Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Dumitru Mihalescul > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Dumitru Mihalescul (Grupul parlamentar al PNL)
Parlamentul se poate recredibiliza și reforma din interior, dacă parlamentarii vor colabora pe temele majore pentru România
Dumitru Mihalescul, deputat PNL de Suceava, după ce s-a implicat puternic în organizarea Conferinței internaționale „Unitate Națională în identitate creștină”, a constatat că parlamentarii români pot trece peste orgolii politice și dezbateri sterile și pot să colaboreze eficient în folosul țării:

” În cursul săptămânii trecute, în zilele de 17 și 18 octombrie, grupul de senatori și deputați care sprijină existența Grupului Ecumenic de Rugăciune al Parlamentului României, a organizat conferința „Unitate Națională în identitate creștină”. A fost un eveniment despre care participanții spun că a fost un real succes. Am reușit să strângem împreună aproape cinci sute de oameni atât din țată, cât și din străinătate, de vârste diferite, de religii diferite, dar uniți cu toții în jurul unității noastre naționale, sărbătoririi Centenarului Marii Unirii și menținerii identității creștine, într-o perioadă plină de încercări și provocări. Înalți prelați, dar și laici, au ținut discursuri scurte și precise, dar extrem de încărcate de mesaje, la care noi, parlamentarii români, ar trebui să reflectăm ori de câte ori luăm decizii și votăm legi în Parlament. Aproape toate ar putea fi rezumate la responsabilitatea uriașă pe care o avem față de milioanele de români care și-au pus încrederea în noi că vom moderniza România, dar, în același timp, ne vom strădui cu toată puterea să menținem obiceiurile, tradiția, limba, cultura, familia și identitatea noastră creștină.
Un lucru care este destul de puțin cunoscut, este acela că Grupul Ecumenic de Rugăciune al Parlamentului României, care a fost înființat la puțin timp după căderea comunismului, este format din senatori și deputați aparținând tuturor partidelor politice reprezentate în Parlament. Dacă acest lucru poate că nu ar trebui să fie o mare surpriză, ceea ce cred că este foarte important este faptul că în cadrul discuțiilor și dezbaterilor care se poartă în cadrul acestui grup, în fiecare săptămână și cu ocazia oricărui eveniment pe care îl organizăm, nu există nici bariere ideologice, nu există nici rivalități politice și nici lupte sterile între ai lor și ai noștri. Există doar preocupare pentru oameni și România, iar acest lucru cred că face din acest grup o oază de normalitate pentru țară. Spre deosebire de lucrările obișnuite ale Parlamentului României, unde puterea și opoziția se află într-o permanentă confruntare, în urma căreia rezultatele nu apar aproape niciodată, în cadrul Grupului Ecumenic domină consensul asupra principalelor probleme ale societății românești: educația românească nu este deloc pe drumul pe care ar trebui să fie; bătrânii și copiii nu beneficiază de asistență sanitară de calitate; infrastructura din România se construiește mult prea lent sau deloc; pensiile sunt umilitoare pentru părinții noștri, salariile sunt încă mici, față de ceea ce ar însemna un standard decent de trai; pierdem din țară cea mai valoroasă resursă – tinerii.
După doi ani de mandat ca deputat ales în Parlamentul României, vă împărtășesc că una dintre cele mai mari dezamăgiri este legată de procesul legislativ. Parlamentul a devenit o anexă a Guvernului, căci cea mai mare parte a legilor votate sunt legi pentru aprobarea ordonanțelor. Nu se poartă discuții, nu se fac dezbateri, nu există studii de impact sau proiecte pilot. Se taie de 10 ori și abia apoi se măsoară. Legile bune, care vin fie de la deputații din opoziție, fie de la cei din majoritatea parlamentară, sunt respinse sub argumente care mai de care mai trăsnite. Eu, ca membru al Parlamentului, constat că sunt mai importante problemele liderilor partidelor de guvernare, decât problemele reale ale românilor. În aceste condiții, chiar mă întreb de ce mai au unii nelămuriri cu privire la încrederea mică pe care o au cetățenii români în Parlament. Văzând modul în care oamenii politici se schimbă radical atunci când vin în cadrul Grupului Ecumenic de Rugăciune, ori din frică de Dumnezeu, ori din impulsuri reale de conștiință, am decis să solicit colegilor mei ca acest grup să devină incubatorul legislativ al Parlamentului României. Acolo știm cu toții ceea ce trebuie făcut pentru români și pentru România. Dacă acolo suntem cu toții de acord asupra unor probleme, cu siguranță vom fi și în plenul formal al Parlamentului. De pildă, familia tradițională și copiii au nevoie de legi care să îi apere, nu doar de declarații politice. Într-o țară creștină, bătrânii nu ar trebui să sufere de lipsuri materiale și copiii n-ar trebui să nu meargă la școală, pentru că familiile din care provin sunt mult prea sărace. Educația are nevoie de finanțare consistentă, de o nouă lege mai clară, de profesori bine pregătiți și bine plătiți. Sănătatea are nevoie de investiții și de o lege cadru modernă, la care să nu se mai facă modificări în fiecare zi. Țara are nevoie de autostrăzi și căi ferate, iar dacă vom acționa împreună, vom construi infrastructură indiferent care va fi numele prim-ministrului sau al miniștrilor. Unde există unitate între oameni, vă asigur că succesul este garantat. Dacă vrem ca românii să aibă din nou încredere în Parlament, atunci Parlamentul să dea dovadă că lucrează pentru oameni și nu pentru interesele particulare ale unor oameni. Parlamentul să demonstreze că înțelege importanța unității naționale, să cinstească cum se cuvine Centenarul Marii Uniri și să dăm dovadă că indentitatea noastră creștină este liantul care ne apropie și ne unește pentru realizarea unor idealuri așteptate de mult prea mult timp.”
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti luni, 24 ianuarie 2022, 21:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro