Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 22 februarie 2010 ora 13:00

3. Memorandum intern din partea doamnei senator Anca Boagiu, vicepreședinte al Senatului, privind adoptarea procedurii de lucru a Parlamentului României în domeniul controlului subsidiarității în temeiul Protocolului nr.2 la Tratatul de la Lisabona
la plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului României, după ce grupurile parlamentare vor transmite observații consultă

Memorandum intern din partea doamnei senator Anca Boagiu, vicepreședinte al Senatului, privind adoptarea procedurii de lucru a Parlamentului României în domeniul controlului subsidiarității în temeiul Protocolului nr.2 la Tratatul de la Lisabona Domnul Mircea-Dan Geoană:

La punctul 3 din ordinea de zi doamna Boagiu ne prezintă un memorandum intern cu privire la adoptarea procedurii de lucru a Parlamentului României în domeniul controlului subsidiarității în temeiul Protocolului nr. 2 la Tratatul de la Lisabona. Este un proiect de hotărâre.

Doamna Boagiu, vă rog.

Doamna Anca-Daniela Boagiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prin prezentul memorandum vă supun aprobării un proiect de hotărâre, explicând de ce am ajuns la această situație. A intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona, la 2 decembrie 2009.

Prin procedura pe care o propun, practic, vom crea un cadru instituțional coerent între cele două Camere pentru a putea scrutiniza legile care vin de la.

O parte din membrii Biroului permanent de la Camera Deputaților părăsesc sala de ședință.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă rog, puțină liniște. Domnule Hrebenciuc, dacă sunteți președintele Comisiei de Afaceri Europene, cred că acest subiect vă interesează.

Domnule Sever Voinescu.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Dar nu-mi place atitudinea celor de la PD-L care părăsesc sala să meargă la presă, asta este problema.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Asta spun și eu.

Domnul Alexandru Pereș:

Suntem aici.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Vă rog, totuși, doamna Boagiu a făcut o muncă considerabilă pentru a veni cu un text important, schimbă regula jocului cu privire la modul în care se adoptă decizii pe problematică europeană. Este chiar un subiect important.

Doamna Boagiu, vă rog.

Doamna Anca-Daniela Boagiu:

Pe scurt, domnule președinte, am propus ca în momentul în care proiectele de lege ajung în Parlamentul României, cele două Birouri permanente le distribuie de urgență prin departamentele de specialitate din cele două Camere, comisiilor de specialitate care au obligația să le analizeze într-un termen de patru săptămâni. Punctul lor de vedere merge la Comisia de Afaceri Europene care, pe o perioadă de două săptămâni, analizează poziția comisiilor de specialitate. Și mai mult, poate propune, la rândul ei, să fie scrutinizate și alte proiecte de acte normative, urmând ca în Birourile permanente reunite să fie prezentat punctul de vedere al României de către Comisia de Afaceri Europene, iar noi să-l transmitem, practic, în a șaptea săptămână. Deci mai avem o săptămână la dispoziție.

Există două solicitări pe care le-am primit și, acum, este decizia Biroului permanent reunit, în ceea ce privește o modificare, o sugestie pe care a făcut-o domnul vicepreședinte Voiculescu.

A sugerat ca la articolul 2, în care spunem că ,,lista proiectelor de acte legislative se distribuie pe domenii de specialitate" să specificăm un termen. Și eu vă propun să spunem că, în 24 de ore din momentul intrării în cele două Camere, se transmite lista către comisiile de specialitate.

Și o a doua propunere, la articolul 5, am pus în proiectul de hotărâre ,,Comisia de Afaceri Europene își primește avizele transmise de către comisiile permanente și poate decide.". A fost o solicitare să punem ,,și poate propune scrutinizarea și altor proiecte de acte legislative".

Deci dacă sunteți de acord în primul rând cu proiectul de hotărâre și cu cele două modificări care, mă rog, dau mai multă precizie documentului.

Mulțumesc.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnule Năstase, vă rog.

Domnul Adrian Năstase:

Eu am mai multe observații, de fapt și m-am uitat foarte rapid pe proiectul acesta. Ideea în sine nu cred că va putea fi acceptată pentru că procedura presupune o modificare de fapt a regulamentelor. Deci nu cred că printr-o hotărâre a Birourilor permanente vom putea să trecem peste această cerință.

De aceea, ca să nu facem o discuție în contradictoriu, pentru că am mai multe observații, eu vă propun să luăm această propunere și să ne uităm cu atenție pe ea, eventual, să vă transmitem observațiile noastre, într-un interval foarte scurt de timp, ca să putem să discutăm în cunoștință de cauză. Eu vă spun, nu am văzut acest text decât astăzi, poate că este vina mea, am și avut o agendă destul de încărcată zilele acestea, dar mi se pare important să ne uităm într-adevăr cu atenție și să nu încălcăm ceea ce ar putea să fie standardele necesare în stabilirea acestei proceduri.

Eu aș propune o amânare până la următoarea ședință.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnule Hrebenciuc, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnule președinte,

Noi am fost obligați să venim cu acest proiect de hotărâre pentru că, de fapt, noi nu avem legea de bază de care este nevoie. Adică, este nevoie de o lege care să stabilească foarte clar care sunt relațiile dintre Parlament și Guvern și ce are de făcut Parlamentul în condițiile Tratatului de la Lisabona.

Acest proiect de lege este, în momentul de față, în discuție cu Guvernul, dar până la a pune în discuția Parlamentului acest proiect de lege am fost obligați să venim cu această propunere de hotărâre. Normal că suntem deschiși la toate observațiile pe care le vor avea colegii noștri fără niciun fel de problemă, în schimb, avem nevoie de o hotărâre de principiu a Birourilor permanente reunite în acest sens. Proiectul de lege înseamnă mult mai mult decât ceea ce spune această hotărâre, să știți.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Da. Mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 iunie 2022, 10:40
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro