Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
Legături:
nicolae.georgescu@cdep.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-prezent > Camera Deputaților > Nicolae Georgescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Nicolae Georgescu (Grupul parlamentar al PSD)

Domnul deputat Nicolae Georgescu, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport, a susținut, miercuri, 7 noiembrie, în plenul Camerei Deputaților o declarație politică prin care a anunțat noi reglementări pentru apărarea monumentelor istorice de patrimoniu.

“Monumentul istoric este o sursă de educare și de mândrie pentru popor și nu putem trece cu vederea faptul că numeroase monumente din țara noastră, unele înscrise în Lista patrimoniului mondial, sunt supuse acțiunilor distructive ale oamenilor. Anul acesta, în județul Argeș, câțiva indivizi au scris cu vopsea roșie pe ruinele Bisericii Sîn Nicoară, construcție ce datează, conform arheologilor, din ultima parte a veacului al XIII-lea. La fel s-a întâmplat și pe zidurile Mănăstirii Meșterului Manole, monument de mare însemnătate din secolul al XVI-lea. Cetățile dacice din Munții Orăștiei sunt supuse, de asemenea, unor intense activități de braconaj arheologic. Potrivit legii în vigoare, paza monumentelor se asigură, fără plată, de către Ministerul de Interne. Numai că, din lipsă de angajați, Jandarmeria Română nu reușește să asigure de fiecare dată paza lor.
Noi, deputații Partidului Social Democrat, ne-am propus rezolvarea acestei probleme, prevenirea și combaterea fenomenului, plus impunerea de sancțiuni cât mai dure pentru abateri de acest gen. Proiectul de Lege pentru modificarea articolului 6, aliniat (6) din Ordonanța Guvernului nr. 47/2000 privind stabilirea unor măsuri de protecție a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, inițiat de doamna ministru Natalia Intotero și susținut de Grupul PSD, propune conlucrarea într-un sistem mixt prin care paza monumentelor istorice să fie asigurată prin eforturile administratorului monumentului, cu sprijinul Jandarmeriei în ceea ce privește intervențiile și asistența de specialitate și cu posibilitatea finanțării serviciilor de pază privată din partea ordonatorului de credite. Cu ajutorul acestor reglementări vom reuși să apărăm monumentele istorice de patrimoniu în fața provocatorilor, a răufăcătorilor sau a persoanelor inconștiente”.
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 26 februarie 2020, 7:02
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro