Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Parlamentul României > Delegatii parlamentare > APCEMN > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Delegația Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre
Comunicat de presa din 25 noiembrie 2019
COMUNICAT DE PRESĂ ^
primit de la Direcția generală afaceri externe și protocol

În perioada 19-21 noiembrie 2019, a avut loc la Sofia, Bulgaria, cea de-a 54-a Adunare generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN).

^
Din partea Delegației Parlamentului României la APCEMN, la această acțiune au participat domnii deputați Constantin-Cătălin Zamfira și István-János Antal, membri titulari ai delegației, și doamna deputat Aida-Cristina Căruceru, în calitate de membru proxi al delegației române.
Tema principală de dezbatere pentru sesiunea plenară a fost ”Dimensiunea europeană a Cooperării Economice a Mării Negre – stadiul actual și perspective pentru cooperarea Uniunea Europeană - Organizația Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN)”. În cadrul alocuțiunii susținute pe această temă, domnul deputat Cătălin Zamfira, care a condus Delegația Parlamentului României la APCEMN, a subliniat că pe durata Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al acestui an, s-a urmărit atât revitalizarea atenției acordate de către UE regiunii Mării Negre, prin adoptarea Agendei maritime comune și a Agendei strategice de cercetare și inovare, cât și atragerea sprijinului instituțiilor europene pentru evenimentele dedicate Mării Negre.
Totodată, domnul deputat Zamfira a salutat viitoarea Președinție română în exercițiu a OCEMN pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2020 și a exprimat sprijinul parlamentarilor români în efortul de a consolida cooperarea regională la Marea Neagră.
Pe ordinea de zi a sesiunii a figurat aprobarea de către plen a rapoartelor și recomandărilor celor trei comisii ale organizației, după cum urmează: Încheierea acordurilor comerciale preferențiale în vederea eliminării dublei impozitări între statele membre ale OCEMN; Aspecte juridice și politice ale dezvoltării rutelor de transport în regiunea OCEMN; Șomajul în statele membre OCEMN. Rolul statului în facilitarea creării de locuri de muncă.
În marja Adunării generale, a avut loc și reuniunea Grupului de lucru privind Regulamentul APCEMN, în cadrul căreia domnul deputat István Antal a prezentat un amendament depus de delegația română. Amendamentul care vizează aspecte tehnice urmează să fie perfectat și rediscutat la reuniuni viitoare.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti sâmbătă, 22 ianuarie 2022, 17:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro