Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre
Comunicat de presa din 29 noiembrie 2018
COMUNICAT DE PRESĂ ^
privind participarea la cea de-a 52-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare de Cooperare Economică a Mării Negre - APCEMN
(Erevan, 26-28 noiembrie 2018)

Membrii Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară de Cooperare Economică a Mării Negre, doamna deputat Roberta Alma Anastase, domnii deputați George-Gabriel Vișan, Constantin-Cătălin Zamfira, Virgil-Daniel Popescu, Vlad Emanuel Duruș și domnul senator Ionuț Vulpescu au participat, în perioada 26 - 28 noiembrie 2018, la cea de-a 52-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare de Cooperare Economică a Mării Negre - APCEMN, care a avut loc la Erevan, în organizarea Adunării Naționale a Armeniei.

În deschiderea lucrărilor a avut loc ceremonia de decernare a medaliei de onoare a APCEMN tuturor șefilor de delegații în contextul aniversării celor 25 de ani de la înființarea Adunării, precum și pentru contribuția deosebită adusă de activitatea delegațiilor naționale la dezvoltarea și consolidarea cooperării economice în regiunea Mării Negre.
1. Agenda Adunării a cuprins reuniuni ale Comisiilor de specialitate (economică, politică și cultură), precum și dezbateri pe tema generală adresată tuturor parlamentelor din statele membre: Rolul parlamentelor naționale în dezvoltarea cooperării economice regionale.
În cadrul alocuțiunii susținute pe această temă, doamna deputat Roberta Alma Anastase, Șefa Delegației și vicepreședinte al APCEMN, a prezentat poziția României cu privire la consolidarea cooperării la nivel parlamentar în regiunea Mării Negre, precum și obiectivele pe termen mediu ale țării noastre în acest sens.
Doamna deputat a subliniat importanța mandatului pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene pe care România îl va exercita începând cu 1 ianuarie 2019, argumentând că acesta va fi o bună oportunitate de a crește interesul economic pentru regiunea Mării Negre, precum și de a atrage mai multă susținere din partea Uniunii Europene.
“Vom continua să construim pornind de la realizările Bulgariei din perioada mandatului de președinție a Consiliului Uniunii Europene și vom investi toate eforturile noastre în dezvoltarea domeniilor care contribuie la consolidarea economică a regiunii: economia albastră, protecția mediului, cercetare, inovare, atragerea investițiilor, consolidarea rețelelor din societatea civilă”, a declarat șefa Delegației.
Totodată, doamna Anastase a reiterat importanța menținerii stabilității în regiunea Mării Negre pentru promovarea cu succes a dialogului multilateral în abordarea incluzivă și constructivă a obiectivelor economice comune din regiune.