ORDONANȚĂ nr.1 din 20 ianuarie 2000
privind organizarea activității și funcționarea instituțiilor de medicină legală
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 22/21 ian. 2000 |
![]() |
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - Activitatea de medicină legală constă în efectuarea de expertize, examinări, constatări, examene de laborator și alte lucrări medico-legale asupra persoanelor în viață, cadavrelor, produselor biologice și corpurilor delicte, în vederea stabilirii adevărului în cauzele privind infracțiunile contra vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor ori în alte situații prevăzute de lege, precum și în efectuarea de expertize medico-legale psihiatrice și de cercetare a filiației.
Art. 2. - (1) Activitatea de medicină legală asigură mijloace de probă cu caracter științific organelor de urmărire penală, instanțelor judecătorești, precum și la cererea persoanelor interesate, în soluționarea cauzelor penale, civile sau de altă natură, contribuind prin mijloace specifice, prevăzute de lege, la stabilirea adevărului.
(2) În desfășurarea activității de medicină legală, instituțiile de medicină legală colaborează cu organele de urmărire penală și cu instanțele judecătorești, în vederea stabilirii lucrărilor de pregătire și a altor măsuri necesare pentru ca expertizele, constatările sau alte lucrări medicolegale să fie efectuate în bune condiții și în mod operativ.
(3) Instituțiile de medicină legală contribuie la realizarea cercetării științifice în domeniul medicinei legale și la îmbunătățirea asistenței medicale, prin elaborarea de opinii științifice medico-legale în cazurile solicitate de organele sanitare.
Art. 3. - (1) Orice ingerință în activitatea medico-legală este interzisă.
(2) Încălcarea prevederilor alin. (1) atrage răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz.
Art. 4. - Instituțiile de medicină legală sunt singurele unități sanitare care efectuează, potrivit legii, constatări, expertize, precum și alte lucrări medico-legale.
Art. 5. - (1) Activitatea de medicină legală se realizează prin următoarele instituții sanitare cu caracter public:
(2) Pe lângă Institutul de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București funcționează Comisia superioară medico-legală, cu sediul la acest institut.
(3) În cadrul institutelor de medicină legală din centrele medicale universitare, precum și în cadrul Institutului de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București funcționează comisii de avizare și control al actelor medico-legale.
Art. 6. - (1) Activitatea instituțiilor de medicină legală este coordonată, din punct de vedere administrativ, de Ministerul Sănătății.
(2) Activitatea de medicină legală este coordonată, sub raport științific și metodologic, de Ministerul Sănătății și de Consiliul superior de medicină legală, cu sediul la Institutul de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București.
(3) În vederea asigurării bunei desfășurări a activității de medicină legală Ministerul Sănătății colaborează cu Ministerul Justiției.
Art. 7. - Serviciile prestate, potrivit art. 4, din dispoziția organelor de urmărire penală sau a instanțelor judecătorești ori la cererea persoanelor interesate se efectuează contra cost, veniturile realizate urmând să fie utilizate de instituțiile de medicină legală conform prevederilor legale.
Art. 8. - Cheltuielile necesare pentru efectuarea constatărilor, expertizelor, precum și a altor lucrări medicolegale dispuse de organele de urmărire penală sau de instanțele judecătorești constituie cheltuieli judiciare care se avansează de stat și se suportă, în condițiile legii, după cum urmează:
Art. 9. - În activitatea lor medicii legiști au obligația de a sesiza autorităților competente orice încălcări ale legilor, care constituie infracțiuni, pentru care acțiunea penală se pune în mișcare din oficiu sau ale convențiilor internaționale privitoare la drepturile omului la care România este parte.
Art. 10. - În cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege experții medico-legali sunt obligați să depună, în scris, declarație de abținere. În lipsa acesteia experții medicolegali pot fi recuzați, potrivit legii.
Art. 11. - Angajarea, transferul și desfacerea contractului individual de muncă al personalului cu pregătire superioară din instituțiile de medicină legală se fac de organele competente, potrivit legii, cu acordul Consiliului superior de medicină legală.
CAPITOLUL II
Organizarea și atribuțiile Consiliului superior de medicină legală
Art. 12. - (1) Consiliul superior de medicină legală are următoarea componență:
(2) Directorul general al Institutului de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București este, de drept, președintele Consiliului superior de medicină legală. În caz de imposibilitate a exercitării atribuțiilor, el poate fi înlocuit de unul dintre directorii institutelor de medicină legală, desemnat de președintele Consiliului superior de medicină legală.
(3) Directorul general al Institutului de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București și directorii institutelor de medicină legală din centrele medicale universitare sunt numiți prin ordin al ministrului sănătății.
Art. 13. - Consiliul superior de medicină legală are următoarele atribuții principale:
Art. 14. - Consiliul superior de medicină legală se întrunește semestrial sau ori de câte ori este necesar, la cererea președintelui sau a cel puțin unei treimi din numărul membrilor săi.
CAPITOLUL III
Atribuțiile instituțiilor sanitare care desfășoară
activitate de medicină legală
Art. 15. - Institutul de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București, precum și celelalte institute de medicină legală, în limitele competenței lor teritoriale, stabilite prin regulamentul de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe, au următoarele atribuții principale:
Art. 16. - Directorul general al Institutului de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București și directorii institutelor de medicină legală din centrele medicale universitare desemnează medicii legiști din subordine, care urmează să efectueze constatările medico-legale, expertizele și noile expertize medico-legale.
Art. 17. - Serviciile de medicină legală județene au următoarele atribuții principale:
Art. 18. - Cabinetele de medicină legală au următoarele atribuții principale:
Art. 19. - Examinările medico-legale cerute de persoanele interesate se asigură de un medic legist al serviciului de medicină legală sau al cabinetului de medicină legală din raza teritorială de activitate, o singură dată aceleiași persoane, pentru aceeași faptă.
CAPITOLUL IV
Organizarea și atribuțiile Comisiei superioare
medico-legale și ale comisiilor de avizare și control
al actelor medico-legale
Art. 20. - (1) Comisia superioară medico-legală este compusă din următorii membri permanenți:
(2) La lucrările Comisiei superioare medico-legale pot fi cooptați, în funcție de specificul lucrărilor, profesori - șefi de disciplină, din diferite specialități medicale, precum și specialiști din alte domenii ale științei, care pot contribui la lămurirea problemelor a căror rezolvare o cere justiția în diferite expertize medico-legale.
(3) Directorul general al Institutului de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București este președintele Comisiei superioare medico-legale.
Art. 21. - (1) Comisia de avizare și control al actelor medico-legale din cadrul institutelor de medicină legală din centrele medicale universitare este compusă din:
(2) La lucrările Comisiei de avizare și control al actelor medico-legale pot fi cooptați, în funcție de specificul lucrărilor, profesori - șefi de disciplină, din diferite specialități medicale.
(3) Directorul institutului de medicină legală din centrul medical universitar este președintele Comisiei de avizare și control al actelor medico-legale.
Art. 22. - Componența nominală și modul de funcționare ale Comisiei superioare medico-legale și ale comisiilor de avizare și control al actelor medico-legale se aprobă prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea Consiliului superior de medicină legală.
Art. 23. - (1) Membrii Comisiei superioare medicolegale primesc o indemnizație pentru activitatea desfășurată în afara funcției de bază, care nu face parte din salariul de bază, din bugetul Institutului de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București, iar membrii comisiilor de avizare și control al actelor medico-legale primesc o indemnizație, în aceleași condiții, din bugetele institutelor de medicină legală.
(2) Cuantumul indemnizației, stabilit în raport cu numărul ședințelor la care participă membrii comisiilor, nu poate depăși, în cursul unei luni, 25% din salariul de bază al funcției îndeplinite.
(3) De indemnizația prevăzută la alin. (1) beneficiază și persoanele cooptate la lucrările Comisiei superioare medico-legale și ale comisiilor de avizare și control al actelor medico-legale din cadrul institutelor de medicină legală din centrele medicale universitare.
Art. 24. - (1) Comisia superioară medico-legală verifică și avizează, din punct de vedere științific, la cererea organelor în drept, concluziile diverselor acte medico-legale și se pronunță asupra eventualelor concluzii contradictorii ale expertizei cu cele ale noii expertize medico-legale sau ale altor acte medico-legale.
(2) În cazul în care concluziile actelor medico-legale nu pot fi avizate, Comisia superioară medico-legală recomandă refacerea totală sau parțială a lucrărilor la care se referă actele primite pentru verificare și avizare, formulând propuneri în acest sens sau concluzii proprii.
(3) Avizele Comisiei superioare medico-legale se trimit solicitanților în cel mult 40 de zile de la data cererii și se comunică unităților de medicină legală care s-au pronunțat în cauza respectivă.
Art. 25. - (1) Comisiile de avizare și control al actelor medico-legale din cadrul institutelor de medicină legală examinează și avizează:
(2) Prevederile art. 24 alin. (2) se aplică în mod corespunzător în cazul comisiilor de avizare și control al actelor medico-legale din cadrul institutelor de medicină legală.
(3) Avizele comisiilor de avizare și control al actelor medico-legale se transmit solicitanților în cel mult 30 de zile de la data cererii.
CAPITOLUL V
Finanțarea activității instituțiilor de medicină legală
Art. 26. - (1) Finanțarea activității Institutului de Medicină Legală "Prof. Dr. Mina Minovici" București și a institutelor de medicină legală din centrele medicale universitare se face, în condițiile legii, de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.
(2) Finanțarea serviciilor de medicină legală județene și a cabinetelor de medicină legală se face prin direcțiile de sănătate publică.
(3) Organizarea și funcționarea instituțiilor de medicină legală se realizează cu încadrarea în numărul de posturi aprobate prin statele de funcții și în limita fondurilor bugetare alocate Ministerului Sănătății.
(4) Sumele realizate din încasările proprii, conform legii, rămân la dispoziția instituțiilor de medicină legală, în raport cu competența lor teritorială, urmând să fie utilizate conform prevederilor legale, pe destinațiile aprobate prin legea bugetului de stat, pentru Fondul special de sănătate.
Art. 27. - (1) Salariile de bază ale personalului de specialitate din instituțiile de medicină legală sunt mai mari cu 100% față de salariile de bază prevăzute de lege la aceleași categorii de personal medical, la care se adaugă sporurile prevăzute de lege.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică și personalului de la catedrele de medicină legală, pe perioada în care desfășoară activități medico-legale.
CAPITOLUL VI
Dispoziții finale și tranzitorii
Art. 28. - (1) Institutele de medicină legală, cu avizul Consiliului superior de medicină legală, întocmesc liste cuprinzând experți pe niveluri de competență, din rândul cărora părțile interesate pot solicita, cu plată, medici legiști sau alți specialiști care să asiste experții oficiali desemnați, potrivit legii, pentru anumite activități medico-legale.
(2) Plata experților aleși de părți se face sub formă de onorariu, care se achită direct acestora de către părțile interesate, pe baza documentelor justificative.
Art. 29. - Prezenta ordonanță intră în vigoare după 60 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 30. - În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei ordonanțe se va adopta, prin hotărâre a Guvernului, regulamentul de aplicare a dispozițiilor ordonanței.
Art. 31. - (1) Dispozițiile din Codul de procedură penală și din Codul de procedură civilă cu privire la expertize sunt aplicabile și în cazul expertizelor medico-legale.
(2) În termen de 60 de zile de la data publicării prezentei ordonanțe se vor aproba, prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului justiției, Normele procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale.
Art. 32. - Tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale se stabilesc prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului justiției, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 33. - Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, Decretul nr.446/1966 pentru organizarea instituțiilor și serviciilor medico-legale, publicat în Buletinul Oficial nr. 27 din 27 mai 1966, Hotărârea Consiliului de Miniștri nr.1.085/1966 privind aprobarea Regulamentului de aplicare a Decretului nr.446/1966 pentru organizarea instituțiilor și serviciilor medico-legale, publicat în Buletinul Oficial nr. 33 din 8 iunie 1966, precum și orice alte dispoziții contrare se abrogă.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU
Contrasemnează:
Ministru de stat, ministrul justiției,
Valeriu Stoica
Ministru de stat, ministrul sănătății,
Hajdu Gabor
Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu
Ministrul muncii și protecției sociale,
Smaranda Dobrescu
Ministrul finanțelor,
Decebal Traian Remeș
București, 20 ianuarie 2000.
Nr. 1.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.