Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2008-2012 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe mar. 2010 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 22 martie 2010 ora 14:00

Vorbitor: Geoană Mircea Dan

Solicitarea Grupurilor parlamentare PD-L din Camera Deputaților și Senat privind constituirea unei Comisii comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constituției României Domnul Mircea Geoană:

Iertați-mă, eu cred că suntem în fața unei solicitări pe care am mai avut-o în atenția noastră.

Nu vreau să fac un comentariu de natură constituțională ci, mai de grabă, de natură politică.

Între momentul în care am fost sesizați cu acest document și a existat o controversă riguroasă - și, cred eu, argumentată - și acest moment, au survenit câteva evoluții importante.

În primul rând, însuși faptul că a existat o consultare politică a președintelui României cu partidele parlamentare, în două etape dar, în cele din urmă, s-a consumat această consultare.

Eu m-aș fi așteptat ca, după această consultare, la palierul politic cel mai important în țară, liderii de grupuri să fi fost instructați sau să poată să reflecte concluziile acestor consultări. Înțeleg că toate formațiunile au fost de acord cu modificarea Constituției, dar cu puncte diferite, pe câteva teme pe care, evident, fiecare are dreptul să și le promoveze.

De aceea, eu cred că suntem sesizați pe un text promovat de PD-L în sens îngust, plecând de la referendumul consultativ de anul trecut, este un demers care este depășit de dinamica politică. De aceea, în opinia mea, cred că acest material ar trebui refăcut, să fie precedat de o întâlnire la nivelul președinților celor două Camere, cu liderii grupurilor parlamentarilor și dacă se poate constata chiar și o divergență, dar o dorință comună de modificare a Constituției, cred că atunci am putea să revenim la Biroul permanent reunit cu o astfel de comisie.

Dar pe baza unui text, care este un text îngust și, oarecum, depășit din punct de vedere al dinamicii consultărilor, la nivelul cel mai înalt, privitor la acest subiect, cred că suntem sesizați, de fapt, cu o variantă care nu mai corespunde actualului moment. Atunci, a existat o discuție mult mai viguroasă.

Deci eu cred că, dacă ar fi să încercăm să avem o comisie, în care să fie reprezentată toată lumea, pentru a putea intra onest într-o astfel de dezbatere, documentul ar trebui să fie retras, redactat în termenii noii situații politice și să fie precedat de o discuție la nivelul liderilor grupurilor parlamentare, pentru a putea să reflecte un document ceva mai consensualist, măcar pe scopul modificării Constituției, dincolo de unicamerral-bicameral.

Aceasta este observația mea! Suntem, practic, în fața unui text care este depășit, din punct de vedere politic, de dinamica consultărilor la palierul politic cel mai important din țară.

.............................
Scrisoare din partea Băncii Naționale a României prin care informează Parlamentul României că domnul Dominique Strauss-Khan, directorul general al Fondului Monetar Internațional, dorește să adreseze un mesaj în fața Camerelor reunite ale Parlamentului României Domnul Mircea Geoană:

Eu cred că singurul lucru pe care îl văd ca fiind nepotrivit în propunerea de program este această notă ușor arogantă, care spune pe o rubrică de comentarii din dreptul propunerii de cuvânt în fața plenului reunit al Parlamentului României - no Q&A - deci dacă președintelui Parlamentului European, căruia, în urmă cu câteva minute, i-am acordat în mod firesc și natural platforma de a se adresa Parlamentului României cu probleme care sunt, cu adevărat importante pentru noi toți, ne-am rezervat un timp ca fiecare grup parlamentar, pentru cinci minute, pentru trei minute, pentru treizeci de secunde, dar să exprime un punct de vedere politic, față de o instituție cu care avem o relație mai mult decât comercială, avem o relație, din păcate, de natură strategică și, din păcate, suntem pe un pilot automat, în care, de multe ori, acțiunea Guvernului României este pusă în paranteze, pentru că acesta este contractul la care te bagi, atunci când nu ști să-ți chivernisești finanțele publice în mod corect.

De aceea, eu aș sugera să îl invităm, este o figură proeminentă, din punctul meu de vedere, ca social-democrat este una dintre principalele figuri ale socialiștilor francezi, cu o anvergură politică dincolo de funcția pe care o are astăzi, dar aș insista ca, în acest program, să existe măcar un 20 de minute sau cât putem să amenajăm, astfel încât, fiecare grup parlamentar să se poată adresa, să poată să comenteze politic, să poată să adreseze întrebări! Pentru că, până la urmă, nu suntem o simplă adunare care primește un mesaj și nu poate să reacționeze! Dacă la președintele României, asta spune Constituția, președintele adresează un mesaj și asta este, de la prim ministru național, internațional, șef de instituție la nivel internațional, cred că obligația unui dialog cu Parlamentul European vine ca un gest de curtoazie firească, cum și eu cred că trebuie să facem un gest de curtoazie către acest personaj important. Ne place, nu ne place, este o instituție care, astăzi, determină, în mare măsură, supraviețuirea financiară și bugetară a României.

Deci eu aș încuraja acceptarea acestei propuneri, dar cu acomodarea unui element de întrebări și răspunsuri sau comentarii, din partea grupurilor parlamentare.

.............................
Comunicare din partea liderului Grupului parlamentar al PSD+PC din Camera Deputaților referitoare la modificarea componenței Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare Domnul Mircea-Dan Geoană:

Rog să fie amânat, pentru că a fost o înțelegere între Senat și Camera Deputaților. De obicei, președinția revine Senatului, a fost un aranjament temporar. Rog să fie amânat pentru a fi clarificat în cadrul celor două Camere.

.............................
Comunicare din partea liderului Grupului parlamentar al PSD+PC din Camera Deputaților referitoare la înlocuirea domnului deputat Mugurel Surupăceanu cu domnul deputat Nicolae Bănicioiu în cadrul Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului României Domnul Mircea-Dan Geoană:

Este în regulă, este o problemă procedurală.

.............................
Comunicare din partea liderului Grupului parlamentar al PSD+PC din Camera Deputaților referitoare la nominalizarea domnului deputat Angel Tîlvăr în cadrul Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului României Domnul Mircea-Dan Geoană:

Și aici este la fel, o chestiune procedurală, este o înlocuire banală.

.............................
Comunicare din partea liderului Grupului parlamentar al PSD+PC din Camera Deputaților referitoare la înlocuirea domnului deputat Eugen Nicolicea cu domnul deputat Ana Gheorghe în cadrul Comisiei permanente a Camerei Deputaților și Senatului privind Statutul deputaților și senatorilor, organizarea și funcționarea ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului Domnul Mircea-Dan Geoană:

La fel ca la celelalte două anterioare.

.............................
Domnul Mircea-Dan Geoană:

Poate liderii de grup, dacă tot ne vom întâlni într-un format mai larg, să abordăm și problema aceasta, pentru că după aceea se creează o asimetrie prea anormală.

.............................
Domnul Mircea-Dan Geoană:

După aceea, se creează o asimetrie prea anormală.

.............................
<br>-	Raportul comun al Comisiilor juridice din ambele Camere ale Parlamentului privind validarea alegerii Președintelui Consiliului Economic și Social; 
<br>-	Scrisoarea Comisiei juridice din Senat, prin care transmite documentația înaintată de către domnul Florian Costache; 
<br>-	Scrisoare din partea Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților referitoare la invalidarea alegerii domnului Florin Costache în funcția de președinte al Consiliului Economic și Social; 
<br>-	Scrisoare din partea Consiliului Economic și Social referitoare la validarea domnului Florian Costache în funcția de președinte al CES; 
<br>-	Hotărârea nr.256/6.04.2009 a plenului CES prin care se propune spre validare Parlamentului, ca președinte al CES, domnul Florian Costache Domnul Mircea-Dan Geoană:

Aici să amânăm pachetul acesta?

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 26 iunie 2022, 11:31
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro