Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Galerie foto
Agenda
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Florin Iordache > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare


Domnule Președinte,

Domnule Vice-premier,
Stimați invitați,
Dragi colegi,
Sunt deosebit de bucuros și onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră la acest eveniment care marchează munca de peste două decenii în Parlamentul României al unuia dintre cele mai apreciate și respectate grupuri parlamentare: cel al minorităților naționale.
Știu eforturile pe care le-ați depus în realizarea acestei cărți, care reflectă contribuția semnificativă pe care reprezentanții minorităților au adus-o la activitatea legislativului, dar și implicarea generoasă în dezvoltarea unor inițiative care au fost parte componentă a marilor proiecte naționale de modernizare și integrare euro-atlantică a țării noastre.
Parlamentul României reprezintă un model regional și european în materie de reprezentare a minorităților naționale.
Avem o legislație care presupune o discriminare pozitivă în acest sens, astfel încât toate minoritățile recunoscute să poată face parte din Legislativ și să fie implicate în procesul de luare a deciziilor.
Aceasta s-a dovedit în timp a fi o rețetă de succes, pentru că iată, într-o Europă tot mai măcinată de conflicte etnice și de flagelul naționalist-extremist, în România nu există reprezentanți ai unor partide extremiste în Parlament și nici mișcări radicaliste care să reprezinte un pericol. La acest lucru, aș mai adăuga și faptul că România nu a trimis la Bruxelles niciun eurodeputat aparținând vreunui curent extremist.
Dincolo de acest aspect, țara noastră este un avanpost la nivel internațional în ceea ce privește protecția minorităților. În acest sens, avem o vastă colecție de legi și acte normative care reglementează drepturile minorităților naționale și cadrul de asigurare și păstrare a identității lingvistice și culturale a membrilor acestora.
Acceptarea și promovarea diversității etnice trebuie să reprezinte normalitatea și mă bucur că în România sunt respectate toate minoritățile recunoscute, iar contribuția lor la dezvoltarea și modernizarea țării este apreciată.
Tot ceea ce ne dorim este să construim împreună un viitor mai bun, într-o țară europeană.
Pentru că înainte de toate, România este patria tuturor cetățenilor ei, indiferent de etnie !!! Vă mulțumesc !
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 27 noiembrie 2022, 19:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro