Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > UIP > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare
Comunicat de presa din 18 martie 2014
COMUNICAT DE PRESĂ
Participarea delegației GRUI la cea de-a 130-a Adunare a UIP (Geneva, 16-20 martie 2014)

O delegație a Parlamentului României participă la Geneva, în perioada 16-20 martie, la cea de-a 130-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP). Evenimentul marchează aniversarea a 125 de ani de la crearea UIP, organizație din care fac parte în prezent 164 de membri.

^
La Adunare sunt prezenți peste 700 de parlamentari, inclusiv 53 de președinți de parlamente sau camere parlamentare, din 141 de țări. Din delegația GRUI, condusă de dl. deputat Valeriu Andrei Steriu, fac parte: dl. senator Mario Ovidiu Oprea, secretar al Bioului Permanent al Senatului ; dna. deputat Viorica Marcu; dl. deputat Cristian Constantin Roman.
Programul sesiunii include o dezbatere generală cu tema "UIP la 125 de ani: un angajament reînnoit în sprijinul păcii și democrației", lucrări ale celor patru comisii permanente - pe subiecte referitoare la dezarmarea nucleară, dezvoltarea durabilă, situația copiilor migranți, programul global de dezvoltare post-2015 -, dezbaterea unui punct de urgență privind criza de securitate și umanitară din Republica Centrafricană, întruniri ale grupurilor geopolitice, Reuniunea Femeilor Parlamentare s.a. La finalul sesiunii va fi ales un nou Secretar general al organizației, care îl va înlocui pe dl. Anders B. Johnsson (Suedia), al cărui mandat se încheie dupa 22 de ani de activitate în Secretariatul UIP.
În primele două zile ale sesiunii. dl. deputat Valeriu Andrei Steriu și dl. senator Mario Ovidiu Oprea au participat la reuniunea Grupului geopolitic 12 Plus, la care a fost discutată cu prioritate situația din Ucraina. Membrii Grupului, din țări ale UE și alte țări europene, precum și din Australia, Canada și Noua Zeeleandă, s-au pronuntat pentru respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei și pentru rezolvarea crizei prin dialog, cu respectarea normelor de drept internațional și a acordurilor relevante, în limita prevederilor constituționale ale Ucrainei.
La reuniunea Consiliului Director, organ plenar de coordonare a activităților UIP, șeful delegației GRUI a prezentat rezultatele Seminarului regional al UIP cu tema "Contribuția parlamentelor la activitatea Consiliului Drepturilor Omului al Națiunilor Unite", organizat în luna februarie a.c., la București. Membrii Consiliului au fost informați și despre măsurile, cu precădere de ordin legislativ, adoptate de Parlamentul României pentru transpunerea în practică a rezoluțiilor UIP din ultimii ani, referitoare la libertatea de exprimare și dreptul la informare, promovarea dreptului internațional umanitar, măsuri în sprijinul sănătății femeilor și copiilor.
Dna. deputat Viorica Marcu a participat la lucrările Comisiei UIP pentru democrație și drepturile omului, care examinează tema "Rolul parlamentelor în protecția drepturilor copiilor, îndeosebi ale copiilor migranți neînsoțiți, și în prevenirea exploatării acestora în situații de război și conflict", precum și la Reuniunea Femeilor Palamentare, în cadrul careia au avut loc discuții pe temele de pe agenda sesiunii, dar și o dezatere-panel despre acțiunile prioritare în sprijinul femeilor, în următorii zece ani.
Dl. deputat Cristian-Constantin Roman, membru al Comisiei UIP pentru pace și securitate internațională, a avut o intervenție pe tema "Pentru o lume fără arme nucleare: contribuția parlamentelor", în care a prezentat cadrul legislativ și activitatea României în domeniul dezarmării nucleare și al utilizării pașnice a energiei nucleare.
Prezentarea în plen a fost completată cu un material documentar pe suport magnetic, pe care delegația GRUI l-a distribuit participanților.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 ianuarie 2022, 12:11
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro