primit de la domnul deputat Valentin Ilie Făgărășian (Grupul parlamentar al PNL)
Propunere legislativă pentru românii din Diaspora: Eliminarea necesității de a preda documentul de identitate care atestă existența domiciliului în Romania la crearea pașaportului CRDS

În data de 16 martie 2021, Valentin Făgărășian, deputat pentru românii din diaspora, membru al Partidului Național Liberal, a depus o propunere legislativă care abroga art. 34 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, eliminând astfel obligația de predare a actului de identitate care atestă existența domiciliului în România la crearea Pașaportului CRDS.

În acest moment cetățenii români care doresc pașaport cu domiciliul în străinatate, CRDS, trebuie să predea la consulat cartea de identitate cu adresa din România și să renunțe, astfel, la acest act, definitiv. Predarea actului de identitate creează o problemă discriminatorie românilor de pretutindeni, care nu mai pot face demersuri administrative în România, deoarece Pașaportul CRDS nu este recunoscut ca act de identitate național. Așadar, dacă un român cu pașaport CRDS vrea să își cumpere o locuință în România, de exemplu, nu poate face acest lucru. Modalitatea actuală de funcționare este o încălcare a legislației europene privind circulația liberă a persoanelor, dar arată și o lipsă de interes a instituțiilor statului față de românii plecați în străinătate.
Proiectul de lege anulează această prevedere prin abrogarea alin.(6) al art.34 din Legea nr.248/2005, privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate:“cetățeanul român care și-a stabilit domiciliul în străinătate are obligația ca, la înmânarea pașaportului simplu electronic ori a unui pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, să predea actul de identitate care atestă existența domiciliului în România, emis de autoritățile române.”
Deputatul Valentin Făgărășian a scris în expunerea de motive a propunerii legislative: ”Considerăm că retragerea cărților de identitate cetățenilor români care domiciliază într-un alt stat membru UE reprezintă o puternică afectare a drepturilor individuale din moment ce în lipsa acestui document cetățeanul român este obstrucționat în exercitarea unor drepturi în țara lui de origine sau îi sunt chiar restrânse anumite drepturi cetățenești”.
Este o modalitate de a reafirma că Diaspora merită respect.