Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe dec. 2009 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 23 decembrie 2009 ora 9:00

2. Ordinea de zi și programul de lucru pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de miercuri 23 decembrie 2009
aprobată, cu modificări consultă

Vorbitor: Geoană Mircea Dan

Ordinea de zi și programul de lucru pentru ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de miercuri 23 decembrie 2009 Domnul Mircea-Dan Geoană:

Board-ul este pe 15 februarie.

Ideal ar fi să putem să avem un buget aprobat de Parlament și publicat în Monitorul Oficial, deci să fie promulgată Legea bugetului de stat și a asigurărilor sociale undeva spre 20 ianuarie, pentru că în săptămâna lui 21 revine misiunea Fondului, a Băncii Mondiale și a Comisiei Europene la București. La modul ideal, ei ar trebui să aibă în perioada în care discută cu Guvernul care va fi instalat la momentul respectiv discuții pe baza unui buget aprobat.

La modul real, nu este un cap de țară dacă în săptămâna în care stau la București, pe 21-28, se întâmplă un decalaj de 2-3 zile; nu este o chestiune care să deraieze în mod fundamental discuția, pentru că ei trebuie să se bazeze pe un buget aprobat și publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, la modul realist, cred că o decizie a noastră în intervalul 18-20, pe vot final în Parlament, ar fi acoperitoare din punct de vedere Board pe 15 februarie.

Deci ei ar dori ca la plecarea de la București să aibă un buget aprobat, o conversație cu Guvernul și cu liderii politici care să le confirme unele așteptări și condiționalități, după care se întorc la Washington unde au nevoie de două săptămâni - de la 1 februarie la 15 februarie este o procedură de aprobare tăcută - este un silence procedure la ei, și dacă Boardul are cumva observații, atunci este un interval de două săptămâni în care trebuie să pună raportul lor, astfel ca Boardul să se pronunțe după două săptămâni. Aceasta este procedura standard la ei.

Deci eu, unul, cred că problema care ni se pare că este o problemă obligatoriu de rezolvat în paralel cu aprobarea Bugetului pe 2010 este și Legea responsabilității fiscale, pentru că eu am citit cu surprindere în proiectul de program al Guvernului sau într-un comentariu de presă că acest lucru ar putea fi făcut de abia prin martie sau aprilie. Pentru că, în condițiile în care noi punem un buget în premieră, sper eu, pe criterii de multianualitate, care ar fi un lucru extraordinar de bun pentru țară, indiferent de culoarea politică și de disputa politică, și ar fi un lucru excepțional de bun - ar fi un imens pas înainte să putem să avem predictibilitate în alocarea banului public în România, dacă avem chestiuni legate de rectificările de buget și toate lucrurile pe care ni le cere Fondul Monetar, lucruri pentru care cred că nu avem dificultăți nici unul dintre noi, pentru că cu toții am sprijinit această idee, eu aș introduce în conversație și în calendarul dezbaterilor din Parlament până la momentul aprobării Bugetului și o dezbatere accelerată a Legii răspunderii fiscale. Oricum este condiție de la Fondul Monetar Legea răspunderii fiscale.

Și, atunci, pe lângă acest calendar pe care va trebui să îl stabilim după ce vom fi sesizați în mod oficial de către Guvern, astăzi fiind o discuție exploratorie dacă înțeleg bine, să ne aplecăm și asupra calendarului dezbaterii în comisiile Parlamentului a Legii răspunderii fiscale.

.............................
Domnul Mircea-Dan Geoană:

Avem reprezentantul Guvernului aici, și poate ne va sugera intențiile reale ale Guvernului.

.............................
Domnul Mircea-Dan Geoană:

Proiectul de buget, domnule Iliescu? Când suntem sesizați în mod oficial? Nu vorbesc când avem toate copiile și toate link-urile, când suntem sesizați din punct de vedere oficial, formal cu proiectul de buget?

.............................
Domnul Mircea-Dan Geoană:

Luni ce dată este?

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 1 iulie 2022, 3:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro