Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Dumitru Mihalescul > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Dumitru Mihalescul (Grup PNL)
Noua lege a învățământului din Ucraina afectează direct interesele românilor din Bucovina de Nord

Dumitru Mihalescul, deputat PNL de Suceava, consideră că prin adoptarea noii legi a învățământului de către Rada Ucraineană sunt contrazise, într-un mod flagrant, aspirațiile europene ale Ucrainei. Această nouă lege, stabilește faptul că „sistemul de educație din Ucraina, se va desfășura doar în limba de stat”, măsură care va determina desființarea automată a tuturor unităților de învățământ cu predare în limba minorităților naționale care trăiesc acum în spațiul ucrainean.

„Reprezint județul Suceava în Parlamentul României, un județ în care trăiesc împreună, de secole, în deplină pace și armonie, comunități etnice și confesionale diverse precum ucraineni, polonezi, ruși lipoveni, romi, germani, armeni, italieni, evrei ș.a. Toate aceste comunități se bucură, potrivit prevederilor legislației românești, de dreptul garantat constituțional de a învăța și studia în limba maternă, beneficiind de reprezentativitate și în Parlamentul României. La nivelul Prefecturii Județului Suceava, activează consilieri în problema minorităților naționale, iar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean își desfășoară activitatea un inspector pentru comunitatea ucraineană. Desigur, aceste aspecte sunt parte a unui sistem deja consacrat, de inspirație europeană, cunoscut și prezentat ca atare. În conținutul controversatei legi a învățământului din Ucraina, studierea limbii române va fi posibilă doar pentru ciclul primar (cl. I-IV) și asta numai până în 2020. Parcă nu era îndeajuns faptul că numărul școlilor românești scăzuse deja la 75, iar perspectivele nu erau deloc încurajatoare. Aceste precizări întrevăd scenariul unei ucrainizări forțate, oficializate pe cale legislativă, afectând grav interesele și drepturile naturale și firești ale tuturor minorităților naționale din Ucraina, cu deosebire ale românilor, în cazul de față. Prima fază a reformei învățământului ucrainean este stabilită să intre în aplicare începând cu 1 septembrie 2018”, a declarat deputatul Mihalescul.
Mihalescul consideră imperios necesară intervenția autorităților române, precum și a oficialilor Uniunii Europene, în special pe lângă președintele ucrainean Petro Poroșenko, cu scopul de a-l determina pe acesta să nu promulge legea învățământului votată deja de către legislativul ucrainean: „În Ucraina trăiește o comunitate românească importantă care l-a susținut în timpul alegerilor prezidențiale pe actualul președinte Petro Poroșenko, iar România a susținut deschis Kievul în timpul crizei Crimeei, aspecte care astăzi par a fi uitate. Diplomația română și mai ales reprezentanții actualului guvern, ar trebui să fie mai tranșanți în problemele atât de importante, precum respectarea dreptului legitim la limbă și identitate al românilor din Ucraina, cu atât mai mult cu cât Kievul a semnat, încă din anul 2003, Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare. Ori, recenta lege a învățământului din Ucraina contravine documentului european semnat și asumat de către statul vecin în anul 2003. Personal, dezaprob inițiativa Radei de la Kiev și contez pe înțelepciunea politică a președintelui Petro Poroșenko. Nici Guvernul României nu trebuie să stea cu mâinile încrucișate, ci trebuie neapărat să acționeze neîntârziat pentru rezolvarea adecvată a unei probleme atât de importante, precum respectarea și garantarea dreptului la limbă și învățământ în limba maternă a românilor din Ucraina. Am adresat o interpelare domnului Teodor Meleșcanu, tocmai pentru a vedea care sunt demersurile imediate și concrete ale diplomației românești. Doar să spui într-un comunicat că „iei notă cu îngrijorare” nu-i ajută cu nimic pe cei peste 420 de mii de români din Bucovina de Nord, care vorbesc românește, simt românește și care nu au uitat niciodată țara lor mamă. Să sperăm că România nu i-a uitat pe ei!”, a mai declarat deputatul Mihalescul.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 21:41
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro