Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 22 februarie 2010 ora 13:00

8. Scrisoare din partea Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților privind modificări în componența Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO
la plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului României consultă

Scrisoare din partea Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților privind modificări în componența Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnule Hașotti, vă rog.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Pentru că încă mai sunteți în cvorum, v-aș ruga să aveți amabilitatea, din rațiuni pe care le-am spus la prima intervenție, ca să fiți de acord, astăzi, acum, ca punctele 4, 5, 6, 7 și 8 din ordinea de zi să fie introduse primele pe viitoarea ordine de zi a unei ședințe reunite. Sunt chestiuni care țin de viața cotidiană a grupurilor parlamentare și este foarte important acest lucru.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Da, nu văd dificultăți ca aceste subiecte care, practic, sunt subiecte de procedură obligatorie să fie introduse pe agenda primului plen reunit.

*

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Întâi aș vrea să rezolvăm, domnul Hașotti s-a grăbit simțind un anumit risc de scădere a prezenței în jurul acestei mese, dar aș vrea să ne întoarcem la această hotărâre pentru a putea să tranșăm.

Doamna Boagiu, dacă aveți un comentariu la observațiile făcute?

Doamna Anca-Daniela Boagiu:

Da, la comentariul făcut de domnul Năstase trebuie să dau o explicație și îmi pare rău că o dau în plen și la microfon. Ne-am străduit din răsputeri să stabilim un cadru modificând Regulamentele celor două Camere. Din nefericire, întotdeauna, s-a întâmplat că nu s-au putut întâlni comisiile. Și neavând acest Regulament modificat, trebuie cumva să stabilim măcar o procedură rapidă, acum.

Există și comentarii pe care le fac experții că nu sunt ascultați, comisiile nu comunică între ele și atunci, având în față un document pe care noi îl agreăm măcar mișcăm mecanismul până când se modifică regulamentele, că eu am tot sperat în această minune a modificărilor de regulament, dar minunile, câteodată, nu apar atât de repede cum vrem.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Domnule Meleșcanu, vă rog, aveți cuvântul.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Eu înțeleg foarte bine și am ascultat cu atenție și ce a spus doamna Anca Boagiu și domnul Hrebenciuc.

Și argumentul este, numai că dacă vrem să facem o chestiune provizorie, nu putem s-o facem decât în limitele Regulamentului, adică trebuie să adoptăm o hotărâre, dar care să fie strict pe ceea ce este, că nu putem să-l modificăm și să facem altă procedură.

Deci dacă mergem pe o idee simplă, facem niște aranjamente administrative dar care, în final, să ducă la același stil, vine la Birourile permanente ale fiecărei Camere, le repartizează comisiilor de specialitate, comisiile de specialitate dau raport, nu aviz la Comisia de Afaceri Europene. Sunt niște dificultăți.

Dacă vreți să-l faceți strict ca un aranjament de funcționare acum este ok, dar cred că nu ne aduce mare lucru dacă stăm în limitele actualului Regulament.

Sau să mergem într-adevăr pe o modificare a Regulamentului, în așteptarea unei modificări a legii.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

În ce stadiu se află proiectul de lege, proiectul-cadru?

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Este în momentul de față la Ministerul de Externe. Practic, noi într-o săptămână am putea să venim cu el.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Am putea, eventual, să sugerăm, pentru că argumentele sunt corecte și inițiatorii au dreptate că dacă stăm așa nu se mișcă nimic, pe de altă parte, legea este în circuit, pe de altă parte regulamentele sunt în curs de revizuire și lucrurile nu au pornit și de asta v-aș propune să revenim cu acest text, atunci când reușim să punem cât de cât cap la cap cele trei dimensiuni: dezbaterea pe proiectul de lege, să solicităm și să rugăm comisiile de regulament să se întrunească măcar pe acest subiect. Și în clipa respectivă vom putea să decantăm între lucrurile care sunt de natura modificării de regulament, lucruri pe care o hotărâre de Birouri permanente reunite poate să le rezolve și lucrurile de natură strategică care țin de legea cadru.

Cred că, de fapt, avem trei subiecte diferite și aici, într-un fel, se încearcă cuplarea lucrurilor pe care numai prin regulament le putem modifica și lucruri de hotărâre de guvern.

Doamna Boagiu, cum vedeți.?

Doamna Anca-Daniela Boagiu:

Ceea ce a invocat domnul Meleșcanu n-am înțeles. Am înțeles doar că doriți s-o blocați. Este opțiunea dumneavoastră.

Din punctul meu de vedere, acesta este Regulamentul de funcționare a celor două Camere, nu avem nicio vină în momentul acesta că una este decizională pe o parte, una este decizională pe altă parte, că dacă am lua în considerare atribuțiile fiecăreia dintre Camere ar trebui să stăm, domnule Meleșcanu, vreo treizeci de luni.

Din nefericire, astă vară, când am făcut testul de subsidiaritate România a fost codașă, adică noi am ratat primele două teste, doar ne-am văzut în raport că România nu și-a dat punctul de vedere.

Ceea ce avem aici vizează strict Parlamentul și modul în care funcționăm noi ca și instituție. Ce este prevăzut în lege deja vizează modul în care comunicăm și colaborăm noi cu Guvernul, deci este celălalt plan.

Practic, prin hotărâre, acoperim un vid pe care îl avem.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Doamna Boagiu, noi vom decide astăzi, probabil, un plen reunit pentru a putea să ne ocupăm de chestiunile care sunt pe agenda plenului reunit.

Eu vă sugerez să avem acest text, poate, modificat cu observațiile care mai pot să apară la Biroul permanent reunit pe care-l vom face obligatoriu înainte de primul plen reunit, astfel încât să putem aduce toate elementele care sunt necesare. Practic, este o amânare de câteva zile. Aceste câteva zile ar trebui să fie folosite pentru a putea să-l ordonăm pe câteva chestiuni. Știți bine cât am insistat să-l aducem în fața Biroului permanent reunit.

Doamna Anca-Daniela Boagiu:

Tocmai de aceea mizez pe susținerea dumneavoastră.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Nu cred că trebuie să vedem aici o încercare de joc politic, este pur și simplu o încercare de a face să funcționeze mai repede acest subiect.

Doamna Anca-Daniela Boagiu:

Dar amintiți-vă câte hotărâri am dat noi în Biroul permanent al Senatului pentru a pune la punct structura din Senat.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Știu.

Doamna Anca-Daniela Boagiu:

Și dacă veți avea răbdare să vedeți cum funcționează ne vom enerva amândoi și vorbim de un an de zile despre lucrul acesta.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Așa este. Domnule Hrebenciuc, vă rog.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnule președinte,

Acum, eu trebuie să-mi asum în fața Birourilor permanente reunite vina de a nu fi clarificat acest subiect. Vorbesc acum în calitate de președinte al Comisiei de Afaceri Europene. Practic, noi am oprit proiectul de lege înainte de alegerile parlamentare din 2008 pentru că vechiul Parlament nu avea cum să dea o asemenea lege. Anul trecut am intrat în logică electorală, astfel încât din acest punct de vedere, practic, vina este a comisiei și îmi asum răspunderea în fața dumneavoastră și obligația în același timp ca în perioada imediat următoare să clarificăm toate aceste subiecte.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor-Viorel Meleșcanu:

Anul trecut ați trecut noua lege.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Nu, dar atunci când trebuie să umbli la atribuțiile Parlamentului și să dai atribuțiile Birourilor permanente ale Camerelor sau chiar Comisiei, este mai complicat puțin, aici este problema. Că dacă era o chestiune simplă, îi dădeam drumul și le treceam într-o nebunie, dar nu este simplă.

Mai este o chestiune care a prins bine. Am fost în opoziție. Pe urmă, când ești în opoziție sau la putere, viziunea Guvernului se schimbă despre această lege. Noi aveam o viziune când eram la putere și alta când am ajuns în opoziție. De aceea spun că lucrurile sunt puțin mai complicate.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Trebuie să încercăm să venim cu o lege indiferent cine este la putere și la opoziție.

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Nu nouă trebuie să ne spuneți asta, domnule președinte.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Nu, nu, vorbesc în general.

Domnul Verestoy.

Domnul Verestoy Attila:

Domnule președinte, dacă-mi permiteți, ar fi o mică urgență și dacă ați putea să ne susțineți în a rezolva această problemă restantă și să nu mai așteptăm să mărim restanța, atunci să încurajăm comisiile juridice, de disciplină și imunități, respectiv Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, Comisia pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților și din Senat să audieze pe cei cinci candidați la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

De acord.

Domnul Verestoy Attila:

.și să anunțăm, prin grija secretarilor generali, comisiile să îndeplinească această sarcină pe care au amânat-o, pentru că am avut bugetul, am avut alegeri, pentru că am avut multe lucruri.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Am tot luat decizii cu privire la aceste audieri și văd că ele nu se produc.

Domnul Verestoy Attila:

Da. Păi, acum, prin grija domnilor secretari generali, se va putea face, mai ales pentru că acum avem niște prezențe noi care trebuie să treacă prin toată procedura. Da, demarează procedura pentru următoarele locuri vacante. Pentru cei 5 trebuie îndeplinite acum formalitățile, că ei au trecut prin procedura de prezentare la site, de înștiințare etc. Deci comisiile să-și termine treaba.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

Deci revin la punctul 3, memorandumul cu Tratatul de la Lisabona. Vă propun să fim de acord cu introducerea acestui material în dezbaterea plenului reunit, cu rugămintea ca toate observațiile care se pot aduna până atunci să fie trimise către doamna vicepreședinte Boagiu, astfel încât forma finală. deci nu considerăm forma finală a hotărârii fiind trecută prin Birourile permanente, ci reținem faptul că această temă va figura pe agenda primei ședințe a Birourilor permanente reunite, cu flexibilitatea cu privire la text, pentru a-l modifica funcție de anumite observații.

Avem, în continuare, câteva aprobări cu privire la modificări.

Din sală:

Nu mai e cvorum.

Domnul Mircea-Dan Geoană:

În condițiile în care nu mai avem cvorumul vă propun să închidem aici ședința noastră și, de asemenea, să considerăm că propunerea pe care domnul senator Hașotti a avut-o în timp ce eram încă în cvorum, pentru că sunt chestiuni de funcționalitate ale Parlamentului, să fie aprobate. Rog să consemnăm ca decizie a noastră faptul că punctele evocate de domnul Hașotti vor figura pe ordinea de zi a primului plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului României.

Vă mulțumesc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 iunie 2022, 11:21
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro