu este, dar nu înseamnă că nu trebuie să vă supuneți unei majorități mai mari prin această semnătură.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnule Toader, deci, atunci mi-ați spus foarte clar și eu v-am venit cu următoarea propunere: dintotdeauna, exact ce spune și domnul Albu, a fost o cutumă: se supun numărul de funcții pe numărul de persoane, adică numărul de persoane pe numărul de funcții și asta a fost propunerea, nu? Dumneavoastră ați refuzat această propunere.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am lăsat-o la latitudinea comisiei. Puteați să-l preluați, că l-ați preluat.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Puteți să vedeți cu câte propuneri ați mers. Și noi puteam să venim cu o propunere, dacă propunerea noastră a ieșit la vot, este cu voia dumneavoastră.

Domnul Mircea Geoană:

Aveți argumente noi de prezentat în fața Biroului? Am senzația că am auzit puncte de vedere suficiente. Am fost informați cu privire la istoric.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vreau să fac o propunere.

Domnul Mircea Geoană:

Vă rog domnule Toader.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Vreau să fac o propunere să revenim, să avem dreptul la unul din membrii simpli în Consiliul de Administrație, fără să afectăm propunerea de viceguvernator, retrăgând poziția care o are PNL. Asta este o propunere care o fac PNL-ului și rămânem în faza inițială.

Domnul Mircea Geoană:

Suntem în Birourile permanente reunite, avem în față un raport comun a celor două comisii de specialitate care s-au pronunțat deja. Biroul permanent nu poate desface un astfel de vot. Noi suntem în fața unei proceduri regulamentare.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Propunerea mea se referise doar la propunerea în cadrul comisiilor reunite să se întâlnească înainte de plen.

Domnul Mircea Geoană:

Suntem în fața unei decizii și a unui vot cu care suntem sesizați ca și Birouri permanente reunite.

Deci, avem în fața noastră un proiect de hotărâre care urmează să fie aprobat mâine de către plen și vă propun să înscriem acest raport și proiectul de hotărâre pentru ședința de plen de mâine, rămâne să vedem dacă există o preferință din partea Biroului permanent ca acest punct să fie primul sau al doilea pe ordinea de zi. Deci, suntem practic în fața acestei decizii, este o decizie.. A fost o propunere avansată ca acest lucru să se facă după prezentarea moțiunii de cenzură mâine. Acesta este singurul lucru pe care-l putem... flexibilitatea care o avem este cu privire la ordinea "ordinii de zi".

Din punct de vedere procedural este singura decizie pe care putem să o luăm. Nu putem altera o decizie cu care suntem sesizați de către comisiile de specialitate.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnule președinte, este foarte important pentru că trebuia să se comunice în Monitorul Oficial, să apară că expiră mandatul Băncii Naționale. Asta trebuie să se publice și în Monitorul Oficial.

Domnul Gheorghe-Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte, dacă vrem să fim și operativi și să avem și garanție că se desfășoară corect ședința, trebuie să fie după citirea moțiunii, pentru că dacă începem cu votul, e posibil să pierdem senatorii și deputații în cursul votului și atunci îi lăsăm după citire și este mai simplu.

Domnul Mircea Geoană:

Mulțumesc. Domnul Oltean, vă rog.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Întotdeauna algoritmul politic a fost respectat. Întotdeauna, la nivelul structurilor, algoritmul politic a fost respectat, indiferent ce s-a întâmplat în cadrul celor 4 ani. Mi se pare inadmisibil ca aici într-un mod absolut abuziv - samavolnic este un termen preferat într-o anumită zonă -

Domnul Dan Radu Rușanu:

Așa este rolul, Toader.

Mircea, este samavolnic și abuziv și ce faci tu acum?

Mircea, acesta mandatul tău de la partid, Dane, îți convine bine, nu îți convine?...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule Rușanu, învățați să așteptați să vi se dea cuvântul. Este o regulă elementară.

Domnule președinte, nu puteți să girați un asemenea abuz. Partidul Democrat Liberal are 2,83, are dreptul la 3 membri în Consiliul de Administrație. În consecință, nu putem intra în ședința celor două Camere cu altă formulă decât cea care rezultă dintr-o aplicare corectă a algoritmului politic. Eu cred că nimic nu împiedică cele două comisii să se reunească în după masa aceasta, mâine dimineață la prima oră și să producă modificările absolut necesare, pentru că crearea unui algoritm de acest fel, cu siguranță va naște un alt abuz și este păcat să încurajăm asemenea gesturi parlamentarilor. Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Geoană:

Mulțumesc. Deci, avem practic de decis astăzi: 1 - cu privire la programarea de mâine a dezbaterii în plenul reunit a raportului și a propunerilor pentru noul Consiliu de Administrație al B.N.R. Vă rog să votați cu privire la înscrierea pe ordinea de zi de mâine a acestui subiect care este un termen scadent. Acest lucru cred că nu are nici un fel de contraargument.

Cine este pentru? Vă rog să votați? Pentru înscrierea acestui raport pe ordinea de zi de mâine a plenului reunit. Unanimitate. Nu există dubiu cu privire la acest subiect.

A doua întrebare este cu privire la ce punct pe ordinea de zi; primul sau al doilea în raport cu moțiunea de cenzură. Propunerea care a fost prezentată a fost să fie al doilea punct pe ordinea de zi. Vă rog să votați cu privire la această propunere. Punctul 2 pe ordinea de zi pentru raport și pentru propunerile de Consiliu de administrație.

Cine este pentru? Cu 13 voturi în favoare este înscris pe ordinea de zi și pe cale de consecință, propunerea cu privire la retrimiterea la comisie nu are majoritate în Biroul permanent.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Am o problemă domnule președinte. Referitor la votul pentru BNR, vă rog cum scrie în Regulament, se exercită prin buletine de vot, așa rămâne.

Domnul Mircea Geoană:

Cu privire la modalitatea de vot, vă propunem ca să existe un vot pe listă, pentru că în acest moment lucrurile sunt clare și ziua va fi extrem de încărcată mâine și cu lecturarea moțiunii de cenzură.

Doamna Aurelia Vasile:

Așa a fost și în 2005.

Domnul Mircea Geoană:

Această procedură este o procedură standard din punct de vedere a alegerii Băncii centrale în ultimii 20 de ani sau ultimii 80 de ani de când s-a înființat în '91, cred Banca Națională sau reînființat pe metodă nouă.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Păi dacă aici scrie prin buletine de vot și nu vot de listă, să păstrăm așa atunci, așa scrie în Regulament, pe buletin de vot, dar nu listă.

Domnul Mircea Geoană:

Un buletin de vot care să conțină lista celor care sunt propuși de către comisiile permanente.

Vă propun să votăm cu privire la propunerea să se voteze cu buletin de vot care să conțină lista.

Domnul Verestoy Attila:

Cu o mică corectură, domnule președinte.

Domnul Mircea Geoană:

Da. Domnul Verestoy.

Domnul Verestoy Attila:

Cu o foarte mică corectură, să nu existe dubii. Lista înseamnă votat sau nevotat, nu înseamnă tras de pe ea, modificat, scris alte nume. Nu. Lista: da sau nu.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Când este vorba de regulă, este cea bună; când este vorba de cutumă, este cea bună.

Domnul Puiu Hașotti:

Se face lista și se scrie într-o rubrică "Da" și într-o rubrică "Nu".

Domnul Mircea Geoană:

Vă propun să ne pronunțăm cu privire la acest subiect și, evident, mâine, pe partea de procedură, de conducere a ședinței, acest subiect în mod evident va fi probabil invocat.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Oricum, va decide plenul, domnule președinte.

Domnul Mircea Geoană:

Sigur, dar din punct de vedere al Biroului permanent, pentru clarificarea acestui element din raport, aș vrea să vă propun un vot cu privire la interpretarea acestui punct din raport, pentru ca mâine în ședință să mergem cu un punct de vedere al Birourilor permanente reunite. Evident, mâine, în plen, regulamentar, se va proceda la votarea propriu-zisă de către plenul reunit, nu putem noi să ne substituim, plenul reunit.

Cu privire la interpretarea Birourilor permanente cu privire la votul practic buletin pe listă, acesta pare să fie o propunere care s-a degajat în jurul mesei.

Domnul Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte, stimați colegi, acum am înțeles propunerea pe care a făcut-o liderul Grupului PD-L, dar dumneavoastră ați spus și toți aici am agreat și mulți colegi au spus că este obligatoriu ca mâine să avem un consiliu de conducere și guvernator al Băncii Naționale. Dacă vom face buletine de vot și vom începe cu tăieturi, cu nu știu ce, este foarte posibil să-l tăiem pe unul sau pe altul din diferite partide, este foarte posibil ca mâine votul să fie invalidat și consiliul să nu aibă votul.

Domnul Mircea-Nicu Toader:

Cine ne-ar opri să facem mai înainte?

Domnul Puiu Hașotti:

Iată de ce încă o dată vă propun ca lista să fie scrisă pe buletinul pe vot și votul parlamentarilor să fie în două căsuțe: da sau nu. Pentru că vă repet, dacă ne apucăm să-l ștergem pe unul și pe altul, s-ar putea ca unii membri în consiliul de administrație să nu obțină jumătate plus unu din voturi.

Domnul Mircea Geoană:

Domnul Sever Voinescu.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Mulțumesc.

Domnule președinte, pe de o parte, ne cereți să ne pronunțăm pe o chestiune pe care oricum se va pronunța mâine plenul în privința modalității efective de vot.

Pe de altă parte, este foarte corectă observația pe care o ridică domnul Hașotti în legătură cu posibilitatea, mai ales că există aceste divergențe evidente între grupuri, să fim mâine în situația în care, în fine, unii să taie câte un membru ș.a.m.d.

V-aș propune, din perspectiva aceasta, să supunem la vot propunerea domnului Oltean, care a propus comisiile să se reunească, să regândească această structură astfel încât grupurile să cadă de acord pe baza, în fine, numerelor cu multe virgule pe care le-am auzit invocate aici, ca mâine să nu fim în situația pe care o invocă domnul Hașotti și, admit, va fi o situație neplăcută. Deci, vă rog să supuneți la vot această propunere.

Domnul Mircea Geoană:

Mulțumesc.

Domnul Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte, stimați colegi, în primul rând, domnul Dan Radu Rușanu nu va avea mandat nici de la partid, nici de la grupurile parlamentare să negocieze ceva. Prin urmare, nu se poate întâlni astăzi, pentru că trebuie o decizie politică.

În al doilea rând, fac o propunere, pe care vă rog s-o supuneți votului Birourilor reunite, să dăm vot cu bile. Vot cu bile.

Domnul Mircea Geoană:

Domnul Rușanu.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Domnule președinte, stimați colegi, cred că nu realizați ce înseamnă ca deseară să rechemăm încă o dată conducerea actuală a Băncii Naționale, să-i audiem din nou și să votăm din nou, ce semnal se dă în piață, în piața internă și în piața externă. Deci, este un dezastru economic să mai chemi deseară conducerea Băncii Naționale și haideți să mai audiem pe toți încă o dată și propuneți membri.

Domnul Mircea Geoană:

Această posibilitate este exclusă.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Este singura posibilitate, că altfel nu poți să faci un vot fără să-i audiezi.

Domnul Sever Voinescu-Cotoi:

Au fost audiați deja, domnule Rușanu.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Și cum îi votezi? Poate mai vor și alții.

Domnul Mircea Geoană:

Domnul Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, din câte s-a spus aici, există un protocol semnat între trei dintre cele patru grupuri parlamentare, în care se consemnează o anumită stare de fapt. Aceasta este însușire de către marea majoritate a parlamentarilor. Comisiile reunite nu puteau să nu respecte această înțelegere. Asta dorim noi. Înțelegerea dintre liderii grupurilor parlamentare, cei care au semnat protocolul respectiv, să fie respectată de către comisiile care au audiat. Nu este nevoie să facă o nouă audiere a candidaților pentru consiliul de administrație, ci doar respectarea protocolului, care a fost dintotdeauna obligatorie pentru comisiile care audiau.

Domnul Dan Radu Rușanu:

După ce criteriu selectezi, domnule Oltean?

Domnul Mircea Geoană:

Doamna Aurelia Vasile.

A fost făcut un comentariu.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte, îmi însușesc și eu ce a spus domnul Rușanu, în condițiile în care ieri ne-am petrecut foarte multe ore în cadrul comisiilor reunite, iar ceea ce propunea domnul Sever a fost realizat aseară de cele două comisii prin votul pe care l-au dat.

Eu spun legat de ceea ce a spus domnul Oltean că plenul este suveran pentru a putea să se exprime, indiferent de ce protocol, în condițiile în care este posibil ca acel protocol să nu fie însușit într-adevăr de persoanele desemnate de Grupul PSD+PC, dar deocamdată mă abțin de la acest lucru.

Deci, vă propun ca votul să fie exact cum a fost și până acum, pe listă comună, în momentul în care te exprimi da sau nu pe buletinul de vot, pe listă.

Domnul Mircea Geoană:

Mulțumesc.

Domnul Verestoy.

Domnul Verestoy Attila:

Cu o singură remarcă, pe care văd că toți știu dar nimeni nu se pronunță foarte clar. Birourile permanente au fost sesizate nu cu un protocol, ci cu un raport. Protocolul era baza pe care cei care sunt în comisiile reunite au luat decizii pe care noi am primit-o sub forma unui raport. Acest raport, conform regulamentului, n-avem decât să supunem plenului, unde evident oricine poate să încerce să răstoarne tot ceea ce s-a clădit până acum. Dar aceasta este decizia suverană a plenului. Noi, ca Birou permanent, nu avem altă cădere, decât să înaintăm plenului reunit, mâine, să fie supus la vot raportul, lista întocmită, asumată de cele două comisii, care sunt organe de lucru ale Parlamentului.

Domnul Mircea Geoană:

Cred că este o concluzie logică a acestei dezbateri. Am decis deja prin votul majorității membrilor Birourilor permanente reunite. Mâine dimineață, la pct.2 pe ordinea de zi, dezbaterea și votul cu privire la raport și componența nominală a noii conduceri a consiliului de administrație și conducere operativă a Băncii Naționale a României, urmând ca mâine în plen să poată să fie evident discuția și votul plenului, până la urmă, cu privire la modalitate de vot. Sentimentul din Biroul permanent care probabil va fi prezentat și de liderii de grup mâine în plenul reunit este că există o cutumă și un mod în care s-a votat în anii precedenți. Dar este decizia plenului, nu este decizia Biroului permanent reunit.

De aceea, consider acest punct încheiat. Mâine, în plen, pot fi reluate argumentele și evident plenul va trebui să decidă cu privire la modalitatea de vot, ceea ce este decizia Regulamentului nostru de ședințe comune.

În continuare, mergem la următorul punct de pe ordinea de zi.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 iunie 2022, 10:57
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro