Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Biroului permanent al Camerei Deputaților din 9 februarie 2010 ora 13:15

4. Scrisoare din partea domnului deputat Relu Fenechiu, președinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor
s-a luat act consultă

Scrisoare din partea domnului deputat Relu Fenechiu, președinte al Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor Doamna Roberta Alma Anastase:

Avem o scrisoare din partea domnului deputat Relu Fenechiu. Dânsul este prezent.

Ne solicită a-i fi repartizate toate proiectele și propunerile legislative care vizează aspecte legate de tehnologia informației și comunicațiilor sau din domeniul spațiului cosmic.

Vă rog, domnule președinte.

Domnul Relu Fenechiu:

Vă mulțumesc, doamnă președintă.

Chiar dacă sintagma "spațiu cosmic" naște zâmbete chiar și în Biroul permanent al Camerei și nu numai - în media, vreau să vă spun că și în această sesiune chiar au existat legi care au abordat această problemă - este vorba, de exemplu, de PLx 241 care se referă la ratificarea Acordului dintre România și Organizația Europeană pentru exploatarea sateliților meteorologici.

Cu toate că avem o comisie specială, stabilită în acest Birou permanent al Camerei, cu privire la spațiul cosmic, nici măcar această lege nu a fost transmisă la comisia noastră, și nici măcar pentru avizare.

Aveți un material cu alte cel puțin zece exemple cu legi care vizează expres domeniul tehnologiei informațiilor și a spațiului cosmic la care comisia noastră nu a fost sesizată, repet, nici măcar pentru aviz.

Trebuie să vă hotărâți - dacă comisia nu își are rostul, atunci cel mai bine este să o desființăm, dar credeți-mă că în această comisie există colegi de-ai noștri parlamentari care sunt în acest domeniu bine documentați, și cred că ar fi bine venit și avizul lor, pentru că ar putea veni cu propuneri de îmbunătățire a legilor în acest domeniu.

Vă mulțumesc.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Și eu vă mulțumesc.

Văd că există o notă cu solicitări făcute de dumneavoastră. La prima solicitare, nu se încadrează în termenul regulamentar, și vă voi ruga ca de acum înainte solicitările să le faceți în termenul regulamentar.

Oricum, eu atrag atenția Secretariatului general să ia în considerare solicitarea dumneavoastră, dar în cazul în care există astfel de scăpări sau proiecte pe care dumneavoastră le aveți în vedere, să faceți solicitarea în termenul regulamentar. Altfel, noi, la Biroul permanent nu am făcut derogări; nici nu putem să facem lucrul acesta.

La punctul 2 - proiectul de lege a fost deja adoptat.

Domnul Relu Fenechiu:

Nu vă supărați, doamna președintă, eu aici v-am dat exemple.

Doamna Roberta Alma Anastase:

În regulă, am înțeles.

Domnul Relu Fenechiu:

Deci v-am dat exemple de legi care ar fi trebuit să aibă și avizul nostru. Unele din ele sunt încă în procesul legislativ, altele s-au terminat.

Rugămintea este ca, pe viitor, să țineți cont de faptul că există această comisie - n-am înființat-o eu, dar ea există, și cred că trebuie să aibă activitate. Dacă nu, este păcat să risipim banul public, că și așa ne place să vorbim de acest domeniu, și să nu mai risipim banul public și să dăm afară opt - zece parlamentari, câți sunt acolo, și să facem o economie.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Am înțeles, mulțumesc mult.

Vă rog, domnule Zgonea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule Fenechiu, problema este foarte simplă: de exemplu, să luăm această ședință - punctul referitor la priorități legislative și nota cu proiecte de legi care vin. În momentul în care propunerea Departamentului legislativ este aprobată de Biroul permanent, este totdeauna într-un interval de cinci zile.

Singura mea rugăminte este să vorbiți cu domnul Tăriceanu, să luați mapa de la domnia sa și, dacă aveți un punct de vedere și constatați că s-a întâmplat, că de multe ori se întâmplă astfel de greșeli, faceți o adresă și, pe adresa respectivă, noi suntem de acord cu dumneavoastră, pentru că nu întotdeauna la anumite reglementări care sunt în textul unei legi ai prezența de spirit să le trimiți și către comisia care ar trebui.

Din punctul acesta de vedere, nu este o greșeală, să știți. Chiar nu vrea nimeni să aibă vreo scăpare.

Domnul Relu Fenechiu:

Îmi cer mii de scuze.

Acțiunea de astăzi a mea, adică venirea mea la Biroul permanent, este în urma unor demersuri anterioare care au însemnat exact ce spuneți dumneavoastră, adică adrese repetate către Secretariatul general - le am aici pe toate, și care au fost refuzate.

Au fost în termenul legal.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, domnul Tăriceanu.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Cred că domnul Zgonea are dreptate, fără îndoială, și nu vreau să îl contrazic absolut deloc, însă, privind lista înaintată de domnul deputat Relu Fenechiu, președintele Comisiei pentru tehnologia informației, observați, vă rog, punctul 1 - Proiectul de lege privitor la Ordonanța cu dotarea de calculatoare de tip Desktop a unităților de învățământ liceal și profesional, la punctul 7 - Proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri privind punerea în circulație a pașapoartelor electronice. Lucrurile acestea sunt mai mult decât evidente - că ar fi trebuit să treacă aceste proiecte la avizare și la comisia pe care domnul Fenechiu o conduce.

Pentru restul proiectelor de lege unde poate de la Secretariatul general nu rezultă atât de evident interesul comisiei, nu rămâne decât ca domnia sa, în calitate de președinte al comisiei, să facă solicitarea cuvenită pentru repartizare și la comisia pe care o conduce, și v-aș ruga să ținem cont de acest lucru.

Domnul Gheorghe Barbu:

Eu aș vrea, dacă îmi permiteți, să spun ceva: eu citesc ce scrie la "Domeniile de activitate a comisiilor" în Regulament - tehnologia informației și comunicațiilor - tehnologii avansate specifice domeniului, alinierea la reglementările, respectiv la standardele internaționale și proprietatea intelectuală în domeniu. Asta scrie în Regulament.

Poate ține de o interpretare.

Dacă cumpărarea de calculatoare pentru elevi este o astfel de chestiune, sigur că trebuie să știm această poziție. Nu aceasta este o problemă pentru noi - să o dăm pentru aviz sau pentru fond. Chiar nu avem nici o problemă.

Mai departe: am văzut aici rectificarea bugetului.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Bine.

Domnule secretar general, vă voi ruga să luați act și să fie trimise.

Domnul Gheorghe Barbu:

Da, am înțeles.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă rog, ultima intervenție.

Domnul Varujan Pambuccian:

Nu aș fi vrut să intervin dacă nu se dădea citire lucrului aceluia.

Este o chestiune pe care o interpretează, din păcate, de ani de zile în felul acesta cei din aparatul funcționăresc al Camerei.

Păi calculatoarele sunt evident un domeniu de tehnologie a informației. Și telefonul lui Bell este un domeniu de comunicații. Nu are nici o legătură caracterul de noutate al lucrului respectiv, ci are legătură cu faptul că, dacă va achiziționa România trenuri, nu se va ocupa de chestiunea aceasta Comisia de agricultură. Cu asta are legătură, și este normal să fie așa.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Vă mulțumesc.

Domnul Relu Fenechiu:

Și eu vă mulțumesc.

Domnul Relu Fenechiu părăsește sala de ședință.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti miercuri, 30 noiembrie 2022, 19:07
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro