LEGE nr.357 din 6 iunie 2002
privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 137/2001 pentru modificarea și completarea Legii bancare nr. 58/1998
![]() |
Textul actului publicat în M.Of. nr. 446/25 iun. 2002 |
![]() |
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Articol unic. - Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr.137 din 18 octombrie 2001 pentru modificarea și completarea Legii bancare nr. 58/1998, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.671 din 24 octombrie 2001, cu următoarele modificări și completări:
1. La articolul I punctul 5, litera e) a articolului 14 va avea următorul cuprins:
2. La articolul I punctul 7, literele h) și i) ale articolului 16 vor avea următorul cuprins:
3. La articolul I punctul 9, articolul 252 va avea următorul cuprins:
"Art. 252. - În scopul asigurării credibilității și viabilității sistemului bancar Banca Națională a României va stabili prin reglementări și alte criterii specifice de evaluare a calității, activității și experienței persoanelor desemnate în calitate de conducător sau administrator al unei bănci, precum și alte reguli și norme etice și profesionale pentru personalul bancar."
4. La articolul I punctul 14, articolele 521 și 523 vor avea următorul cuprins:
"Art. 521. - Calitatea acționarilor și structura grupurilor din care fac parte trebuie să corespundă nevoii garantării unei gestiuni prudente și sănătoase a băncii și să permită realizarea unei supravegheri eficiente, în scopul asigurării credibilității și viabilității sistemului bancar, inclusiv protejarea intereselor deponenților și ale altor creditori ai unei bănci.
Banca Națională a României are autoritatea de a analiza în ce măsură sunt respectate condițiile stabilite de prezenta lege și reglementările date în aplicarea acesteia, de a evalua toate circumstanțele și informațiile legate de activitatea, reputația și integritatea morală ale persoanelor menționate la art. 51 și 52, inclusiv proveniența fondurilor destinate obținerii participației, și de a decide dacă acestea corespund cerințelor prevăzute la alin. 1.
................................................................................................
Art. 523. - În scopul asigurării stabilității și viabilității sistemului bancar Banca Națională a României va stabili prin reglementări și alte criterii specifice de evaluare a calității acționariatului unei bănci."
5. La articolul I, după punctul 14 se introduc punctele 141-144 cu următorul cuprins:
"141. Articolul 59 va avea următorul cuprins:
Art. 59. - Situațiile financiare ale băncilor vor fi certificate, până la exercițiul financiar al anului 2001 inclusiv, de către cenzori autorizați, în vederea depunerii în termenul legal la autoritățile în drept.
Consiliile de administrație ale băncilor vor contracta servicii de audit financiar cu auditori financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România sau societăți internaționale de audit financiar agreate de Camera Auditorilor Financiari din România, în conformitate cu legislația privind auditul financiar și în acord cu Programul de implementare a reglementărilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a bis 86/635 CEE și cu standardele internaționale de contabilitate.
142. Articolul 60 va avea următorul cuprins:
Art. 60. - Prevederile art. 58 și 59 se aplică și sucursalelor băncilor străine, atribuțiile cenzorilor vor fi preluate de auditori financiari, persoane fizice sau juridice autorizate să desfășoare această activitate pe teritoriul României.
Activitățile îndeplinite de cenzori încetează cu certificarea situațiilor financiare ale exercițiului financiar al anului 2001.
143. Articolul 61 va avea următorul cuprins:
Art. 61. - Fiecare bancă va încheia contracte de asigurare a serviciilor de audit financiar cu auditori financiari, persoane fizice și juridice autorizate de Camera Auditorilor Financiari din România, potrivit legii. Auditorul financiar:
Începând cu data de 1 ianuarie 2002, băncile vor organiza activitatea de audit intern al cărei coordonator va fi obligatoriu un auditor financiar, persoană fizică sau juridică, membru al Camerei Auditorilor Financiari din România.
144. Articolul 62 va avea următorul cuprins:
Art. 62. - Începând cu exercițiul financiar al anului 2002, fiecare bancă va publica situațiile financiare, după aprobarea acestora de către adunarea generală a acționarilor, în forma stabilită de Banca Națională a României și aprobată de Ministerul Finanțelor Publice, la termenele prevăzute de Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare."
6. La articolul I punctul 18, alineatul 2 al articolului 79 va avea următorul cuprins:
"Hotărârea Băncii Naționale a României privind instituirea administrării speciale va fi publicată integral sau în extras în Monitorul Oficial al României, Partea I."
7. La articolul I, după punctul 18 se introduce punctul 181 cu următorul cuprins:
"181. Alineatul 5 al articolului 81 va avea următorul cuprins:
Un anunț privind instituirea administrării speciale se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a."
8. La articolul III, alineatul 1 va avea următorul cuprins:
"Banca Națională a României va evalua calitatea conducătorilor, administratorilor și acționarilor băncilor autorizate și va lua măsurile corespunzătoare, astfel încât în termen de 7 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență să se asigure îndeplinirea cerințelor prevăzute de Legea nr. 58/1998, astfel cum a fost modificată prin prezenta ordonanță de urgență, și a reglementărilor emise în aplicarea acestei legi. În cazul conducătorilor și administratorilor în funcție la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență rămân valabile condițiile de pregătire și experiență profesională în vigoare la data aprobării acestora."
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 14 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR
VALER DORNEANU
Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 16 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.
p. PREȘEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU
București, 6 iunie 2002.
Nr. 357.
Declinare de raspundere: Informațiile publicate în aceasta rubrică, precum și textele actelor normative nu au caracter oficial.