LEGE nr.151 din 15 iulie 1998
privind dezvoltarea regională în România
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 265/16 iul. 1998 |
![]() |
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - Prin prezenta lege se stabilesc cadrul instituțional, obiectivele, competențele și instrumentele specifice politicii de dezvoltare regională în România.
Art. 2. - Obiectivele de bază ale politicii de dezvoltare regională în România sunt următoarele:
Art. 3. - Finanțarea programelor pentru realizarea obiectivelor prevăzute la art. 2 se asigură prin Fondul național pentru dezvoltare regională, care se constituie potrivit prevederilor prezentei legi.
CAPITOLUL II
Regiunile de dezvoltare
Art. 4. - (1) Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București pot hotărî, cu acordul consiliilor locale interesate, ca zona care cuprinde teritoriile județelor în cauză, respectiv al municipiului București, să constituie regiune de dezvoltare.
(2) Regiunile de dezvoltare nu sunt unități administrativteritoriale și nu au personalitate juridică.
Art. 5. - (1) Constituirea regiunii de dezvoltare se face printr-o convenție semnată de reprezentanții consiliilor județene și, respectiv, ai Consiliului General al Municipiului București.
(2) Regiunile de dezvoltare astfel constituite vor deveni, cu avizul Guvernului, cadrul de implementare și de evaluare a politicii de dezvoltare regională.
CAPITOLUL III
Structuri teritoriale pentru dezvoltarea regională
Art. 6. - (1) Pentru coordonarea activităților de promovare a obiectivelor care decurg din politicile de dezvoltare regională, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se înființează Consiliul pentru dezvoltare regională ca organ deliberativ.
(2) Consiliul pentru dezvoltare regională are următoarele atribuții principale:
(3) Consiliul pentru dezvoltare regională este alcătuit din președinții consiliilor județene și câte un reprezentant al consiliilor locale municipale, orășenești și comunale, desemnați din fiecare județ, pe durata mandatului. În cazul municipiului București, în Consiliul pentru dezvoltare regională va fi desemnat un reprezentant al Consiliului General al Municipiului București și câte un reprezentant al consiliilor locale de sector.
(4) Consiliul pentru dezvoltare regională va avea un președinte și un vicepreședinte. Aceste funcții vor fi îndeplinite, prin rotație, pentru câte un mandat de un an, de către reprezentanții județelor, desemnați de acestea.
(5) La lucrările Consiliului pentru dezvoltare regională participă, fără drept de vot, prefecții județelor. De asemenea, pot fi invitați și reprezentanți ai consiliilor locale, municipale, orășenești și comunale, precum și ai instituțiilor și organizațiilor cu atribuții în domeniul dezvoltării regionale, în funcție de problematica supusă dezbaterii.
(6) Consiliul pentru dezvoltare regională adoptă propriul regulament de funcționare, pe baza regulamentului-cadru elaborat de Guvern.
Art. 7. - (1) În cadrul fiecărei regiuni de dezvoltare, în termen de 30 de zile de la înființarea Consiliului pentru dezvoltare regională, se va constitui o agenție pentru dezvoltare regională, coordonată de acesta.
(2) Agențiile pentru dezvoltare regională sunt organisme neguvernamentale, nonprofit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care acționează în domeniul specific dezvoltării regionale. Acestea se organizează și funcționează în condițiile prezentei legi și ale statutului de organizare și funcționare, aprobat de Consiliul pentru dezvoltare regională.
(3) Directorul Agenției pentru dezvoltare regională este numit pe bază de concurs și este eliberat din funcție de către Consiliul pentru dezvoltare regională.
(4) Finanțarea cheltuielilor de organizare și funcționare a Agenției pentru dezvoltare regională se asigură din Fondul pentru dezvoltare regională, nivelul acestora fiind aprobat de Consiliul pentru dezvoltare regională.
(5) Consiliul pentru dezvoltare regională aprobă organigrama, astfel încât fiecare județ să fie reprezentat în mod egal.
Art. 8. - Agenția pentru dezvoltare regională are următoarele atribuții principale:
Art. 9. - (1) Programele de dezvoltare regională se finanțează din Fondul pentru dezvoltare regională, administrat de Agenția pentru dezvoltare regională.
(2) Fondul pentru dezvoltare regională se constituie, anual, din:
(3) Operațiunile financiare privind executarea proiectelor de investiții sunt derulate de agențiile pentru dezvoltare regională, prin unitățile teritoriale ale trezoreriei statului.
(4) Fondurile pentru dezvoltare regională nu pot avea altă destinație decât cea prevăzută de prezenta lege.
(5) Fondurile neutilizate în execuția bugetară curentă se reportează în anul următor.
CAPITOLUL IV
Structuri naționale pentru dezvoltarea regională
Art. 10. - (1) În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi se înființează Consiliul Național pentru Dezvoltare Regională, în vederea promovării obiectivelor politicii de dezvoltare regională prevăzute la art. 2.
(2) Consiliul Național pentru Dezvoltare Regională are în componența sa președinții și vicepreședinții consiliilor pentru dezvoltare regională și, la paritate cu numărul acestora, reprezentanți ai Guvernului, desemnați prin hotărâre a Guvernului.
(3) Președintele Consiliului Național pentru Dezvoltare Regională este primul-ministru.
Art. 11. - Consiliul Național pentru Dezvoltare Regională are următoarele atribuții:
Art. 12. - Consiliul Național pentru Dezvoltare Regională funcționează pe baza unui regulament propriu de organizare și funcționare, elaborat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 13. - (1) În scopul promovării și coordonării politicii de dezvoltare regională, se înființează Agenția Națională pentru Dezvoltare Regională, organ executiv al Consiliului Național pentru Dezvoltare Regională, cu personalitate juridică, condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat.
(2) Statutul, sediul, modul de organizare și funcționare ale Agenției Naționale pentru Dezvoltare Regională se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la înființarea Consiliului Național pentru Dezvoltare Regională, la propunerea acestuia.
(3) Finanțarea cheltuielilor de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Dezvoltare Regională se asigură, anual, din Fondul național de dezvoltare regională, nivelul acestora fiind aprobat prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Consiliului Național pentru Dezvoltare Regională.
Art. 14. - Agenția Națională pentru Dezvoltare Regională are următoarele atribuții principale:
Art. 15. - (1) Pentru finanțarea programelor de dezvoltare regională în România, se constituie Fondul național pentru dezvoltare regională din suma care se alocă anual prin bugetul de stat ca poziție distinctă pentru politica de dezvoltare regională.
(2) La Fondul național pentru dezvoltare regională pot fi atrase și alte surse de finanțare interne și internaționale:
Art. 16. - (1) La solicitarea consiliilor locale sau județene, după caz, și în baza documentațiilor prezentate de agențiile pentru dezvoltare regională, consiliile pentru dezvoltare regională pot solicita Consiliului Național pentru Dezvoltare Regională să propună Guvernului declararea unor zone drept zone defavorizate, pentru a fi susținute economic prin instrumente specifice politicii de dezvoltare regională.
(2) Facilitățile de care beneficiază zonele defavorizate, criteriile și condițiile în baza cărora acestea pot fi acordate se stabilesc prin lege specială.
(3) Pe baza criteriilor prevăzute la alin. (2), Guvernul, la propunerea Consiliului Național pentru Dezvoltare Regională, stabilește facilitățile fiscale concrete de care va beneficia fiecare zonă în parte.
CAPITOLUL V
Dispoziții finale și tranzitorii
Art. 17. - Comisia Națională pentru Statistică colectează din regiunile de dezvoltare, constituite potrivit prezentei legi, datele statistice specifice, necesare fundamentării și monitorizării politicilor de dezvoltare regională.
Art. 18. - Utilizarea sumelor primite din Fondul pentru dezvoltare regională pentru proiectele de dezvoltare regională, cu nerespectarea destinației și a termenelor pentru care au fost acordate beneficiarilor, se constată și se sancționează, potrivit legii, de către organele de control abilitate.
Art. 19. - Pentru anul 1998, finanțarea cheltuielilor de organizare și funcționare a Agenției Naționale pentru Dezvoltare Regională se asigură din bugetul de stat, pe seama Fondului de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, nivelul sumelor urmând a fi aprobat prin hotărâre a Guvernului.
Art. 20. - În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi Guvernul, va aproba prin hotărâre, la propunerea Consiliului pentru Reformă și a Departamentului pentru Administrație Publică Locală, normele metodologice de aplicare a acesteia, precum și regulamentul-cadru prevăzut la art. 6 alin. (6).
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 18 iunie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.
p. PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN
Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 6 iulie 1998, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.
PREȘEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN
București, 15 iulie 1998.
Nr. 151.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.