Press releases
Photo gallery
Parliamentary activity
2020-present (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
Links:
valentin.fagarasian@cdep.ro
 
You are here: Home page > Legislature 2020-present > Chamber of Deputies > Valentin-Ilie Făgărășian > Press releases Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Valentin-Ilie Făgărășian (Grupul parlamentar al PNL)

În data de 05 ianuarie 2021, Valentin Făgărășian, deputat de diaspora și vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a avut o întrevedere cu doamna Raluca Turcan, ministrul Muncii și protecției sociale, pentru a discuta despre problema dosarelor de pensii ale românilor din diaspora.

În ultimii ani, întârzierea răspunsurilor din partea Caselor de pensii din Romania și, implicit, blocarea întregii cereri de pensionare în regim comunitar a devenit una dintre marile probleme cu care se confruntă românii care lucrează în străinătate și care s-au apropiat de vârsta pensiei.
Această întârziere este cauzată de faptul că dosarele de pensii din diaspora nu sunt trimise în județul de reședință al cetățenilor ci într-un județ prestabilit. Problema e că cetățenii nu știu în ce județ ajunge dosarul lor de pensii și uneori îl caută și 2-3 ani printre instituții.
Din păcate, schimbarea legislației și implementarea unui sistem pentru trimiterea documentelor direct în județul de reședință nu este un proces simplu. În urma acestei întâlniri s-au pregătit primii pași pentru identificarea soluției potrivite.
O primă propunere care a venit în cadrul întrevederii a fost redactarea unui regulament intern prin care cetățeanul poate fi notificat despre situația dosarului său la adresa de email sau la numărul de telefon declarat. În același timp, regulamentul trebuie să îndemne Casele Județene de pensii să comunice între ele și să trimită dosarele în județul de reședință al cetățeanului.
În urma întrevederii domnul deputat Valentin Făgărășian și doamna Raluca Turcan, ministrul Muncii, au venit cu o propunere de colaborare pentru a rezolva împreună problema dosarelor de pensii, astfel încât românii să își primească drepturile fără întârzieri, indiferent de țara în care locuiesc.
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 29 january 2023, 20:29
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro