Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 21 decembrie 2009 ora 12:00

4. Ordinea de zi și programul de lucru pentru ședințele comune ale Senatului și Camerei Deputaților din data de 21 decembrie 2009 · Propuneri privind timpul maxim alocat pentru intervenții în ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului consacrată împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 · Lista cu asociațiile de revoluționari propuse a fi invitate să asiste la ședința solemnă a Parlamentului României dedicată comemorării a 20 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989
aprobată, cu modificări consultă

Ordinea de zi și programul de lucru pentru ședințele comune ale Senatului și Camerei Deputaților din data de 21 decembrie 2009 
 · Propuneri privind timpul maxim alocat pentru intervenții în ședința comună solemnă a Camerei Deputaților și Senatului consacrată împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 
· Lista cu asociațiile de revoluționari propuse a fi invitate să asiste la ședința solemnă a Parlamentului României dedicată comemorării a 20 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 
Domnul Mircea-Dan Geoană:

La punctul 4 din ordinea de zi, avem ordinea de zi și programul de lucru pentru astăzi, 21 decembrie 2009.

Așa cum am stabilit săptămâna trecută, avem, practic, două ședințe de plen reunite. Aveți obiecții la proiectul de ordine de zi și de program de lucru pentru ședințele noastre comune de astăzi, cele două ședințe? Așa cum am convenit, o ședință este dedicată depunerii jurământului de către Președintele României și o alta ședință va fi de lucru.

Doamna Aurelia Vasile:

Da, domnule președinte, vă propun ca pentru astăzi să tăiem punctul 2 din cea de-a doua ședință pentru că nu mai își are rostul pe decizia anterioară.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Mulțumesc mult, doamna Aura Vasile. Este corect, pe baza deciziei anterioare, cel de-al doilea plen va fi dedicat comemorării în ședință solemnă a celor 20 de ani de la Revoluția Română și a încheierii procedurii constituționale cu privire la validarea referendumului din 22 noiembrie 2009.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Și am un amendament pe care mi-l susțin pe Regulament, art. 13 alin.(1) lit.a) din Regulamentul Camerei Deputaților, în condițiile în care, pentru ședința a doua, timpul care este alocat grupurilor parlamentare pentru a aduce un omagiu comemorării Revoluției de acum 20 de ani.

Dacă la primul, pentru grupurile parlamentare din Camera Deputaților și Senat, sunt de acord cu 15 minute, pentru deputați și senatori independenți, în baza acelui articol, alineat și literă la care am făcut referire, se alocă 20 de secunde pentru fiecare parlamentar, asta înseamnă 7 minute, iar cel care vrea să vorbească 7 minute, trebuie să aibă o listă cu semnăturile tuturor celor care spun că se găsesc în acest grup și care își cedează timpul celui care vrea să vorbească cele 7 minute.

Nu știu cine a întocmit lista, dar am să spun că se încearcă crearea unui precedent și trecerea pe după ușă a unui lucru care este împotriva firii. În momentul în care un parlamentar intră pe o listă politică, potrivit cutumelor și Regulamentului, în momentul în care pleacă singur sau este demis, poate să-și desfășoare activitatea ca și independent, dar noțiunea de independent este alta decât a parlamentarului care a intrat ca și independent în Parlament.

Deci solicit ca grupul respectiv să intre în Regulament în concordanță cu art. 13 alin.(1) lit. a).

(Din sală):Este grup.

Doamna Aurelia Vasile:

Nu este grup, sunt cetățeni.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Da, observația este justă.

Domnule Voicu, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Mihai Alexandru Voicu:

Aș vrea să susțin același lucru, să solicit respectarea Regulamentului și acordarea a 20 de secunde pentru fiecare parlamentar care, conform Regulamentului, se pot cumula dacă doresc, dar atât se poate face.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Da, cred că este o propunere regulamentară.

(Discuții în sală)

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte,

Dacă se încearcă să se spună că la deputați și senatori independenți sunt cuprinși trădătorii, sunt cei din grupul celor 18 minoritari sau nu mai știu ce, vreau să se corecteze și să apară regulamentar. Și să apară așa, 20 secunde pentru fiecare grup parlamentar, respectându-se cât are PD-L, cât are PSD, cât are PNL, cât are UDMR, grupurile minorităților și, bineînțeles, ceea ce am spus, 20 de secunde pentru grupul pe care l-am numit mai devreme.

Domnul Varujan Pambuccian:

Aura, n-am înțeles care a fost chestia cu grupul nostru.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă rog, domnule Pambuccian.

Domnul Varujan Pambuccian:

Domnule președinte,

A făcut referire la grupul nostru.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Cereți dreptul la cuvânt și vi-l dau imediat.

Domnul Varujan Pambuccian:

Cer dreptul la replică.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Doamna președinte Anastase dorește să facă o propunere.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Dacă-mi permiteți, voiam doar să vă atrag atenția asupra unui lucru pentru că eu cred că am picat noi într-o capcană, în sensul următor.

De data aceasta, pentru acest tip de dezbateri, știm că nu se folosește acel timp pe care noi, în mod obișnuit îl alocăm diferit pe grupurile parlamentare în funcție de numărul de membri. De data aceasta, am văzut că Secretariatul general a optat pentru un timp egal pentru grupurile parlamentare, făcând diferența între grupurile parlamentare și grupul acesta format din oameni care și-au declarat independența și cărora le-au alocat 15 minute.

Ceea ce cred eu și vă propun să analizăm dacă le lăsăm 15 minute sau mai puțin, dar nu putem să judecăm pe numărul de deputați și senatori, pentru că atunci trebuie să aplicăm acest algoritm pentru toate grupurile parlamentare. Dacă vreți, și aceasta este o formulă, fără nicio problemă.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte,

Ca să poată să aplice acest lucru, trebuie să existe grup parlamentar. Vă citesc, dacă vreți, încă o dată, art. 13 din Regulament. Deci nu există grup parlamentar, există un reprezentant al grupului care participă la ședința liderilor de grup, fără drept de vot. Deci liderilor de grup, în mod normal, dacă iau ad litteram Regulamentul, reprezentantul nu are voie să vorbească nici în plenul Biroului permanent.

Doamna Roberta-Alma Anastase:

Eu vă propun doar să stabilim dacă mergem pe ideea numărului de parlamentari cu minute alocate pe fiecare grup sau decidem de comun acord că celor care sunt. îi numiți dumneavoastră cum considerați, în sensul că nu sunt constituiți, să spunem, după acest Regulament, în grup parlamentar, cât alocăm oamenilor care sunt declarați independenți, să vorbească. Este simplu.

Doamna Aurelia Vasile:

Doamna președinte,

Ca să nu mai fie nicio problemă, propun 10 secunde pentru fiecare parlamentar din fiecare grup, socotind aici 10 secunde, și respectăm Regulamentul. Fiecare își folosește cât dorește timpul.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Avem o propunere în fața noastră.

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă rog să-mi dați și mie cuvântul, am dreptul să iau cuvântul, reprezint...

Doamna Aurelia Vasile:

Nu ai dreptul să iei cuvântul.

Domnul Eugen Nicolicea:

Ba da. Doamna Aura, mai citiți Regulamentul, vă rog. Eu vă citesc din Regulament. Deci, conform Regulamentului Camerei.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnule Nicolicea, nu discutăm aici fondul problemei. Avem o propunere de timp de alocat și v-aș propune să fim cât mai expeditivi.

Domnul Eugen Nicolicea:

Despre problema aceasta aș dori să vorbesc, domnule președinte, dacă-mi permiteți.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Deci există o propunere de 10 secunde pentru fiecare parlamentar.

Domnul Eugen Nicolicea:

Permiteți-mi să fac și eu o propunere, după aceea se supun la vot, după ce trec toate propunerile, pentru că dacă s-a votat o propunere, de ce mai vorbesc eu după aceea?

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Faceți o propunere, atunci.

Domnul Eugen Nicolicea:

Sigur că da. Conform Regulamentului, art. 13 alin. (1) lit. a), avem dreptul, deputații independenți - și eu îi reprezint tot conform Regulamentului - să intervină la dezbaterile generale, respectiv la dezbaterea moțiunilor, într-un interval de 20 de secunde, având posibilitatea să-și cumuleze aceste secunde pentru o singură intervenție. Deci timpii nu se dau pe grupuri, se dau pe parlamentar. Ulterior, dacă sunt constituiți în grupuri, adună membrii grupurilor câte secunde au, iar dacă nu sunt constituiți în grupuri, deputații și senatorii independenți au dreptul să-și cumuleze timpii, nu mai contează că este grup independent sau nu. Dacă se hotărăște, în ansamblu, că în loc de 20 de secunde de parlamentar sunt 10 secunde, ne supunem, că asta este hotărârea, dar este evident că avem dreptul, conform Regulamentului, să ne cumulăm aceste secunde și să vorbim împreună, după cum și la grupuri se adună secundele. Numai că, atenție, nu mai cumulați secunde pentru parlamentarii pe care nu-i mai aveți.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnule Hașotti, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc. Nu vreau să discut subiectul moralității politice aici, vreau să vă informez, stimați colegi, că nu există grupuri comune Camera Deputaților - Senat, nu există un grup comun al independenților. Și mai mult decât atât, la Senat nu există un grup al senatorilor independenți.

Doamna Aurelia Vasile:

Nici la Camera Deputaților, domnule senator.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Eu aș dori să putem să rezolvăm o problemă care până la urmă nu are un caracter de precedent. Există o propunere de alocare a 10 secunde pe parlamentar, ceea ce rezolvă cel puțin temporar problema care a fost ridicată.

De aceea, vă supun votului propunerea doamnei Aura Vasile de alocare a 10 secunde pentru fiecare parlamentar, pentru a putea să alocăm timpii globali.

Cine este pentru? Mulțumesc. Propunerea a fost aprobată.

(Din sală):Ce am aprobat?

Domnul Mircea-Dan Geoană:

10 secunde pentru fiecare parlamentar, ceea ce înseamnă că fiecare grup va putea să facă propunere sau propuneri de intervenții în intervalul cumulat al timpului alocat pentru fiecare grup parlamentar.

Domnule Zgonea, vă rog.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Am o singură precizare la ceea ce a zis domnul deputat Nicolicea, conform procedurilor parlamentare, deputații independenți trebuie să solicite printr-o adresă semnată de cei care cedează în numele celui care vorbește. Așa a fost la fiecare moțiune de cenzură, fiecare luare de cuvânt. Altfel, ar trebui ca fiecare să spună "procedură", să intre la vot, să vorbească 10 secunde și să-i cedeze altcuiva.

Deci se face o adresă din partea colegilor care vor să cedeze timpul alocat unui alt coleg independent, care va vorbi la această chestiune. Dacă, procedural, acest lucru nu este făcut, deputații independenți nu pot lua cuvântul decât 10 secunde.

Domnul Eugen Nicolicea:

Mă scuzați, pot să intervin ca drept la replică?

Domnul Mircea Dan Geoană:

Voiam chiar să vă rog să luați notă de acest comentariu și să îndeplinim toate procedurile regulamentare.

Domnul Eugen Nicolicea:

Exact la acest comentariu doresc să intervin. Aș fi de acord cu acest comentariu dacă mi se indică și articolul din Regulament. Procedurile respective nu sunt scrise.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule deputat, cel pe care l-ați specificat dumneavoastră, acela spune.

Domnul Eugen Nicolicea:

Bun, foarte bine, fiecare deputat va ieși la tribună și va anunța că cedează secundele colegului lui. Este bine așa?

Domnul Mircea Dan Geoană:

Fiecare comemorează Revoluția așa cum crede de cuviință. Am încheiat acest subiect. 10 secunde pentru un parlamentar. Toate procedurile regulamentare trebuie îndeplinite ca atare.

Aveți, în continuarea materialului, anexat la punctul 4, lista asociațiilor de revoluționari. Propunerea a fost centralizată de către domnul senator Raymond Luca, care este și președintele Comisiei comune a revoluționarilor din decembrie 1989.

Rog secretarii generali să ia toate măsurile pentru ca accesul și buna derulare a ședinței să fie asigurate.

Domnule senator Orest Onofrei, vă rog.

Domnul Orest Onofrei:

Domnule președinte,

Dacă n-am trecut de acest punct, trebuie să hotărâm și conducerea ședinței.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Am avut o conversație cu doamna președinte Anastase și am împărțit.

Domnul Orest Onofrei:

Și secretarii.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Da, secretarii. E adevărat, e corect.

La prima ședință, depunerea jurământului, conducerea va fi asigurată de doamna președinte Anastase, asistată de secretarii: doamna senator Silistru și domnul deputat Voinescu.

A doua parte, a doua ședință va fi condusă de mine și ca secretari rămâne aceeași formulă?

Doamna Roberta Alma Anastase:

Da, da, n-are niciun rost să modificăm.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Deci tot doamna senator Silistru și domnul deputat Voinescu secretari de ședință pentru a doua parte.

Mulțumesc foarte mult.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 iunie 2022, 12:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro