Ședințele Biroului permanent
Ședința curentă
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Biroul Permanent > Calendar sedințe feb. 2013 Versiunea pentru printare
Stenograma ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului din 13 februarie 2013 ora 9:00

13. Solicitarea grupurilor parlamentare PDL din Senat și Camera Deputaților privind organizarea unei ședințe comune a celor două Camere ale Parlamentului în care să fie dezbătut raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare
amânată

Solicitarea grupurilor parlamentare PDL din Senat și Camera Deputaților privind organizarea unei ședințe comune a celor două Camere ale Parlamentului în care să fie dezbătut raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Pe care articol din Regulament?

Domnul Cristian Rădulescu:

Dacă îmi permiteți domnule președinte.

Am făcut propunerea data trecută, dar în scris, s-a depus către sfârșit și de aceea o discutăm acum. Camerele pot organiza orice fel de dezbatere pe teme politice, iar în ce privește MCV eu observ că în ultima perioadă este sintagma cea mai des folosită și de către Majoritate și de către Opoziție și fiecare arată interesul despre această temă. Chiar nu cred că ar dezavantaja pe cineva dacă am discuta această chestiune.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Aș vrea să vă informez că România a câștigat în Parlamentul European dreptul de dezbatere la Strasbourg pe această temă în care toți colegii noștri discută cu membrii Comisiei Europene care au scris MCV-ul și acolo cred că există o solidaritate printre toți cei 35 de parlamentari români. Recomandarea mea, având aceeași calitate ca și dumneavoastră, membru al Parlamentului României este să nu intoxicăm această bătălie România versus MCV în Parlamentul European printr-o dezbatere între grupurile politice parlamentare. Asta este rugămintea mea. Este informația pe care am primit-o de la grupul dumneavoastră PPE din Parlamentul European. Am verificat la noi la ALDE și este un avantaj pentru noi în acest moment. Am înțeles că, colegii noștri se armonizează ca să aibă aceeași poziție și am dilua, sub o formă sau alta... Este informația pe care eu o am și v-aș ruga frumos...

Domnul Ilie Sârbu:

Abia ieri Olanda și-a schimbat poziția, acum venim - ce să facem?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule senator, eu zic să o păstrăm la mapă, sunt de acord cu dumneavoastră, dar aș vrea prima dată să fie dezbaterea europeană. Este și pe culoarul cu bugetul Uniunii Europene și eu cred că vor fi poziții comune, sensibil comune ale tuturor grupurilor politice parlamentare.

Domnul vicepreședinte Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, știm cu toții cât interes a stârnit MCV-ul și câte discuții s-au purtat la nivelul multor instituții publice.

Solicitarea noastră cred că este una extrem de pozitivă pentru că noi nu plecăm de la premisa ca această dezbatere să antreneze forțe contradictorii. Putem și aici să ne omogenizăm punctele de vedere. Dacă există un interes la nivelul Grupului parlamentar român din Parlamentul European, dacă există această intenție de a se omogeniza, de a se compatibiliza în intenții, eu cred că și noi o putem face, și să adoptăm în termeni constructivi și pozitivi, și chiar să adoptăm o poziție comună a Parlamentului față de MCV. Nu cred că o asemenea atitudine ar putea să ne pună în dificultate, ci, dimpotrivă, ar sublinia interesul pe care Parlamentul României îl manifestă, angajamentul Parlamentului României de a contribui în continuare la îmbunătățirea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană și de a înlătura într-un viitor cât mai apropiat necesitatea MCV-ului.

De aceea, noi insistăm pe poziția noastră și pe necesitatea unei dezbateri la nivelul Parlamentului.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul senator Ilie Sârbu.

Domnul Ilie Sârbu:

Domnilor președinți și stimați colegi, trebuie să spun din start că nu vă suspectăm de rea-credință. Doamne ferește!

Problema dumneavoastră este că trebuie să vă armonizați în cadrul partidului. Dacă vreți să vorbiți pe două limbi, este în regulă, asta este situația, lucrul pe care îl vedem, îl constatăm. Dacă doamna Macovei mai face parte din partid, celălalt domn - profesorul... și după aceea, sigur, putem avea o dezbatere. Atâta vreme cât dânșii se duc la Bruxelles și fac ceea ce fac... și vedem toți, că nu suntem nici fără mijloace de informare, ca să nu folosesc alt termen, auzim bine, citim presa. Și dumneavoastră veniți în Parlament să ne spuneți ce?! Sau ce ați vrea să discutăm? Discutăm cazurile acestea?! S-ar putea, dacă tot le aduceți în discuția publică.

Mai avem nevoie de o discuție din aceasta acum, când și Olanda și-a revizuit poziția?! Când lucrurile poate intră în normalitate, să mai stârnim ce?! Știm ce ar însemna o discuție în Parlament.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnilor colegi, sunt de acord și cu poziția domnului Oltean, dar merg și pe poziția domnului Ilie Sârbu.

Vă propun următoarea chestiune: ca această dezbatere să fie făcută la o ulterioară ședință comună a celor două Camere.

Sunteți de acord?

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Domnule președinte, dacă îmi permiteți...

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă rog.

Domnul Dan-Ștefan Motreanu:

Un alt punct de vedere pentru domnul Oltean - să nu mai vrea neapărat o dezbatere, ci constituirea unei comisii care să elaboreze o rezoluție comună a Parlamentului; această comisie se poate întâlni să facă o rezoluție a Parlamentului României pe raportul MCV. Și adoptăm o rezoluție, și este în regulă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul vicepreședinte, vă rog.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Doamnelor și domnilor colegi, în primul rând trebuie să vedem când a mai avut loc o astfel de dezbatere în Parlamentul României. Nu a mai avut loc.

În al doilea rând, să vedem care este finalitatea - facem o discuție și facem o dezbatere.

În al treilea rând, trebuie să constatăm dacă această dezbatere pentru noi ne pune în posibilitatea ca, adoptând o anumită poziție, să putem să facem și ceva în acest sens. Îmi aduc aminte că MCV-ul ultim nu a făcut nicio referire - nici măcar negativă, nici pozitivă, este adevărat, la Parlamentul României. Sigur că putem să facem o dezbatere generală, dacă vreți, despre Uniunea Europeană.

Eu nu sunt împotrivă, dar nici nu sunt pentru, atâta timp cât sunt lucruri pe care nu le analizăm, pe care nu vedem cum le punem în pagină.

Să vedem care este finalitatea.

Poate facem o dezbatere în Comisiile juridice reunite, pentru că ele sunt două comisii care se referă, dacă vreți, la mecanismul de verificare în domeniu.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Solicitarea este una corectă și regulamentară, pe Regulamentul Camerei Deputaților sau pe Regulamentul Senatului.

Pe Regulamentul comun nu avem această procedură, dar este o dezbatere care nici nu este interzisă.

Vă rog, domnule vicepreședinte.

Domnul Cristian-Sorin Dumitrescu:

Eu propun să reportăm discuția, să o facem în Biroul permanent cu mai multe argumente - dacă să o facem sau cum să o facem.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Vă rog.

Domnul Cristian Rădulescu:

Numai o clipă. Vroiam să fac o explicitare: această dezbatere nu urmărește în propunerea noastră în nici un fel să situeze grupurile parlamentare pe poziții vrăjmașe, antagonice, ci dimpotrivă. În definitiv, chestiunea MCV-ului privește Executivul în primul rând, iar dacă Parlamentul după această dezbatere va adopta o hotărâre prin care în ansamblul său se aliniază pe pozițiile de a ajuta orice ține de realizarea MCV-ului, a unor rapoarte pozitive de acolo, eu cred că este o realizare pentru toată lumea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc mult.

Domnul senator Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte, ar fi bine să nu existe niște dispute neprincipiale, cu toate că m-aș cam îndoi, până una-alta. Ar fi cam două poziții: una de totală obediență față de MCV, în care se va spune chiar mai mult decât s-a spus probabil la sugestia Monicăi Macovei, și alții care vor considera că trebuie să avem o atitudine de țară cu adevărat membră a Uniunii Europene.

Eu, însă, vă propun să introducem acest punct pe ordinea de zi după ce liderii grupurilor parlamentare vor discuta și prin consens vor accepta acest lucru, pentru că este o chestiune destul de sensibilă.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Domnul vicepreședinte Mitrea, și apoi sistăm discuția.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Sigur, eu ascult cu plăcere, și revin la ce spunea mai devreme domnul senator Ilie Sârbu.

Din păcate, și eu citesc - săptămâna trecută am văzut o declarație a doamnei europarlamentar Monica Macovei, care spunea că va propune comisiei introducerea MCV-ului pentru toate țările Uniunii Europene.

Este greu să ajungem astăzi noi la un punct de vedere comun.

De asemenea, aceste chestiuni cu reportările...

Grupurile parlamentare PDL au adus în mod regulamentar o cerere în fața Birourilor permanente. Birourile permanente trebuie să decidă. Eu propun să respingem cererea, și punct.

Dacă o vor readuce peste o lună sau peste două, vom vedea.

Cred că este total neproductivă discutarea acestui subiect astăzi.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnul vicepreședinte Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte și stimați colegi, aș dori să subliniez că toți cei care reprezentăm astăzi în Birourile reunite Partidul Democrat Liberal nu suntem purtătorii de cuvânt ai nimănui, ci doar ai partidului, și că această solicitare este una extrem de corectă și cu caracter pozitiv.

A anticipa că noi am avea atitudini neconstructive, atitudini dușmănoase, mi se pare absolut inadmisibil, pentru că noi subscriem necesității ca România să se înscrie în rândul țărilor europene și această supraveghere să înceteze cât mai repede.

Dar o dezbatere în cadrul instituției fundamentale legislative, o instituție democratică cum este Parlamentul României, care de multe ori, mai ales în ultimul timp, a fost amintită ca o instituție care a manifestat interes maxim față de rezolvarea unor probleme, mi se pare un lucru absolut corect, absolut normal, un lucru de apreciat.

De aceea, aș vrea să nu respingeți propunerea noastră, anticipând un anumit mod de a gândi, ci dimpotrivă, ca o încercare absolut colegială de a pune în discuție un document extrem de important și la care România trebuie să privească cu maximă atenție.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc.

Domnul Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Procedură.

În primul rând, distinși colegi, ar fi o premieră, pentru că a mai fost MCV-ul.

În al doilea rând, supuneți votului Birourilor permanente propunerea Grupului PDL, și punct.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul senator Tudor Barbu.

Domnul Tudor Barbu:

Vă mulțumesc mult, domnule președinte.

Cu tot respectul, nu avem nici o vină, sau, mă rog, o vină foarte mică noi, cei de la PP-DD, că nu suntem reprezentați în Parlamentul European; probabil că la următoarele alegeri vom deveni și partid europarlamentar. Vina o avem că ne-am înființat puțin după alegerile europarlamentare.

Rugămintea mea este să luăm în calcul la nivelul Birourilor permanente reunite că aproape un milion de români sunt reprezentați aici în această sală de senatori și deputați PP-DD, și nu sunt reprezentați în grupurile parlamentare de la Strasbourg și Bruxelles, fapt pentru care, în numele Partidului Poporului, vă solicit să ne sprijiniți în a pune în dezbatere acest document extrem de important și în Parlamentul României, din două rațiuni: în primul rând, aceea de a arăta Europei că nu trecem ca apa pe lângă piatră în momentul în care un document atât de important și cu urmări atât de serioase și în plan mediatic dar și în plan concret al relațiilor dintre București și Bruxelles vine oficial la București, și în al doilea rând - să permiteți unui partid parlamentar intrat recent atât în legislativ, cât și pe eșichierul politic să aibă un punct de vedere în numele, repet, al celor un milion de electori care ne-au trimis aici.

Vă mulțumesc.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Vă mulțumesc și eu foarte mult.

Domnul Dan Radu Rușanu, liderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților.

Domnul Dan Radu Rușanu:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Propunerea ar fi ca pe această temă destul de importantă, înainte să o votăm prin vot negativ sau pozitiv în Biroul Camerei, să aibă loc o întâlnire a liderilor grupurilor parlamentare și cu un punct de vedere comun, după aceea să venim în fața Biroului.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Propun această soluție.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Abțineri? 6 abțineri.

Voturi împotrivă? Nici unul.

Termen? O săptămână? Două săptămâni termen.

Vă mulțumesc foarte mult

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 28 iunie 2022, 11:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro