ORDONANȚĂ nr.29 din 30 ianuarie 2000
privind reabilitarea termică a fondului construit existent și stimularea economisirii energiei termice
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 41/31 ian. 2000 |
![]() |
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - Prezenta ordonanță instituie cadrul legal pentru reabilitarea și modernizarea termică a clădirilor și instalațiilor aferente, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de igienă și confort termic interior și de a reduce pierderile de căldură, consumurile energetice și de combustibil, costurile de întreținere pentru încălzire și alimentare cu apă caldă de consum, precum și de reducere a emisiilor poluante generate de producerea, transportul și consumul de energie.
Art. 2. - Reabilitarea și modernizarea termică a clădirilor și instalațiilor aferente constituie parte integrantă a politicii energetice a statului și se realizează prin programe naționale armonizate cu prevederile tratatelor internaționale referitoare la eficiența energetică și la protecția mediului și cu principiile de bază privind dezvoltarea durabilă.
Art. 3. - Prevederile prezentei ordonanțe se aplică tuturor clădirilor existente, în cadrul cărora se desfășoară activități care necesită asigurarea unui anumit grad de confort și regim termic, potrivit reglementărilor tehnice în domeniu.
Art. 4. - Activitatea de reabilitare și modernizare termică a clădirilor urmărește îmbunătățirea performanțelor de izolare termică a elementelor de construcție care delimitează de exterior spațiile interioare încălzite, precum și creșterea eficienței energetice a instalațiilor interioare de încălzire și de alimentare cu apă caldă de consum, a centralelor termice, punctelor termice și a rețelelor de distribuție a agentului termic și a apei calde de consum, care se găsesc în interiorul clădirilor sau adiacente acestora.
Art. 5. - Statul sprijină persoanele fizice și juridice care întreprind măsuri de reabilitare și modernizare termică a clădirilor și instalațiilor aferente prin acțiuni de informare gratuită a utilizatorilor, prin facilități fiscale acordate unor categorii de utilizatori și agenților economici care acționează efectiv în acest domeniu, și prin stimularea promovării surselor de energie regenerabilă.
CAPITOLUL II
Realizarea programelor de reabilitare și modernizare
termică a clădirilor și a instalațiilor aferente
Art. 6. - (1) În baza politicii energetice a statului, Guvernul va adopta anual programe naționale de reabilitare și modernizare termică a clădirilor și instalațiilor aferente.
(2) Pentru fundamentarea programelor de reabilitare și modernizare termică a clădirilor și a instalațiilor aferente sunt necesare următoarele măsuri:
Art. 7. - (1) Pentru clădirile prevăzute la art. 3 se eliberează certificatul energetic prin care se atestă performanța energetică a acestora (izolarea termică, randamentul energetic al echipamentelor etc.).
(2) În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului va adopta prin ordin al ministrului metodologia de elaborare și de acordare a certificatului energetic al clădirilor existente.
Art. 8. - Societățile naționale și ceilalți agenți economici care operează în domeniul producerii și distribuirii energiei termice pentru încălzire și pentru prepararea apei calde de consum vor proceda la:
Art. 9. - (1) Pentru reabilitarea termică a clădirilor existente, precizate la art. 3, proprietarii sau administratorii, după caz, vor proceda la:
(2) La clădirile existente, la care se efectuează lucrări de reducere a riscului seismic, se vor realiza și lucrări de reabilitare și modernizare termică a clădirilor și a instalațiilor aferente.
(3) Exploatarea clădirilor și a instalațiilor reabilitate se face în conformitate cu caietul de sarcini sau cu instrucțiunile de exploatare elaborate de proiectant.
Art. 10. - (1) Activitatea de reabilitare și modernizare termică a clădirilor existente și a instalațiilor aferente se va asigura de:
CAPITOLUL III
Asigurarea fondurilor și facilităților necesare pentru reabilitarea
și modernizarea termică a clădirilor și a instalațiilor aferente
Art. 11. - Fondurile necesare pentru evaluarea stării termice a clădirii asupra căreia se intervine și pentru realizarea măsurilor de reabilitare termică se vor asigura, după cum urmează, prin:
Art. 12. - Proprietarii, persoane fizice și/sau juridice române, care vor să reabiliteze sau să modernizeze termic clădirile de locuit aflate în proprietate, beneficiază de scutire de taxe la eliberarea certificatului energetic al clădirii și a autorizației de construire pentru lucrările de reabilitare termică.
CAPITOLUL IV
Obligații și răspunderi
Art. 13. - Executarea lucrărilor de reabilitare și modernizare termică a clădirilor se va realiza cu respectarea cerințelor de calitate și a celorlalte obligații impuse de Legea nr. 10/1995.
Art. 14. - În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, cu consultarea Agenției Române pentru Conservarea Energiei, va elabora reglementări tehnice necesare pentru operațiunile de audit și expertiza energetică a clădirilor existente.
Art. 15. - Consiliile locale vor lua măsurile organizatorice necesare pentru ca, în termen de 90 de zile de la aprobarea metodologiei de elaborare și acordare a certificatului energetic, să poată elibera prin compartimentele de specialitate, la cerere, certificatul energetic al clădirilor prevăzute la art. 3, existente în circumscripția lor.
Art. 16. - După 5 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe se interzic vânzarea/cumpărarea și asigurarea clădirilor pentru care nu a fost emis certificatul energetic.
CAPITOLUL V
Dispoziții finale
Art. 17. - Prezenta ordonanță intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISĂRESCU
Contrasemnează:
p. Ministrul lucrărilor publice
și amenajării teritoriului,
Laszlo Borbely,
secretar de stat
p. Ministrul funcției publice,
Ioan Onisei
Ministrul industriei și comerțului,
Radu Berceanu
Ministrul finanțelor,
Decebal Traian Remeș
București, 30 ianuarie 2000.
Nr. 29.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.