Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Photos
Activité parlementaire
2012-2016 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
2008-2012 (dep.)
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2012-2016 > Chambre des Députés > Florian Daniel Geanta > Communiqués de presse Versiunea pentru printare


primit de la Comisia pentru afaceri europene

În perioada 26-27 ianuarie 2014 a avut loc la Atena, reuniunea președinților Conferinței organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene – COSAC.

Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților a fost reprezentată de domnul deputat Florian Daniel GEANTĂ, vicepreședintele comisiei.
În deschidere, domnul Vangelis MEIMARAKIS, președintele parlamentului elen, s-a referit la deficiențele structurale ale UE, a atras atenția asupra crizei de încredere a cetățenilor europeni în instituțiile europene și a subliniat importanța și rolul parlamentelor naționale în procesul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii. În vederea viitoarelor alegeri europene, a subliniat necesitatea ca cetățenii europeni să fie convinși să ia parte la procesul de vot și să voteze animați de o orientare europeană.
Domnul Ioannis TRAGAKIS, prim-vicepreședintele parlamentului elen și președintele Comisiei pentru afaceri europene a adus în discuție tema deficitului democratic al Uniunii Europene, agravat de efectele crizei. În acest context, rolul și datoria membrilor parlamentelor naționale și a parlamentarilor europeni este de a asigura și convinge cetățenii că structura democratică a construcției europene nu poate fi pusă la îndoială sau negociată.
Problemele care provocau îngrijorări în urmă cu 10 ani, rămân aceleași: creșterea economică, șomajul și coeziunea socială.
Soluția trebuie să includă creșterea economică și consolidarea dimensiunii sociale a guvernanței economice în cadrul Uniunii Economice și Monetare.
Domnul TRAGAKIS a calificat evenimentele din Ucraina drept grave, adresând un apel pentru implicarea Uniunii Europene. A fost propusă o Declarație privind evenimentele din Ucraina. Șefii delegațiilor naționale au solicitat includerea acestui subiect pe ordinea de zi a reuniunii plenare din luna iunie, lucru acceptat de președinția elenă.
Agenda reuniunii a cuprins următoarele teme: „Re-conectarea Uniunii Europene cu cetățenii săi: rolul instituțiilor”, prezentată de domnul Maroč ©EFÈOVIÈ, vicepreședinte al Comisiei Europene, „Relația dintre Parlamentul European și parlamentele naționale, prezentată de domnul Carlo CASINI, președintele Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European și „Prioritățile președinției elene a Consiliului Uniunii Europene”, prezentată de domnul Evangelos VENIZELOS, adjunct al primului-ministru și ministru de externe al Greciei.
Domnul Maroč ©EFÈOVIÈ a arătat că există persoane care ar dori să vadă mai mult divizare decât unitate în Uniune, că percepția divizării este în creștere și că acest fapt ar putea să submineze activitatea Uniunii și tot ce a realizat până în prezent. Anul 2014 oferă șansa de a îndrepta lucrurile, fiind an electoral european.
Comisarul european a acuzat unul dintre miturile cele mai persistente despre procesul de formare a politicilor Europene, că deciziile ar fi luate la Bruxelles și impuse guvernelor. Cu alte cuvinte, o "bruxelizare" a eșecurilor și naționalizare a succeselor .
A subliniat importanța istorică a Uniunii Europene și contribuția, în cursul ultimilor 50 de ani, la eradicarea conflictelor naționale, consolidarea păcii și stabilității și îmbunătățirea nivelului de trai.
Cele mai multe țări din Uniunea Europeană sunt prea mici pentru a concura în mod eficient pe scena mondială, dar piața unică le permite să concureze, aducând creștere economică, prețuri mai mici, servicii mai bune și o concurență mai mare.
A menționat că Uniunea Europeană este adesea văzută ca o organizație birocratică, detașată de realitatea cetățenilor europeni, deși în realitate, Uniunea a făcut pași importanți pentru a elimina birocrația și spori transparența.
Uniunea s-a confruntat cu o criză economică și financiară, dar moneda euro nu a fost la originea crizei. Cu toate acestea a devenit evident că au existat deficiențe în construcția Uniunii Economice și Monetare. Aceste deficiențe sunt în proces de corectare și se conturează ieșirea din criză.
Domnul Carlo CASINI a subliniat faptul că Parlamentul European nu se poate substitui parlamentelor naționale, nici vice-versa, ceea ce face să fie nevoie de întărirea cooperării lor, ca o valorificare superioară a posibilităților oferite de Tratatul de la Lisabona.
Parlamentele naționale fac parte din sistemul instituțional al Uniunii Europene și de aceea nu sunt doar entități naționale ci și europene. Parlamentul European percepe parlamentele naționale ca pe un aliat în demersul creării unei conștiințe europene.
Domnul Evangelos VENIZELOS a remarcat un efect al crizei din ultimii ani, care în practică, a retrogradat principiul egalității instituționale, iar vechea distincție între state net contributoare și state net primitoare a lăsat locul distincției dintre state fiscal virtuoase și state supuse programelor de ajustare și unor reguli și supravegheri stricte.
Europa este identificată cu austeritatea, cu șomajul, cu criza. Avem nevoie de a re-orienta dezbaterea spre valorile majore. Trebuie să vorbim din nou despre Europa democrației, drepturilor, pluralității, toleranței, dar și Europa inovației, a competitivității, a statului de drept și a statului social.
Numeroși participanți și-au exprimat opțiunea pentru orientarea eforturilor de reorganizare post-criză spre reconstituirea dimensiunii sociale a Uniunii.
În legătură cu alegerile pentru Parlamentul European din luna mai 2014, a fost evidențiat riscul ca frustrările populației, generate de măsurile de austeritate bugetară, să permită accesul în Parlamentul European a unor forțe politice anti-europene. Au fost discutate măsurile care ar putea diminua acest risc, accentul fiind plasat pe rolul membrilor parlamentelor naționale de a restabili realitatea succeselor Uniunii Europene.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 8 février 2023, 8:17
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro