LEGE nr.138 din 20 iulie 1999
privind salarizarea și alte drepturi ale personalului militar din instituțiile publice de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, precum și acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituții
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 347/22 iul. 1999 |
![]() |
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
CAP. 1
Dispozitii generale
ART. 1
Dispozitiile prezentei legi se aplica personalului militar si civil din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Ministerului Justitiei.
ART. 2
Prin personal militar, in sensul prezentei legi, se intelege: ofiteri, maistri militari, subofiteri - cadre militare in activitate, militari angajati pe baza de contract, elevi si studenti militari ai institutiilor de invatamant militare si civile, militari cu termen redus, militari in termen si fiii regimentului.
CAP. 2
Salarizarea personalului militar si unele drepturi ale personalului civil
Sectiunea 1
Solda lunara a personalului militar
ART. 3
Cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract au dreptul la o solda lunara, compusa din: solda de functie, solda de grad, solda de merit, indemnizatia de comanda, gradatii si indemnizatia de dispozitiv.
ART. 4
(1) Soldele de functie ale cadrelor militare in activitate si ale militarilor angajati pe baza de contract sunt diferentiate prin coeficienti de ierarhizare, in raport cu atributiile ce revin fiecarei functii, complexitatea si gradul de raspundere cerut de indeplinirea acesteia, solicitarile la efort, arma si esalonul la care isi desfasoara activitatea.
(2) Principalele functii, nivelul studiilor si coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie pe grade militare pentru cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract sunt prevazute in anexa nr. 1 lit. A si B.
(3) Guvernul este abilitat sa stabileasca coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie pentru celelalte functii din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(4) Solda de functie se acorda de la data prevazuta in ordinul de numire. Pentru persoanele chemate sau rechemate in randul cadrelor militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract solda de functie se acorda de la data prezentarii la serviciu.
ART. 5
(1) Cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract, pentru rezultate deosebite obtinute in activitatea desfasurata, pot primi o solda de merit lunara, de pana la 20% din solda de functie.
(2) Solda de merit se stabileste o data pe an, de regula dupa aprobarea bugetului, in baza criteriilor elaborate de catre ministere sau, dupa caz, de institutiile centrale si se acorda pentru cel mult 30% din numarul total de posturi prevazute in statele de organizare.
(3) Solda de merit se retrage in cursul anului, daca nu mai sunt indeplinite elementele de apreciere avute in vedere la acordarea acesteia.
ART. 6
(1) Ofiterii imputerniciti sa asigure indeplinirea atributiilor functiilor de comandanti sau sefi si loctiitori ai acestora, sefi de serviciu sau de sectie si sefi de birou, precum si functiile asimilate acestora beneficiaza pe perioada respectiva de solda functiilor in care sunt imputerniciti si, dupa caz, de indemnizatia de comanda a functiilor respective.
(2) Ofiterii imputerniciti isi mentin soldele de functie si indemnizatiile de comanda avute anterior, daca acestea sunt mai mari decat cele acordate in baza prevederilor alin. (1).
ART. 7
Militarii angajati pe baza de contract, incadrati in functii de maistri militari sau subofiteri, primesc solda functiilor in care sunt incadrati.
ART. 8
Ofiterii in activitate, numiti in functii inferioare gradelor pe care le au ca urmare a situatiilor prevazute la art. 81 lit. a) si b) din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, primesc soldele de functie minime pentru gradele pe care le au.
ART. 9
(1) Pentru gradele pe care le au cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract beneficiaza de solda de grad. Coeficientii de ierarhizare ai soldelor de grad sunt prevazuti in anexa nr. 1 lit. C.
(2) Solda de grad se stabileste de la data acordarii gradului, respectiv a inaintarii in grad. Pentru persoanele chemate sau rechemate in randul cadrelor militare in activitate si pentru militarii angajati pe baza de contract solda de grad se plateste de la data prezentarii la serviciu.
ART. 10
(1) Ofiterii care indeplinesc functii pentru care sunt prevazute grade superioare gradului pe care il au beneficiaza de 50% din diferenta dintre solda de grad corespunzatoare gradului prevazut in statul de organizare si solda gradului pe care il au.
Sumele care se acorda in aceste conditii se includ in solda de grad.
(2) Ofiterii carora le expira stagiul in grad si indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 80/1995, dar nu pot fi inaintati in grad din lipsa de functii, au dreptul la 75% din diferenta dintre solda gradului imediat superior si solda gradului pe care il au, iar dupa expirarea inca o data a stagiului prevazut de Legea nr. 80/1995, ofiterii in cauza au dreptul la solda gradului imediat superior. Sumele ce se acorda in aceste conditii se includ in solda de grad. Aceste drepturi se acorda incepand cu data stabilita pentru inaintarile in grad, pana la data obtinerii gradului imediat superior, fara a se mai cere indeplinirea in continuare a conditiilor care au determinat acordarea lor.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica ofiterilor care beneficiaza de acest drept la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
ART. 11
(1) Ofiterii, maistrii militari, subofiterii si militarii angajati pe baza de contract, in raport cu timpul servit in calitate de cadru militar in activitate, respectiv cu timpul servit ca militar angajat pe baza de contract, si in functie de rezultatele obtinute, au dreptul la 1-7 gradatii, care se acorda din trei in trei ani.
(2) Persoanele chemate sau rechemate in randul cadrelor militare in activitate, militarii angajati pe baza de contract, precum si rezervistii concentrati beneficiaza de gradatii in raport cu vechimea in munca legal stabilita, dupa cum urmeaza:
- 3-5 ani gradatia I;
- 5-10 ani gradatia a II-a;
- 10-15 ani gradatia a III-a;
- 15-20 de ani gradatia a IV-a;
- 20-25 de ani gradatia a V-a;
- peste 25 de ani gradatia a VI-a.
(3) Cadrele militare trecute in rezerva care sunt rechemate in activitate beneficiaza de numarul de gradatii avut inainte de trecerea in rezerva, daca acesta este mai mare decat cel cuvenit, prin aplicarea prevederilor alin. (2), luandu-se in calcul pentru acordarea gradatiei urmatoare si vechimea scursa de la acordarea ultimei gradatii pana la trecerea in rezerva. Prevederile de mai sus se aplica si persoanelor care au avut calitatea de militari angajati pe baza de contract si redobandesc aceasta calitate potrivit reglementarilor legale in vigoare si care revin in unitati militare din ministerele si institutiile centrale prevazute la art. 1.
(4) Prevederile alin. (2) se aplica si absolventilor institutiilor militare de invatamant pentru vechimea in munca avuta pana la data intrarii in aceste institutii.
(5) Fiecare gradatie reprezinta 6% din solda de functie, solda de grad, solda de merit si indemnizatia de comanda.
ART. 12
(1) Ofiterii care, potrivit prevederilor legale, indeplinesc functii de conducere de: comandanti sau sefi si loctiitori ai acestora, sefi de serviciu, de sectie si de birou, precum si asimilatii acestora, in raport cu raspunderea functiilor de conducere indeplinite, de marimea si importanta unitatilor sau compartimentelor, precum si de ponderea muncii de conducere fata de activitatea de executie pe care o realizeaza, beneficiaza lunar de o indemnizatie de comanda de 10-50% din solda de functie.
(2) Functiile pentru care se acorda indemnizatia de comanda, marimea concreta a procentului, precum si normele de acordare si de suspendare se stabilesc prin ordin al ministrului sau, dupa caz, al conducatorului institutiei centrale.
(3) Indemnizatia se acorda de la data numirii in functiile cu drept la indemnizatie de comanda si inceteaza la data schimbarii din functiile respective.
ART. 13
Cadrele militare in activitate, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili beneficiaza de o indemnizatie de dispozitiv lunara de 25% din solda de functie, solda de grad, solda de merit, indemnizatia de comanda si gradatii, respectiv din salariul de baza.
ART. 14
Militarii in termen, militarii cu termen redus, elevii si studentii militari ai institutiilor de invatamant militare si civile si fiii regimentului beneficiaza de drepturile banesti prevazute in anexa nr. 2.
ART. 15
(1) Statele de organizare se elaboreaza de ministerele sau institutiile centrale in baza structurilor organizatorice aprobate si cuprind functiile de ofiteri, maistri militari, subofiteri si militari in termen, pe grade, nivelul studiilor si coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie.
(2) Statele de organizare cuprind si functiile de salariati civili pe grade sau trepte profesionale si nivelul corespunzator al studiilor.
Sectiunea a 2-a
Indemnizatii, prime, sporuri, premii si alte drepturi banesti ale personalului militar si civil
ART. 16
(1) Cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract, pentru titlurile de clasificare obtinute in specialitate, beneficiaza de o indemnizatie de 6-10% din solda lunara.
(2) Indemnizatia se acorda si militarilor in termen pentru titlurile de clasificare obtinute in specialitate si se calculeaza asupra soldei lunare minime, cuvenita unui militar angajat pe baza de contract, cu gradul de soldat, cu o gradatie.
(3) Specialitatile militare, conditiile de acordare si de retragere a titlurilor de clasificare, retrogradarea dintr-o clasa superioara la una inferioara se stabilesc prin ordin al ministrului sau al conducatorului institutiei centrale.
ART. 17
Personalul care lucreaza cu cifru are dreptul la o indemnizatie de 15-20% din solda lunara, respectiv din salariul de baza. Functiile cu drept de indemnizatie si marimea concreta a procentului se stabilesc prin statele de organizare.
ART. 18
Subofiterii, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili care desfasoara activitate de conducatori de autovehicule, inclusiv cei care conduc motociclete cu atas, care prin natura muncii lucreaza peste programul normal de lucru, inclusiv in zilele de repaus saptamanal sau in zilele in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, si carora nu li se poate acorda timp liber corespunzator au dreptul la o indemnizatie de 5-25% din solda lunara, respectiv din salariul de baza, conform regulamentelor elaborate de ministere sau de institutii centrale.
ART. 19
(1) Cadrele militare in activitate, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili, trimisi in interesul serviciului, in delegare sau detasare, la aplicatii, trageri, instructie in tabara sau in alte misiuni, in alte localitati decat cele in care se afla sediul unitatii din care fac parte, au dreptul la indemnizatia de delegare sau de detasare, precum si la decontarea cheltuielilor de cazare si transport, potrivit reglementarilor in vigoare aplicabile personalului din sectorul bugetar.
(2) Militarii in termen, militarii cu termen redus, elevii si studentii militari ai institutiilor de invatamant militare si civile, care se deplaseaza in interes de serviciu si carora nu li se pot asigura masa si cazarea gratuit in unitatile militare din localitatea unde se executa misiunea, au dreptul la indemnizatia de delegare, la decontarea cheltuielilor de cazare si transport, potrivit alin. (1).
ART. 20
(1) Cadrele militare in activitate, mutate sau transferate in interes de serviciu dintr-o localitate in alta, individual sau impreuna cu unitatea, au dreptul la:
a) o indemnizatie de mutare egala cu solda lunara bruta cuvenita pentru functiile in care au fost numite la noua unitate;
b) o indemnizatie pentru fiecare membru de familie aflat in intretinere, egala cu 1/4 din solda lunara bruta cuvenita cadrelor militare, in luna schimbarii domiciliului membrilor de familie;
c) rambursarea costului transportului pentru cadre, membrii de familie si gospodaria lor;
d) o permisie de 5 zile lucratoare, in vederea mutarii efective, acordata la cerere.
(2) Indemnizatia de mutare prevazuta la alin. (1) lit. a) se acorda cadrelor militare in activitate la prezentarea in unitatea stabilita prin ordinul organelor competente, iar indemnizatia prevazuta la alin. (1) lit. b) se acorda membrilor de familie numai dupa schimbarea domiciliului in localitatea in care au fost mutate cadrele militare in activitate.
(3) Drepturile prevazute la alin. (1) se acorda si persoanelor chemate sau rechemate in randul cadrelor militare in activitate, daca sunt incadrate in unitati militare situate in alte localitati decat cele in care isi au domiciliul. Indemnizatia se calculeaza in raport cu solda lunara bruta stabilita pentru functiile in care sunt numite.
(4) Cadrele militare in activitate care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant beneficiaza, dupa absolvire, de indemnizatia de mutare si de decontarea costului transportului, prevazute la alin. (1), daca sunt mutate in alte localitati decat cele din care au plecat la studii sau in care isi au domiciliul.
(5) La absolvirea institutiilor de invatamant, elevii si studentii militari carora li se acorda grade de ofiteri, maistri militari sau subofiteri ori cei care au obtinut asemenea grade pe timpul scolarizarii au dreptul, la prezentarea la unitati, la o indemnizatie de instalare egala cu solda lunara stabilita pentru functiile in care au fost numiti si la decontarea cheltuielilor de transport pentru ei, membrii de familie si gospodaria lor. Aceste drepturi se acorda si celor care sunt repartizati in unitati ale marinei civile, aviatiei civile sau in alte unitati. Militarii angajati pe baza de contract, care au obtinut grade de subofiteri ca urmare a absolvirii unor cursuri, beneficiaza de indemnizatie de instalare numai in situatia in care nu au beneficiat de indemnizatie in conditiile art. 20 alin. (6). In localitatile cu conditii grele de cazare sau izolate, stabilite de ministerele sau institutiile centrale, indemnizatia poate fi la nivelul a doua solde lunare brute.
(6) Militarii angajati pe baza de contract, la incheierea primului contract cu durata de 3 ani, beneficiaza de o indemnizatie de instalare egala cu solda de functie in care au fost incadrati, solda de grad, gradatiile la care au dreptul si indemnizatia de dispozitiv.
(7) Cadrele militare in activitate, care au beneficiat de indemnizatia de instalare si care ulterior si-au prezentat demisia inainte de implinirea unui termen de 3 ani de la absolvirea institutiilor de invatamant, vor restitui indemnizatia primita, proportional cu perioada ramasa pana la expirarea termenului de 3 ani. Aceasta prevedere se aplica in mod corespunzator si militarilor angajati pe baza de contract.
(8) Cadrelor militare trecute in rezerva sau direct in retragere, in baza art. 85 alin. 1 lit. a)-f) din Legea nr. 80/1995, care isi schimba domiciliul in termen de 12 luni de la data schimbarii pozitiei de activitate, li se ramburseaza cheltuielile de transport pentru ele, membrii lor de familie si gospodarie, pana la localitatea unde isi stabilesc domiciliul.
(9) In cazul decesului cadrului militar, familia acestuia are dreptul la rambursarea costului transportului prevazut la alin. (8), daca in termen de 12 luni de la data decesului isi stabileste domiciliul in alta localitate.
ART. 21
Pentru conditiile de munca speciale in care isi desfasoara activitatea si eforturile depuse pentru exploatarea si conducerea aeronavelor, personalul aeronautic din aviatia militara si parasutistii militari beneficiaza si de alte drepturi banesti, sub forma de prime, prevazute in anexa nr. 3.
ART. 22
Personalul navigant de marina din subunitatile si unitatile de nave, submarine, ambarcat, precum si scafandrii beneficiaza si de unele drepturi banesti prevazute in anexa nr. 4.
ART. 23
Personalul militar si salariatii civili din unitatile militare de constructii, unitatile militare de cai ferate si drumuri si din alte unitati, care executa lucrari pe santiere de constructii, in industrie, agricultura, lucrari de geo-topo-fotogrammetrie si in alte sectoare de activitate, tinand seama de conditiile in care isi desfasoara activitatea si de programul de lucru, beneficiaza si de alte drepturi banesti, in conditiile prevazute in anexa nr. 5.
ART. 24
Pentru activitatea desfasurata in unitati situate in localitati sau in zone izolate ori unde atragerea personalului se face cu greutate, cadrele militare in activitate, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili beneficiaza de un spor de pana la 20% din solda lunara, respectiv din salariul de baza. Criteriile de stabilire a localitatilor si a zonelor izolate, categoriile de personal si marimea concreta a sporului se stabilesc prin ordin al ministrului sau, dupa caz, al conducatorului institutiei centrale.
ART. 25
(1) Cadrele militare in activitate, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili, care executa, conduc, coordoneaza sau contribuie la realizarea misiunilor operative de protectie a demnitarilor, a actiunilor de gardare, protectie si control antiterorist, supraveghere operativa, a activitatilor de paza, supraveghere, escortare, reeducare si asistenta medicala pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate, culegere, prelucrare, verificare si valorificare a informatiilor, investigatii, actiuni si interventie cu un grad ridicat de risc ori in conditii de pericol deosebit, beneficiaza de un spor de pana la 30% calculat la solda lunara, respectiv la salariul de baza.
(2) Sporul de pana la 30% se acorda si militarilor in termen care isi desfasoara activitatea in conditii de pericol deosebit, calculat in raport cu coeficientul de ierarhizare minim al soldei de functie a militarilor angajati pe baza de contract.
(3) Unitatile militare, categoriile de personal, conditiile de pericol deosebit, precum si cuantumul sporului se stabilesc prin ordin al ministrului sau al conducatorului institutiei centrale.
ART. 26
(1) Personalul militar si civil care lucreaza in conditii de pericol in unitatile de fabricare, experimentare, analiza sau depozitare a munitiilor, pulberilor, explozivilor si substantelor toxice speciale sau care executa operatiuni de depozitare, dezamorsare, manipulare, examinare ori neutralizare a acestora beneficiaza de un spor pentru conditii periculoase de munca, diferentiat in functie de gradul de pericol, de timpul efectiv lucrat in aceste locuri, calculat la solda lunara, respectiv la salariul de baza, astfel:
- locuri de munca sau operatiuni deosebit de periculoase ......................... 37-50%; - locuri de munca sau operatiuni foarte periculoase .............................. 16-30%; - locuri de munca sau operatiuni periculoase ................................ pana la 16%.
ART. 27
Dispozitiile legale prin care sunt stabilite sporuri pentru conditii periculoase sau vatamatoare, pentru activitati care solicita o incordare psihica foarte ridicata sau care se desfasoara in conditii deosebite de munca, pentru conditii grele de munca, pentru activitatea desfasurata in schimb de noapte, precum si alte reglementari se aplica si personalului militar care se afla in situatii similare, cu avizul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Normele de aplicare se stabilesc prin ordin al ministrului sau al conducatorului institutiei centrale.
ART. 28
(1) Ministerele si institutiile centrale constituie un fond de premiere prin aplicarea unei cote de 5% din fondul de salarii aprobat in buget.
(2) Din fondul prevazut la alin. (1) ministrii, conducatorii institutiilor centrale, comandantii sau sefii vor acorda premii in timpul anului personalului militar si civil pentru indeplinirea exemplara a atributiilor de serviciu.
(3) Metodologia de constituire a fondului si criteriile de premiere si acordare se stabilesc prin ordin al ministrului sau al conducatorului institutiei centrale.
ART. 29
(1) Pentru activitatea desfasurata cadrele militare in activitate, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili beneficiaza la sfarsitul anului calendaristic de un premiu anual egal cu solda lunara bruta, respectiv cu salariul de baza brut din ultima luna a anului pentru care se face premierea.
(2) Pentru cei care nu au lucrat tot timpul anului premiul se acorda proportional cu perioada in care au lucrat, luandu-se in calcul solda lunara bruta sau salariul de baza brut din ultima luna de activitate.
(3) Premiul anual se poate reduce pana la anulare in cazul in care cadrele militare, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili nu au desfasurat in cursul anului o activitate profesionala corespunzatoare sau au savarsit abateri grave sanctionate disciplinar.
ART. 30
Personalul muzicilor militare, care executa prestatii pe baza de contracte sau comenzi incheiate cu persoane fizice sau juridice, beneficiaza si de premii din veniturile extrabugetare realizate, potrivit reglementarilor in vigoare.
ART. 3
(91) La trecerea in rezerva sau direct in retragere, cu drept la pensie, cadrele militare, pentru activitatea depusa, in functie de vechimea efectiva ca militar si ca salariat civil in cadrul ministerelor si institutiilor centrale prevazute la art. 1, beneficiaza de un ajutor neimpozabil stabilit in raport cu solda lunara bruta avuta in luna schimbarii pozitiei de activitate, astfel:
Vechime:
- pana la 5 ani - un ajutor egal cu 3 solde; - intre 5-10 ani - un ajutor egal cu 6 solde; - intre 10-15 ani - un ajutor egal cu 8 solde; - intre 15-20 de ani - un ajutor egal cu 10 solde; - intre 20-25 de ani - un ajutor egal cu 12 solde; - intre 25-30 de ani - un ajutor egal cu 15 solde; - peste 30 de ani - un ajutor egal cu 20 de solde.
ART. 32
(1) Cadrele militare in activitate trecute in rezerva in baza art. 85 alin. 1 lit. c)-e) din Legea nr. 80/1995 si care nu indeplinesc conditiile de pensie primesc un ajutor neimpozabil egal cu zece solde lunare brute, stabilit in raport cu solda lunara bruta avuta in luna schimbarii pozitiei de activitate.
(2) In cazul in care cadrele militare in activitate trecute in rezerva in baza art. 85 alin. 1 lit. c)-e) din Legea nr. 80/1995 sunt apte de munca, dar nu se pot incadra din lipsa de locuri de munca corespunzatoare pregatirii lor, mai beneficiaza de:
a) plata unui ajutor, incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care a avut loc trecerea in rezerva si pana la incadrarea in munca, fara a depasi durata maxima prevazuta de lege pentru acordarea ajutorului de somaj, in raport cu vechimea efectiva ca militar si ca salariat civil in cadrul acestor ministere si institutii centrale, calculat astfel:
- 50% din solda lunara bruta avuta in luna schimbarii pozitiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevazut de lege, pentru cei care au o vechime efectiva de pana la 5 ani inclusiv;
- 55% din solda lunara bruta avuta in luna schimbarii pozitiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevazut de lege, pentru cei care au o vechime efectiva de la 5 pana la 15 ani inclusiv;
- 60% din solda lunara bruta avuta in luna schimbarii pozitiei de activitate, din care s-a dedus impozitul prevazut de lege, pentru cei care au o vechime efectiva de peste 15 ani;
b) plata unei alocatii de sprijin, dupa incetarea platii ajutorului prevazut la lit. a), in conditiile prevazute de Legea nr. 1/1991 privind protectia sociala a somerilor si reintegrarea lor profesionala, republicata, cu modificarile ulterioare.
ART. 33
Militarii angajati pe baza de contract, carora li s-a desfacut contractul inainte de expirarea termenului prevazut in contract din motive neimputabile lor pana la aplicarea prezentei legi, beneficiaza de:
a) plata unui ajutor, de la data desfacerii contractului si pana la incadrarea in munca, fara a depasi durata maxima prevazuta de lege, in raport cu vechimea in serviciu, astfel:
- 50% din solda lunara bruta avuta in luna desfacerii contractului, din care s-a dedus impozitul prevazut de lege, pentru cei care au o vechime in serviciu de pana la 5 ani inclusiv;
- 55% din solda lunara bruta avuta in luna desfacerii contractului, din care s-a dedus impozitul prevazut de lege, pentru cei care au o vechime in serviciu de la 5 pana la 15 ani inclusiv;
- 60% din solda lunara bruta avuta in luna desfacerii contractului, din care s-a dedus impozitul prevazut de lege, pentru cei care au o vechime in serviciu de peste 15 ani;
b) plata unei alocatii de sprijin, dupa incetarea platii ajutorului prevazut la lit. a), in conditiile prevazute de Legea nr. 1/1991, republicata, cu modificarile ulterioare.
ART. 34
(1) Rezervistii chemati in activitate dupa 90 de zile de la data trecerii in rezerva, atunci cand sunt trecuti din nou in rezerva sau retragere, beneficiaza de ajutorul prevazut la art. 31, din care se deduce ajutorul acordat la trecerea in rezerva anterioara, exprimat in numar de solde.
(2) In caz de rechemare in cadrele militare in activitate, in termen de pana la 90 de zile de la data trecerii in rezerva, ajutorul exprimat in numar de solde lunare se restituie, iar la o noua trecere in rezerva sau retragere se ia in considerare si timpul servit inaintea primei treceri in rezerva sau retragere.
ART. 35
Drepturile banesti prevazute la art. 31 si 32 nu se acorda celor trecuti in rezerva in baza art. 85 lit. f)-l), art. 87 si 88 din Legea nr. 80/1995.
ART. 36
In caz de deces al cadrelor militare in activitate, sotia sau sotul supravietuitor ori copiii, iar in lipsa acestora, parintii beneficiaza de ajutorul prevazut la art. 31 alin. (1), fara a fi necesara indeplinirea conditiilor de pensionare a celor decedati.
ART. 37
Cadrele militare in activitate si salariatii civili, care poseda titlul stiintific de "doctor", beneficiaza de un spor de 15% din solda de functie, respectiv din salariul de baza, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care poseda titlul stiintific respectiv.
ART. 38
(1) Cadrele militare si salariatii civili, care executa, in domenii specifice ministerelor si institutiilor prevazute la art. 1, lucrari de exceptie si misiuni speciale, apreciate ca atare de catre conducatorii acestora, beneficiaza de un spor de pana la 50% din solda lunara, respectiv din salariul de baza. Procentul si perioada pentru care se acorda se stabilesc, in mod individual, prin ordin al ministrului sau al conducatorului institutiei centrale.
(2) Sporul prevazut la alin. (1) poate fi acordat pentru cel mult 5% din numarul total de posturi prevazute in statele de organizare.
Sectiunea a 3-a
Drepturile banesti cuvenite personalului militar pe timpul studiilor si in alte situatii
ART. 39
(1) Cadrele militare in activitate, pe timpul cat sunt elevi sau studenti ai institutiilor de invatamant militare sau civile, ai unor scoli, cursuri sau alte forme de pregatire, precum si cele care frecventeaza cursurile de zi ale institutiilor civile de invatamant superior beneficiaza de solda lunara avuta la data inceperii cursurilor, cu exceptia indemnizatiei de comanda. Aceste drepturi se mentin si pe perioada stagiului la unitati.
(2) Elevii si studentii militari ai institutiilor de invatamant superior, militare sau civile, dupa obtinerea gradului de ofiter in conditiile prevazute de Legea nr. 80/1995, beneficiaza de solda gradului acordat.
(3) Pentru ofiterii care in timp ce urmeaza cursurile institutiilor de invatamant superior militare sau civile, precum si doctoratul, sunt inaintati in grad sau pentru maistrii militari si subofiterii aflati in aceasta situatie cand li se acorda grade de ofiteri, solda de functie a acestora nu poate fi mai mica decat solda de functie minima prevazuta pentru gradul respectiv.
(4) De drepturile prevazute la alin. (1) beneficiaza si militarii angajati pe baza de contract, care se afla in asemenea situatii.
ART. 40
(1) Prevederile legale in vigoare privind salarizarea in valuta in strainatate si in lei in tara se aplica si personalului militar trimis in strainatate in misiune permanenta sau temporara.
(2) Personalul militar, pe timpul exercitarii misiunilor de mentinere a pacii, cooperarii militare cu alte state, precum si pe timpul altor activitati desfasurate in afara tarii, beneficiaza de drepturile banesti prevazute in anexa nr. 8.
ART. 41
(1) Cadrele militare in activitate ramase neincadrate in functii din diferite cauze si care sunt puse la dispozitie beneficiaza de solda lunara avuta, cu exceptia indemnizatiei de comanda, pe o perioada de 3 luni.
(2) Dupa expirarea celor 3 luni plata soldei lunare prevazute la alin. (1) se poate face in continuare pe o perioada de inca cel mult 3 luni, cu aprobarea ministrului sau a conducatorului institutiei centrale.
ART. 42
(1) Cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract, pe timpul cat se afla in delegare, detasare, incapacitate temporara de munca, concediu de odihna, concediu de maternitate si alte concedii platite care se acorda in baza dispozitiilor legale, in permisie si pe timpul executarii sanctiunilor disciplinare prevazute in regulamentele militare, primesc soldele lunare si celelalte drepturi banesti avute.
(2) La plecarea in concediu de odihna cadrele militare in activitate si militarii angajati pe baza de contract primesc solda lunara cu anticipatie, care se plateste cu cel putin 5 zile inaintea plecarii in concediu.
(3) Cadrele militare in activitate - femei, pe durata concediului pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, beneficiaza de o indemnizatie reprezentand 85% din solda lunara avuta.
Perioada concediului pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani constituie vechime in munca si in serviciu, care se au in vedere la stabilirea drepturilor care se acorda in raport cu aceasta.
(4) Cadrele militare in activitate - femei, pe timpul concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 6 ani, beneficiaza de solda lunara avuta, in procentele prevazute de reglementarile in vigoare aplicabile personalului din sectorul bugetar.
ART. 43
(1) Cadrelor militare in activitate trecute in rezerva, retragere sau decedate inainte de a fi efectuat concediul de odihna li se compenseaza in bani concediul neefectuat, in raport cu solda lunara avuta in luna in care a avut loc schimbarea pozitiei de activitate, respectiv decesul.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si militarilor angajati pe baza de contract, decedati sau al caror contract inceteaza inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat.
(3) Cadrele militare in activitate care au efectuat concediul de odihna in anul in curs, inainte de data trecerii in rezerva, vor restitui cota-parte din solda lunara primita pe timpul concediului de odihna, daca trecerea in rezerva a avut loc in baza art. 85 lit. h)-l) a art. 87 si 88 din Legea nr. 80/1995.
(4) Prevederile alin. (3) se aplica si militarilor angajati pe baza de contract carora le inceteaza sau li se reziliaza contractul pentru motive imputabile.
ART. 44
(1) La trecerea in rezerva sau direct in retragere in alte situatii decat cele prevazute la alin. (3) cadrele militare in activitate primesc solda lunara pana la sfarsitul lunii in care a avut loc schimbarea pozitiei de activitate.
(2) Daca termenul legal de predare a functiei depaseste luna respectiva, plata soldei lunare se va face in continuare pana la terminarea predarii, fara a depasi acest termen. Termenul legal de predare a functiei incepe de la data schimbarii pozitiei de activitate.
(3) Cadrele militare in activitate trecute in rezerva sau direct in retragere in baza art. 85 lit. g)-l), a art. 87 si 88 din Legea nr. 80/1995 primesc solda lunara pana la data schimbarii pozitiei de activitate, la care se adauga termenul legal pentru predarea functiei.
(4) Pentru cadrele militare in activitate care sunt inaintate in grad si cu aceeasi data sunt trecute in rezerva sau direct in retragere drepturile banesti pentru perioada pana la finele lunii se stabilesc avandu-se in vedere coeficientul de ierarhizare corespunzator noului grad.
Sectiunea a 4-a
Drepturile banesti cuvenite personalului militar pe timpul concentrarii
ART. 45
Ofiterii, maistrii militari si subofiterii rezervisti, pe timpul concentrarii, beneficiaza de solda de functie corespunzatoare functiei pe care o indeplinesc sau celei pentru care se pregatesc, dupa caz, de solda gradului pe care il au, de gradatiile la care au dreptul, precum si de alte drepturi banesti, ca si cadrele militare in activitate, de la unitatile militare unde sunt concentrati.
ART. 46
(1) Pe toata durata concentrarii cu scoatere de la locul de munca gradatii si soldatii in rezerva primesc o indemnizatie lunara egala cu solda minima de functie a militarilor angajati pe baza de contract si alte drepturi banesti prevazute de dispozitiile legale pentru militarii in termen de la unitatile la care sunt concentrati.
(2) Calculul indemnizatiei pe zi se face raportandu-se indemnizatia lunara la numarul de zile calendaristice din luna respectiva.
Sectiunea a 5-a
Unele drepturi salariale ale personalului civil
ART. 47
Personalul civil din ministerele si institutiile centrale prevazute la art. 1 beneficiaza de drepturile salariale reglementate in legislatia aplicabila in sectorul bugetar si de unele drepturi salariale prevazute in prezenta lege.
ART. 48
Functiile si meseriile prevazute in actele normative care reglementeaza salarizarea personalului din aparatul ministerelor si al celorlalte organe centrale de stat, precum si a celui din unitatile bugetare vor fi folosite in raport de nevoi in cadrul ministerelor si institutiilor centrale prevazute la art. 47.
ART. 49
Personalul civil din ministerele si institutiile centrale prevazute la art. 47, care desfasoara activitati in conditii similare cu cele ale cadrelor militare, beneficiaza de primele, sporurile si indemnizatiile acordate acestora, potrivit prevederilor aplicabile cadrelor militare in activitate.
ART. 50
Pensionarii militari si civili angajati in unitati din sectoarele de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala sau in functii cu atributii in acest domeniu, din cadrul institutiilor publice, beneficiaza de sporul de vechime pentru vechimea totala in munca, precum si de celelalte drepturi prevazute de lege.
ART. 51
Functiile specifice pentru personalul civil din structurile de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala sunt prevazute in anexa nr. 6.
CAP. 3
Dispozitii finale
ART. 52
(1) Valoarea corespunzatoare coeficientilor de ierarhizare din prezenta lege se stabileste in raport cu valoarea de referinta sectoriala, calculata in functie de valoarea de referinta universala si de indicatorul de prioritate intersectoriala de 0,55, prevazute in anexa nr. 1 lit. D.
(2) Valoarea de referinta universala, valoarea de referinta sectoriala si indicatorii de prioritate intersectoriala se stabilesc anual prin legea bugetului de stat.
ART. 53
Soldele, stabilite in raport cu coeficientii de ierarhizare, prevazute in prezenta lege, sunt brute si se vor indexa in baza reglementarilor care privesc salarizarea personalului din sectorul bugetar.
ART. 54
Plata soldelor si a salariilor se face lunar, intre 17-27 ale fiecarei luni, pentru luna in curs.
ART. 55
(1) Cadrele militare in activitate cercetate si judecate in stare de libertate sau eliberate pe cautiune - puse la dispozitie - beneficiaza de coeficientii de ierarhizare minimi ai soldei de functie corespunzatori gradelor pe care le au, de solda de grad si de gradatiile la care au dreptul, precum si de indemnizatia de dispozitiv, pana la definitivarea situatiei.
(2) Cadrelor militare in activitate arestate le inceteaza plata drepturilor banesti incepand cu data suspendarii.
(3) In cazul in care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala ori achitarea, precum si in cazul incetarii urmaririi penale ori a procesului penal, militarii prevazuti la alin. (1) si (2) vor fi repusi in toate drepturile banesti avute la data punerii la dispozitie, respectiv a suspendarii.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica in mod corespunzator si celorlalte categorii de militari aflati in situatii similare.
ART. 56
In caz de deces, drepturile banesti cuvenite personalului militar si civil se platesc, pentru intreaga luna in care a avut loc decesul, sotului supravietuitor, copiilor sau parintilor, iar in lipsa acestora se platesc celorlalti mostenitori legali.
ART. 57
Drepturile neachitate personalului militar si civil si nereclamate in termen de 3 ani de la data cand trebuiau platite se prescriu.
ART. 58
Elementele soldelor lunare ale cadrelor militare in activitate pentru care, prin prezenta lege, s-a prevazut ca isi mentin drepturile avute, se actualizeaza ori de cate ori are loc o majorare sau o indexare.
ART. 59
Unele reglementari privind salarizarea cadrelor militare care indeplinesc functii in afara ministerelor si institutiilor prevazute la art. 1, in societatile comerciale, in regiile autonome, precum si salarizarea personalului din compartimentele speciale si a magistratilor militari, a personalului auxiliar militar si civil din structurile autoritatii judecatoresti sunt prevazute in anexa nr. 7.
ART. 60
(1) Controlul financiar preventiv al planificarii si utilizarii fondului de salarii, precum si a fondului pentru asistenta sociala, alocatii, pensii, ajutoare si indemnizatii, cheltuieli de delegare, detasare, cazare, mutare si transport se exercita de catre organele proprii de control.
(2) Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor controleaza, prin organele speciale, modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la salarizarea muncii.
ART. 61
(1) Ofiterii din ministerele si institutiile prevazute la art. 1, care ocupa functii de demnitate publica, beneficiaza, pe langa indemnizatia lunara prevazuta la art. 19 din Legea nr. 154/1998, de solda de grad ca drept al titularului acestuia, de gradatiile calculate la aceasta, precum si de indemnizatia prevazuta la art. 13 din prezenta lege.
(2) Indemnizatia de dispozitiv se calculeaza la solda de grad si gradatii.
(3) Ofiterii prevazuti la alin. (1) pot opta pentru drepturile salariale prevazute de prezenta lege.
ART. 62
Personalul militar care, potrivit reglementarilor specifice, este obligat sa locuiasca in incinta unitatii sau in locuintele de serviciu ale acesteia, este scutit de plata chiriei.
ART. 63
Prevederile Legi nr. 1/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, referitoare la constituirea Fondului necesar pentru plata ajutorului de somaj si reglementarile legale privind contributia pentru asigurarile sociale de stat, nu se aplica personalului militar, cu exceptia militarilor angajati pe baza de contract.
ART. 64
Ministerele si institutiile prevazute la art. 1, in aplicarea prezentei legi, emit norme metodologice in termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei.
ART. 65
Unitatile militare care se finanteaza partial sau integral din mijloace extrabugetare, precum si cluburile sportive ale Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne pot aplica prevederile prezentei legi.
ART. 66
Drepturile specifice ale personalului din ministerele si institutiile prevazute la art. 1 sunt cuprinse in anexa nr. 9.
ART. 67
Cadrele militare in activitate care urmeaza cursurile institutiilor de invatamant superior, precum si doctoranzii au dreptul anual la un concediu de studii, platit, de 30 de zile calendaristice.
ART. 68
Cadrele militare in activitate, militarii angajati pe baza de contract si salariatii civili, trimisi in delegare pe o durata mai mare de 30 de zile neintrerupte in aceeasi localitate, pot primi, in cazuri exceptionale, cu aprobarea prealabila a ministrilor sau, dupa caz, a conducatorilor institutiilor centrale, indemnizatia de delegare integrala, pe toata durata delegarii.
ART. 69
Acordarea drepturilor banesti reglementate prin prezenta lege se va face in limita fondurilor bugetare aprobate anual ministerelor si institutiilor centrale prevazute la art. 1.
ART. 70
Pe timp de mobilizare sau razboi se aplica prevederile prezentei legi, precum si unele reglementari specifice stabilite prin hotarare a Guvernului.
ART. 71
Anexele nr. 1-9 fac parte integranta din prezenta lege.
ART. 72
Prezenta lege intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.
ART. 73
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga anexele nr. IV/1 si IV/2 la Ordonanta Guvernului nr. 39/1994 privind stabilirea unor coeficienti de ierarhizare a salariilor de baza pentru personalul din sectorul bugetar, aprobata si modificata prin Legea nr. 134/1994 si republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 182 din 8 august 1996, si orice alte dispozitii contrare, cu exceptia reglementarilor specifice si a anexei nr. X la Decretul nr.163/1975.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 30 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
ANDREI IOAN CHILIMAN
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 30 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE SENATULUI,
ULM NICOLAE SPINEANU
ANEXA 1
A. Coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie, pentru unele functii specifice apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale (structuri militare)
------------------------------------------------------------------------------ Nr. Nivelul Coeficientul crt. studiilor de ierarhizare Functia Gradul -------------- minim maxim ------------------------------------------------------------------------------ 1. - Seful Statului general S 6,00 Major General de armata Academia de Inalte Studii Militare ------------------------------------------------------------------------------ 2. - Prim-loctiitor general S 5,95 al ministrului de armata Academia (pentru Ministerul de Inalte de Interne) Studii Militare - Prim-adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii ------------------------------------------------------------------------------ 3. - Conducatorul general S 5,90 institutiei de armata Academia centrale, de Inalte sef departament Studii Militare (secretar de stat) ------------------------------------------------------------------------------ 4. - Functii general S 5,30 5,40 corespunzatoare de armata Academia gradului de Inalte de general Studii Militare de armata - adjunctii conducatorului institutiei (subsecretar de stat) ------------------------------------------------------------------------------ 5. - Functii general S 5,00 5,20 corespunzatoare de corp Academia gradului de armata de Inalte de general Studii Militare de corp de armata ------------------------------------------------------------------------------ 6. - Functii general S 4,70 4,90 corespunzatoare de divizie Academia gradului de de Inalte general de Studii Militare divizie ------------------------------------------------------------------------------ 7. - Functii general S 4,40 4,60 corespunzatoare de brigada Academia gradului de Inalte de general Studii Militare de brigada ------------------------------------------------------------------------------ 8. - Functii colonel S 3,50 4,30 corespunzatoare Academia gradului de Inalte de colonel Studii Militare ------------------------------------------------------------------------------ 9. - Functii locotenent- S 2,90 3,30 corespunzatoare colonel Academia gradului de Inalte de locotenent-colonel Studii Militare ------------------------------------------------------------------------------ 10. - Functii maior S 2,40 2,70 corespunzatoare Academia gradului de Inalte de maior Studii Militare Scoala militara ------------------------------------------------------------------------------ 11. - Functii capitan S 2,20 2,30 corespunzatoare Academia gradului de Inalte de capitan Studii Militare Scoala militara ------------------------------------------------------------------------------ 12. - Functii locotenent S 2,00 2,10 corespunzatoare sublocotenent gradelor de locotenent si sublocotenent ------------------------------------------------------------------------------ 13. - Functii maistru militar Scoala 1,50 1,90 corespunzatoare principal, militara gradelor de plutonier maistru militar adjutant sef - principal, plutonier maistru militar adjutant sef - maistru clasa a IV-a, militar clasa a IV-a, sergent major M sergent major ------------------------------------------------------------------------------ 14. - Functii pentru sergent M 1,00 1,30 militari angajati soldat G pe baza de contract ------------------------------------------------------------------------------
B. Coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie, pentru unele functii specifice politiei ------------------------------------------------------------------------------ Nr. Nivelul Coeficientul crt. studiilor de ierarhizare Functia Gradul -------------- minim maxim ------------------------------------------------------------------------------ 1. Inspector general general S 5,50 al Politiei de armata ------------------------------------------------------------------------------ 2. Functii corespunzatoare general de corp S 5,00 5,20 gradului de armata de general de corp de armata ------------------------------------------------------------------------------ 3. Functii general de S 4,70 4,90 corespunzatoare divizie gradului de general de divizie ------------------------------------------------------------------------------ 4. Functii general de S 4,40 4,60 corespunzatoare brigada gradului de general de brigada ------------------------------------------------------------------------------ 5. Functii colonel S 3,50 4,30 corespunzatoare gradului de colonel ------------------------------------------------------------------------------ 6. Functii locotenent-colonel S 2,90 3,30 corespunzatoare gradului de locotenent-colonel ------------------------------------------------------------------------------ 7. Functii maior S 2,40 2,70 corespunzatoare gradului de maior ------------------------------------------------------------------------------ 8. Functii capitan S 2,20 2,30 corespunzatoare Scoala gradului de politie de capitan ------------------------------------------------------------------------------ 9. Functii locotenent S 2,00 2,10 corespunzatoare sublocotenent Scoala gradelor de politie de locotenent si sublocotenent ------------------------------------------------------------------------------ 10. Functii maistru militar M 1,50 1,90 corespunzatoare principal, Scoala gradelor plutonier de politie de maistru militar adjutant sef - principal, maistru militar plutonier clasa a IV-a, adjutant sef - sergent major maistru militar casa a IV-a, sergent major ------------------------------------------------------------------------------
C. Coeficientii de ierarhizare ai soldelor de grad pentru cadrele militare in activitate si pentru militarii angajati pe baza de contract ------------------------------------------------------------------------------ Gradul militar Coeficientul de ierarhizare ------------------------------------------------------------------------------
I. Ofiteri Sublocotenent; aspirant 1,50 Locotenent 1,55 Capitan 1,60 Maior, locotenent-comandor 1,65 Locotenent-colonel; capitan-comandor 1,70 Colonel; comandor 1,80 General de brigada; general de flotila aeriana; contraamiral 1,85 General de divizie; general de divizie aeriana; viceamiral 1,90 General de corp de armata; general-comandor; viceamiral-comandor 1,95 General de armata; general inspector; amiral 2,05 Maresal 2,30
II. Maistri militari
Maistru militar clasa a IV-a 1,25 Maistru militar clasa a III-a 1,30 Maistru militar clasa a II-a 1,35 Maistru militar clasa I 1,40 Maistru militar principal 1,45
III. Subofiteri
Sergent major 1,25 Plutonier 1,30 Plutonier major 1,35 Plutonier adjutant 1,40 Plutonier adjutant sef 1,45
IV. Militari angajati pe baza de contract
Soldat 1,00 Fruntas 1,05 Caporal 1,10 Sergent 1,20
D. Elementele sistemului de stabilire a soldelor personalului militar
1. Valoarea de referinta universala 1.247.040 lei 2. Indicator de prioritate intersectoriala 0,55 3. Valoarea de referinta sectoriala *) 687.000 lei
N O T A :
1. Ofiterii, maistrii militari si subofiterii, numiti in functii prevazute cu grade superioare gradului militar pe care il au, beneficiaza de coeficientii de ierarhizare corespunzatori acestor functii.
2. Cadrelor militare care, prin reorganizarea ministerelor si institutiilor prevazute la art. 1 din lege, au fost numite in functii inferioare sau li s-a acordat un grad inferior functiei prevazute in statul de organizare li se acorda coeficientii de ierarhizare stabiliti pentru functiile din care au provenit, pe durata aprobata de ministrii sau de conducatorii institutiilor centrale.
3. Maistrii militari carora, in cadrul procesului de reorganizare a ministerelor si institutiilor prevazute la art. 1 din lege, li se desfiinteaza functiile in care au fost incadrati pot fi numiti pe functii de subofiteri, cu mentinerea coeficientilor de ierarhizare ai functiilor din care au provenit, atata timp cat vor fi incadrati pe aceste functii.
4. Pentru medici, cadre militare in activitate, coeficientii de ierarhizare ai functiilor in care sunt incadrati se majoreaza cu 0,10. Pentru cadrele militare din anatomie patologica si medicina legala, care lucreaza in morgi, prosecturi si histopatologie, coeficientii de ierarhizare ai soldelor de functie se majoreaza cu 100% .
5. Cadrele militare care la data intrarii in vigoare a prezentei legi sunt incadrate pe functii si nu indeplinesc conditiile de studii vor putea beneficia in continuare de coeficientii de ierarhizare ai functiilor respective, atata timp cat sunt mentinute in aceste functii, daca isi indeplinesc in mod corespunzator atributiile ce le revin.
6. Pentru functiile specifice Ministerului Justitiei privind activitatea penitenciarelor, care nu se regasesc in prezenta anexa, se vor folosi prin asimilare functiile Ministerului de Interne si Politiei.
7. Pentru stabilirea cat mai corespunzatoare a sarcinilor unor functii prevazute in anexa, cu aprobarea conducatorilor ministerelor si institutiilor prevazute la art. 1 din lege, in statele de organizare se pot prevedea si unele detalii privind atributiile functiei respective.
8. In sensul prezentei legi, prin directie se intelege: diviziunea, brigada antiterorista, formatiunea, grupul de legatura, grupul special, Institutul pentru tehnologie avansata, secretariatul general, corpul de control si unitati din aparatul central.
9. Cadrele militare pot fi numite pe functii cu un coeficient de ierarhizare al soldei de functie mai mic decat cel prevazut in statul de organizare prin ordin al ministrilor sau conducatorilor institutiilor centrale.
10. Coeficientii de ierarhizare cuprinsi in prezenta anexa includ si compensatiile acordate prin hotararile Guvernului de indexare a salariilor, precum si majorarea soldelor de functie si grad, acordata prin Ordonanta Guvernului nr. 42/1998.
ANEXA 2
SOLDELE
militarilor in termen, militarilor cu termen redus, studentilor si elevilor militari ai institutiilor de invatamant militare si civile si fiilor regimentului
----------------------------------------------------------------------------- Gradul prevazut in statul de organizare pentru Coeficientul de functia pe care o indeplinesc ierarhizare ----------------------------------------------------------------------------- Soldat 0,100 Fruntas 0,120 Caporal 0,140 Sergent 0,200 -----------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------- Institutii de invatamant Coeficientul de ierarhizare --------------------------------- Anul I Anul II Anul III Anul IV ----------------------------------------------------------------------------- Scoli militare de maistri militari 0,100 0,120 0,140 - si subofiteri Academii si institutii de invatamant 0,120 0,140 0,210 0,250 superior Scoli militare de ofiteri de rezerva 0,140 -----------------------------------------------------------------------------
- student sau elev comandant de grupa 0,100 - student sau elev loctiitor comandant de pluton 0,110 - student sau elev plutonier de companie (similare) 0,120 - student sau elev plutonier major de batalion (similare) 0,130 - student sau elev plutonier adjutant de academie, institutie de invatamant superior (scoala) 0,200
ANEXA 3
PRIMELE
care se acorda personalului aeronautic din aviatia militara
ANEXA 4
DREPTURILE
personalului navigant de marina, ale scafandirilor si ale personalului ambarcat pe submarine
------------------------------------------------------------------------------ Lansare, Recuperare Vedeta Elicopter Submarin ------------------------------------------------ Viteza Statio- Evolu- Sas Tub lansare ------------ nare tie torpila 12 Nd 24 Nd % % % % % % ------------------------------------------------------------------------------ Cu micul echipament 2 3 3 4 - - Cu echipament complet 3 4 4 5 5,5 6 ------------------------------------------------------------------------------
ANEXA 5
DREPTURILE
personalului care executa lucrari pe santiere de constructii, in industrie, agricultura, lucrari de geo-topo-fotogrammetrie si alte sectoare de activitate
ANEXA 6
FUNCTII SPECIFICE
pentru personalul civil din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Ministerului Justitiei
----------------------------------------------------------------------------- Nr. crt. Functia Nivelul studiilor Asimilarea functiilor ----------------------------------------------------------------------------- 1. Criptanalist S Cercetator stiintific principal - gradul IA gradele III-I, cercetator stiintific - gradul I - gradul II - gradul III 2. Responsabil (sef) grup popote; responsabil (sef) popota M Administrator, III-I I II III 3. Sef spalatorie mecanica M Tehnician debutant, III-IA I II III IV Debutant 4. Insotitor de bord M Referent debutant, III-IA I II III IV Debutant 5. Radiotelegrafist, radiogoniometrist, operator control M Tehnician, II-IA spatiu aerian I II III 6. Telefonist Muncitor I III II IV III V IV VI 7. Telegrafist Muncitor I III II IV III V 8. Telexist Muncitor I IV II V 9. Telefonist T.S. Muncitor I I II II III III IV IV V V VI VI 10. Telefonist supraveghetor T.S. Muncitor I I II II 11. Oficiant T.S. Muncitor I I II II III III IV IV V V VI VI 12. Conducator autodrezina Muncitor III -----------------------------------------------------------------------------
ANEXA 7
UNELE REGLEMENTARI
privind salarizarea cadrelor militare in activitate care indeplinesc functii in afara Ministerului Apararii Nationale, Ministerului de Interne, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Ministerului Justitiei in societatile comerciale, in regiile autonome, precum si salarizarea personalului din compartimentele speciale si a magistratilor militari, personalului auxiliar militar si civil din structurile autoritatii judecatoresti
ANEXA 8
DREPTURILE BANESTI
ale personalului din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si din Ministerul Justitiei, care desfasoara misiuni in strainatate
ANEXA 9
DREPTURILE
specifice personalului din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si din Ministerul Justitiei
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.