Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > UIP > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare
Comunicat de presa din 21 martie 2014
COMUNICAT DE PRESĂ
Participarea delegației GRUI la cea de-a 130-a Adunare a UIP (Geneva, 16-20 martie 2014)

Delegația GRUI, alcătuită din dl. deputat Valeriu Andrei Steriu, șeful delegației, dl. senator Mario Ovidiu Oprea, secretar al Biroului Permanent al Senatului, dna. deputat Viorica Marcu și dl. deputat Cristian Constantin Roman, și-a continuat activitatea în diferitele structuri decizionale și specializate ale organizației, care s-au întrunit pe parcursul celor cinci zile ale sesiunii UIP.

^
În ziua de 18 martie, dl. deputat Valeriu-Andrei Steriu s-a adresat plenului Adunării cu o alocuțiune pe tema "UIP la 125 de ani: un angajament reînnoit în sprijinul păcii și democrației". Cu acest prilej, domnia sa: a reiterat angajamentul membrilor GRUI în susținerea obiectivelor și valorilor promovate de UIP ; a evocat principalele repere ale participării Parlamentului României la activitatea organizației și beneficiile obținute în planul diplomației parlamentare și al consolidării instituției parlamentului; a exprimat poziția GRUI cu privire la rolul și evoluția viitoare ale UIP, subliniind importanța unei cooperări aprofundate și mai substanțiale între UIP și Națiunile Unite.
În cadrul dezbaterilor Comisiei UIP pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, dl. deputat Valeriu-Andrei Steriu a adus în atenția participanților principalele provocări ce trebuie depășite pentru asigurarea unei dezvoltări durabile, provocări legate în principal de modurile nesustenabile de consum și producție, de tendințele, actuale și persistente, în dinamica populației la scară globală, de inegalitățile de ordin economic și social.
În ultima zi a sesiunii, reprezentanții GRUI în Consiliul Director al UIP - dl. deputat Valeriu-Andrei Steriu, dl. senator Mario-Ovidiu Oprea și dna. deputat Viorica Marcu - au participat la scrutinul în urma căruia a fost ales noul Secretar general al organizației, în persoana dlui. Martin Chungong (Camerun), fost secretar general adjunct, a cărui cariera în Secretariatul UIP a început în anul 1993.
În marja Adunării UIP, dl. senator Mario-Ovidiu Oprea și dl. deputat Valeriu-Andrei Steriu, membri ai Grupului geopolitic 12 Plus, au avut întrevederi cu omologi din Suedia și Marea Britanie, pentru realizarea unui schimb de opinii privind subiectele prioritare de pe agenda relațiilor bilaterale și stabilirea unor acțiuni viitoare de cooperare, atât la nivelul și pe problematica UIP, cât și în contextul general al dialogului și schimburilor în plan parlamentar cu respectivele țări.
Lucrările celei de-a 130-a Adunări a UIP s-au încheiat joi, 20 martie, prin adoptarea a patru rezoluții ce conțin recomandări în atenția guvernelor și parlamentelor, cu privire la măsurile de dezarmare nucleară, reducerea riscurilor care pun în pericol dezvoltarea durabilă, protejarea drepturilor copiilor, îndeosebi ale copiilor migranți neinsotiți, și soluționarea crizei de securitate și umanitare declanșată în urma cu un an în Republica Centrafricană.
Cu aceeași ocazie, președintele UIP, dl. Abdelwahad Radi (Maroc), a prezentat o Declarație, care evidențiază crizele multiple ce marchează actualul context internațional, cu precădere cele din Ucraina, Republica Arabă Siriană, Republica Centrafricană, și face un apel, în numele membrilor UIP, la identificarea unor soluții pașnice, bazate pe dialog politic, înțelegere și respect reciproc.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 23 ianuarie 2022, 12:14
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro