Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florin Iordache > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

Denise Rifai: Da, schimb de replici la nivel înalt în Parlament, acolo unde Dacian Cioloș a prezentat un bilanț al guvernării. A fost un prilej pentru ca Liviu Dragnea să lanseze atacuri la adresa premierului și guvernării tehnocrate. Și Cioloș, și Dragnea au uitat să ne spună unele lucruri extrem de importante. Acum aproape un an, Cioloș promitea reforma administrativă și o lege a salarizării unitare, subiecte care nu și-au mai găsit loc în discurs, iar Liviu Dragnea a uitat, la capitolul fonduri europene, că, de fapt, guvernarea Ponta nu a făcut partea tehnică, iar acum vedem rezultatele sau mai bine zis lipsa rezultatelor. Discutăm acest subiect cu invitatul meu din această seară, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, membru al PSD, bună seara!
Florin Iordache: Sărut-mâna!
Denise Rifai: E ciudat când oameni politici importanți în statul român, cu cele mai înalte funcții în statul român, se luptă în a ne explica nouă, cetățenilor, cum e cu creșterea economică, în contextul în care fiecare dintre noi știm atât de bine, pe fond, pe bune, situația din România. Domnule președinte, astăzi e o zi grea în Parlament, am văzut ce s-a întâmplat la Senat, o să analizăm împreună, sper, și chestiunea votului la domnul Gabriel Oprea. Pe de altă parte și până atunci, chiar acolo, la dumneavoastră, în Camera Deputaților, am văzut această prezentare a rezultatelor cabinetului Dacian Cioloș, în opoziție cu prezentarea făcută de Liviu Dragnea, șef de partid, în baza a ceea ce obținuse Guvernul Victor Ponta la nivel de bunăstare. Pun cu ghilimele, pentru că asta, repet, e o chestiune pe care fiecare dintre noi o simte și o percepe într-un mod diferit. Pentru ca telespectatorii, domnule președinte, să poată să aibă un reper clar despre ceea ce a însemnat evoluția lui Dacian Cioloș de astăzi, eu m-am gândit bine că ar fi bine să analizăm toată această chestiune pornind de la propunerile PSD pentru viitorul premier sau propuneri de premier pe care PSD le-ar putea susține. Am aici mai multe nume. N-ați spus niciun cuvânt.
Florin Iordache: Păi, vă las pe dumneavoastră întâi să vedem ce aveți de spus.
Denise Rifai: Noi am încercat să vă aducem în atenție o serie de nume și să mă ajutați, ca membru PSD importanți, ocupați cea mai înaltă funcție pe care PSD o are astăzi în sistemul de conducere de la noi din țară, cu o serie de propuneri. Are PSD propuneri pentru funcția de premier? Vedeți aici o listă, nu îl avem pe domnul Liviu Dragnea trecut.
Florin Iordache: De ce?
Denise Rifai: Nu pentru că nu ar părea că este premierul din umbră sau premierul pe care PSD se pregătește să îl propună, ci pentru că ne gândim că președintele Klaus Iohannis nu ar putea accepta o astfel de propunere sau pentru că însăși dezbaterea publică, legată de condamnarea domnului Liviu Dragnea, de celălalt dosar pe care îl are pe rol acum, să îl facă să se retragă. Nu se va retrage Liviu Dragnea, înțeleg?
Florin Iordache: Eu văd lucrurile în felul următor, noi ne dorim, și sper că vom avea un scor electoral suficient de mare, undeva peste 42-43% în sondajele pe care le avem noi în acest moment, împreună cu ALDE, să avem o majoritate, iar atunci când se va merge în fața președintelui Klaus Iohannis cu propunerea de premier, în momentul în care avem o majoritate conturată în Parlament, dumnealui să încredințeze mandatului. Înainte de Vasile Dâncu, cred, din punctul meu de vedere, că persoana cea mai indicată ar fi Liviu Dragnea și spun de ce, pentru că Liviu Dragnea este președintele PSD, pentru că PSD cu Liviu Dragnea a arătat că este un partid foarte bine organizat. Puteți să îl treceți acolo, deasupra lui Vasile Dâncu.
Denise Rifai: Dar puteți să îl treceți dumneavoastră.
Florin Iordache: Da, dați-mi voie. În toate statele civilizate, în momentul în care un partid politic, cu președintele său, câștigă alegerile, în mod normal, fie că este președintele, fie că este regele, în cazul Marii Britanii, încredințează mandatul președintelui partidului care a câștigat alegerile. Încă o dată repet, din punctul nostru de vedere, bănuiesc că în urma dezbaterilor din această săptămână de la Tulcea, vom veni și cu o primă parte a programului de guvernare, vom veni și cu niște soluții, pentru că, până la urmă, și eu, și dumneavoastră, și cetățenii așteaptă niște soluții de la Guvern. Până la urmă, de asta sunt alegeri, pentru ca, prin democrație, să fie aleasă o anumită formulă de guvernare care să facă un trai mai bun românilor. Și dumneavoastră spuneați ceva mai devreme, este mai bine astăzi decât ieri, simțim cumva în buzunare o anumită siguranță?
Denise Rifai: Eu înțeleg așa, domnule Iordache, că vor urma niște dezbateri în zilele următoare la Tulcea.
Florin Iordache: Da.
Denise Rifai: Și că vom vedea deja și o primă parte a programului de guvernare.
Florin Iordache: Sigur.
Denise Rifai: Înțeleg că programul de guvernare este croit pe numele lui Liviu Dragnea, ca premier?
Florin Iordache: Nu, programul de guvernare...
Denise Rifai: Are PSD și alte nume pe lângă Liviu Dragnea?
Florin Iordache: Păi, nu, dumneavoastră m-ați întrebat pe cine văd eu în acest moment.
Denise Rifai: Liviu Dragnea?
Florin Iordache: Liviu Dragnea! Deci, din punctul meu de vedere, dacă PSD împreună cu ALDE obțin un scor electoral de peste 50%, Liviu Dragnea este persoana cea mai potrivită pentru a conduce viitorul...
Denise Rifai: Eu doar să vă aduc aminte, dar bănuiesc că n-ați uitat, de situația domnului Liviu Dragnea, condamnat deja la doi ani cu suspendare pentru fraudă la referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu și cu un alt dosar care se judecă în momentul de față. Iar în cazul în care, știm cu toții, sentința nu va fi una favorabilă, Liviu Dragnea va trebui să își execute pedeapsa.
Florin Iordache: Și știți dumneavoastră cumva cum va arăta această sentință în cel de-al doilea dosar?
Denise Rifai: Cu siguranță nu, însă mă gândeam...
Florin Iordache: Dumneavoastră știți cumva mai mult decât știm noi, că a făcut Dragnea altceva decât au făcut cei 8 milioane care s-au îndemnat unul pe altul să... E o soluție, e o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Denise Rifai: Nu, eu doar voiam să avem o analiză tehnică și puțin politică referitor la ce ne așteaptă după data de 11 decembrie, ziua alegerilor legislative.
Florin Iordache: Eu discut cu dumneavoastră foarte tehnic și am spus așa, că dacă, în toate țările civilizate, un partid și o coaliție, pentru că noi, repet, împreună cu ALDE vom obține cu mult peste 50%... Și, atunci, în momentul în care președintele Klaus Iohannis va primi această coaliție care demonstrează, cu voturile și rezultatul din Parlament, că avem peste 50% din mandate, care este motivul să refuzăm candidatura lui Liviu Dragnea?
Denise Rifai: Am notat, să știți, dumneavoastră ați notat, gata, am reținut că dacă ați fi dumneavoastră mâine șef total la PSD, l-ați susține pe Liviu Dragnea.
Florin Iordache: Corect!
Denise Rifai: Dacă am merge mai departe și dacă mi-ați permite să facem acest lucru, pentru că bănuiesc că un partid atât de mare, cel mai mare partid de la noi din țară pe zona de stânga, PSD, ar trebui să aibă pregătite și alte cadre pentru a putea reprezenta România în funcția de premier. Să spunem că președintele României, Klaus Iohannis, nu îl acceptă pe domnul Liviu Dragnea, are PSD și alte nume?
Florin Iordache: Fără îndoială, da.
Denise Rifai: Îmi numiți câteva nume, vă rog?
Florin Iordache: Nu vă numesc nimic, pentru că, vă spun un secret, noi la partid nu am discutat... M-ați întrebat o părere personală, cine cred eu că ar fi mai bun premier din formula PSD-ALDE, la partid nu s-a discutat și nu s-a nominalizat un nume.
Denise Rifai: Aici v-ați dezbrăcat de haina partidului și de cea de președinte la Camera Deputaților.
Florin Iordache: Păi, nu, eu m-am dezbrăcat și v-am spus părerea mea, că în momentul în care avem peste 50%, persoana potrivită ar fi Liviu Dragnea. Atâta timp cât venim cu un program coerent, atâta timp cât vom veni cu o formulă guvernamentală, cu oameni care știu ce să facă și vin cu soluții, că, până la urmă, ăsta e rolul unui cabinet și ăsta e rolul unor miniștri...
Denise Rifai: Ar putea fi Vasile Dâncu o variantă de premier susținută de PSD? Da sau nu?
Florin Iordache: Nu, și vă spun de ce. Din câte știu eu, ăsta e rolul unor alegeri și PSD a spus foarte clar că va susține un membru de partid. Din câte știu eu, poate mă înșel, Vasile Dâncu nu este membru de partid și Vasile Dâncu, în acest moment, este în această formulă tehnocrată, vicepremier.
Denise Rifai: Mai departe, Victor Ponta, da sau nu?
Florin Iordache: A fost un foarte bun prim-ministru, personal, Liviu Dragnea.
Denise Rifai: Adică nu?
Florin Iordache: Păi, nu, am spus că a fost un foarte bun prim-ministru, dar eu în continuare îl văd pe Liviu Dragnea.
Denise Rifai: Îl punem pe Liviu Dragnea puțin în umbră, ca să putem să ne uităm și la ceilalți, am înțeles, Liviu Dragnea este opțiunea A, suntem într-un scenariu în care opțiunea A este suspendată. Mergem mai departe, Vasile Dâncu nu din start, Victor Ponta ar putea fi?
Florin Iordache: Ar putea fi fără probleme.
Denise Rifai: De ce?
Florin Iordache: Repet, performanțele Guvernului Ponta au fost niște performanțe foarte bune, dar eu, personal, îmi doresc ca viitorul cabinet... Și poate veni cu soluții mult mai bune decât a avut Guvernul Victor Ponta.
Denise Rifai: Dacian Cioloș?
Florin Iordache: Nu, fără îndoială nu! Discutăm de membri de partid, acum dacă îl doresc liberalii... Că înțeleg că, azi, în dezbateri, Alina Gorghiu chiar spunea că ar fi foarte bun Dacian Cioloș și i-au făcut niște oferte. Din punctul nostru de vedere, Dacian Cioloș nu!
Denise Rifai: Notăm ca fiind tehnocrat, de asemenea, caz menționat de premierul susținut de o alianță liberală. Păi, cam așa a și arătat tabloul zilei de astăzi, citit de noi, cetățeni, jurnaliști, telespectatori ai scenei din Parlament. Dezbatere, discuție în oglindă a doi premieri din umbră, un premier din umbră susținut de alianța din zona de dreapta și Liviu Dragnea, premierul din umbră al social-democraților. Dumneavoastră?
Florin Iordache: Nu.
Denise Rifai: De ce?
Florin Iordache: Nu, mai departe.
Denise Rifai: Nu de ce, domnule Iordache? Cum adică? Sunteți șef de Cameră a Deputaților.
Florin Iordache: Da, nu mă interesează chestiunea executivului.
Denise Rifai: Călin Popescu-Tăriceanu? Ar merge PSD cu ALDE cu poziția clară...
Florin Iordache: Nu.
Denise Rifai: Sunt foarte multe informații pe surse că Călin Popescu-Tăriceanu și-ar negocia multe portofolii în cabinet, inclusiv Ministerul de Finanțe.
Florin Iordache: Am zis nu, din punctul meu de vedere, PSD fiind cel care va obține un scor electoral mult mai mare decât ALDE, fără îndoială premierul trebuie să fie de la PSD.
Denise Rifai: Și domnul Călin Popescu-Tăriceanu este în aceeași linie cu domnul Liviu Dragnea și cu domnul Victor Ponta pe parte juridică, tot așa, chestiune cu iz penal. Știți, mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. Traian Băsescu? Traian Băsescu a spus așa...
Florin Iordache: Știu, s-au autopropus.
Denise Rifai: Merge într-o alianță doar dacă domniei sale îi revine funcția de premier.
Florin Iordache: De două ori x!
Denise Rifai: Deci, no comment!
Florin Iordache: În niciun caz!
Denise Rifai: O propunere din partea venită din partea domnului Klaus Iohannis ați susține-o sau nu?
Florin Iordache: Păi, încă o dată vă spun, aici e o chestie de matematică simplă.
Denise Rifai: Nu, eu matematica politicii vreau s-o înțeleg.
Florin Iordache: Păi, a politicii. Până la urmă, votul pe acest Guvern trebuie să fie un vot susținut de o majoritate parlamentară.
Denise Rifai: Ar coopera PSD cu președintele Klaus Iohannis pentru a avea un Guvern condus așa cum trebuie și în armonie cu Președinția? E da sau e nu?
Florin Iordache: Eu zic că trebuie de două ori „da”, pentru că, repet, și președintele, atâta timp cât venim cu o formulă susținută majoritar în Parlament, în care vom vedea că avem o susținere populară în urma scrutinului din decembrie, își dorește ca parcursul european al României să fie unul normal. Responsabilitatea pentru viitorul Guvern nu va fi una mică, de aceea, din punctul nostru de vedere, colaborarea instituțională, președintele Klaus Iohannis, viitorul premier și Guvern, majoritatea care trebuie să existe în Parlament trebuie să fie una instituțională, pentru ca România să aibă un traseu ascendent.
Denise Rifai: Și o ultimă întrebare, apropo de propunerile de premier din partea PSD, aveți alte nume?
Florin Iordache: Nu s-au discutat? Fără îndoială, în PSD, sunt foarte multe persoane...
Denise Rifai: Mi-ar plăcea să îmi spuneți.
Florin Iordache: Nu vă spun, îmi pare rău.
Denise Rifai: Pun „xxx”?
Florin Iordache: Nu înțelegeți că sunt foarte multe persoane?
Denise Rifai: Păi, e plin de cadre care ar putea prelua șefia Palatului Victoria.
Florin Iordache: Atâta timp cât venim cu un program politic și câștigăm alegerile, mi se pare normal ca premierul să fie dat de PSD.
Denise Rifai: Așteptăm alegerile din 11 decembrie, până atunci, care este bilanțul, domnule Iordache, la dumneavoastră, la Camera Deputaților? Sunteți deja din aprilie.
Florin Iordache: Da.
Denise Rifai: Mai știți câți deputați sunt?
Florin Iordache: În momentul ăsta mai sunt 355 de colegi, o parte și-au dat demisia, pentru că o parte au plecat în administrația locală ca primari, ca președinți sau vicepreședinți de consilii județene.
Denise Rifai: O cifră corectă, 355 de deputați mai sunt realmente.
Florin Iordache: Ce să vă spun, din punctul nostru de vedere, activitatea noastră parlamentară va continua cred că undeva până la jumătatea lunii octombrie, când va demara și campania electorală.
Denise Rifai: Sunt foarte mulți deputați cu probleme la dumneavoastră, în Camera Deputaților, știți câți?
Florin Iordache: Nu știu, sunt dosare în derulare, dar eu nu îi consider pe toți colegii care au numite dosare, în diverse stadii, fie că sunt trimiși, fie că sunt instrumentate în acest moment dosarele respective, fie că sunt instanțe cu condamnări în primă instanță... Sincer, nu știu câți sunt în acest moment.
Denise Rifai: Pentru noi e important să vedem la cine și înspre cine merg la evaluare rezultatele unui Guvern, că e politic, că e tehnocrat. Au fost 588 aleși la alegerile din 2012, 412 deputați, 176 de senatori.
Florin Iordache: O greșeală, vă spun de ce.
Denise Rifai: Avem, astăzi, când vorbim, 355 de deputați. Din totalul de parlamentari, 25 de parlamentari sunt condamnați definitiv, 43 sunt trimiși în judecată și 24 sunt urmăriți penal. Vă găsim pe liste la parlamentare, în decembrie?
Florin Iordache: Sper că da.
Denise Rifai: Candidați?
Florin Iordache: Sper că da.
Denise Rifai: Am înțeles că nu e cu speranță, e cu bani. Înțeleg că la PSD este nevoie de suma...
Florin Iordache: Nu la PSD, la toată lumea. E Legea finanțării partidelor politice, care spune...
Denise Rifai: Și nu se poate merge pe un minim, doar pe suma maximă de 60 de salarii?
Florin Iordache: Suma maximă pe care un candidat trebuie să o depună este de aproape 15.000 de euro.
Denise Rifai: 16.500 de euro, am calculat eu, reprezintă contravaloarea a 60 de salarii minime brute, contribuție pe care un candidat care se dorește fie deputat, fie senator trebuie să o depună în contul organizației locale?
Florin Iordache: Județene.
Denise Rifai: E o sumă importantă, un deputat câștigă, ca indemnizație, 5.000 de lei, nu discutăm de cota forfetară, asta înseamnă că trebuie să facă economie un an întreg, nu?
Florin Iordache: Ce să nu spuneți dumneavoastră, partidele politice și candidații care obțin peste 5% își primesc acești bani înapoi.
Denise Rifai: Înțeleg că la PSD așa se merge, pe sume maximale.
Florin Iordache: Cine v-a spus dumneavoastră?
Denise Rifai: Colegi de-ai dumneavoastră, domnule Iordache.
Florin Iordache: Pe surse, nu. Nu s-a stabilit, vă spun sigur și știu ce vă spun.
Denise Rifai: După decembrie vom avea onoarea să vă avem aici din aceeași poziție?
Florin Iordache: Nu știu, discutăm în decembrie, haideți să câștigăm alegerile și în decembrie discutăm.
Denise Rifai: Înțeleg că v-ați negociat așa.
Florin Iordache: Nu, eu mi-am negociat să câștigăm alegerile, după ce câștigăm alegerile, stăm de vorbă.
Denise Rifai: Mulțumesc frumos pentru prezență!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti joi, 1 decembrie 2022, 18:15
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro