Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2016-prezent (sen.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Eleonora-Carmen Hărău > Comunicate de presa Versiunea pentru printare

Prin urmare, prezenta declarație politică nu este o luare de poziție împotriva verificărilor făcute de "troica" alcătuită din FMI, CE si BM! Cu atât mai mult sunt necesare verificări și monitorizări ale situației, acum, când mizele electorale uriașe predispun puterea la derapaje în ceea ce privește utilizarea banilor." Pomenile" sunt la ordinea zilei în preajma campaniilor electorale. Iar obiceiul locului, bine înrădăcinat după 1989, constă în cumpărarea bunăvoinței votanților, atât la vedere (prin măsuri economice ad-hoc cu caracter de alocații sociale), cât și pe sub mână, cu celebra plasă cu alimente sau vreun substitut al ei. Prezenta declarație politică este, însă, o atenționare a tuturor factorilor responsabili, implicați în discuțiile și negocierile care, începând de astăzi, vor avea loc, în legătură cu nevoia de a transfera accentul evaluărilor asupra unor noi capitole de analiză și monitorizare a comportamentului financiar al României.
Ca membru al comisiei parlamentare de buget, finanțe bănci, am deja o experiență în ceea ce privește discuțiile cu "troica" și am constatat că interesul acestor reprezentanți se referă, din păcate, la elemente de analiză a situației curente sau de prognoză pe termen foarte scurt a comportamentului financiar al Guvernului. Este, fără îndoială, foarte importantă menținerea deficitului bugetar în limite stabilite prin acord, obiectiv prioritar al evaluărilor, după cum este foarte importantă identificarea sursei de finanțare, alta decât creșterea deficitului, pentru fiecare nouă alocare bugetară care se face. Dar nu știu ca structura cheltuielilor bugetare, respectiv alocarea pe capitolele mari ale investițiilor publice, versus consum, să fi interesat vreodată FMI, CE sau BM. Se acceptă, cu mare ușurință, sacrificarea investițiilor publice, în favoarea unor alocări bugetare populiste și, de cele mai multe ori, netransparente. Oare FMI nu ar trebui să fie preocupat de creșterea capacității României de a rambursa împrumuturile?! Este cineva interesat de creșterea dependenței economice a țării și de aservirea viitorului generațiilor care încă nu s-au născut?! De asemenea, nu am constatat să existe vreo preocupare consistentă pentru accelerarea măsurilor fiscale cu impact asupra relansării economice, a creșterii competitivității economiei românești, a șansei ca prin crearea locurilor de muncă, din ce în ce mai mulți români să pună pe masă o pâine muncită, nu asistată social.
Am fost foarte neplăcut surprinsă, la ultima vizită a "troicii", să constat că măsuri economice cu impact bugetar de tip "electorata", adevărate păcăleli pentru cetățeni, modalități de a cumpăra voturi risipind bani fără efecte economice, au fost cât pe ce să fie aprobate. Măsura reducerii cu 5 puncte procentuale a taxării muncii, măsură economică liberală prevăzută în programul defunctului USL, cu care s-au câștigat alegerile parlamentare cu un scor zdrobitor, a fost sistematic amânată pretextând că "nu sunt bani", deși efectul asupra relansării economice prin crearea locurilor de muncă este cert.
Fac un apel la membrii Guvernului și la toți cei implicați în discuțiile și negocierile cu FMI, BM și CE, să lase deoparte interesele politice de grup și să susțină, inclusiv prin disponibilitate bugetară, în cadrul actualei vizite de evaluare, implementarea, începând cu 1 iulie 2014, a reducerii taxării muncii cu 5 puncte procentuale !
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 19 noiembrie 2019, 17:29
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro