Curriculum Vitæ
Communiques de presse
Declarations
Photos
Ordre du jour
Activité parlementaire
2016-2020 (dep.)
2012-2016 (dep.)
initiatives legislatives
questions et interpellations
motions
discours
vote
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Vous êtes ici: Home > Législature 2012-2016 > Chambre des Députés > Florin Iordache > Déclarations Versiunea pentru printare


Stimați invitați,

Doamnelor și domnilor,
Sunt onorat că Parlamentul României este astăzi gazda unui eveniment deosebit de important, care prin eforturile Fundației Friederich-Ebert Romania și a Uniunii Naționale a Judecătorilor reușește să pună pe agenda publică un subiect cu o problematică extrem de complexă.
Spun acest lucru pentru că am văzut cu toții cum periodic serviciile de informații, cu sau fără voia lor, sunt atrase în tot felul de controverse și scandaluri, activitatea lor devenind câmpul de bătaie al diverșilor adversari politici.
În opinia mea, perpetuarea acestei stări este una total neproductivă și atrage o presiune publică și o îndoială asupra modului în care își desfășoară misiunea structurile de informații.
Din punctul meu de vedere, discuția nu ar trebui purtată despre una sau altă persoană care poate folosi serviciile de informații în scopuri politice proprii, ci despre cum putem exercita mai bine controlul democratic asupra lor prin intermediul instituțiilor abilitate în acest scop, astfel încât să ne asigurăm că aceste structuri funcționează legal, au responsabilități bine definite și nu aduc atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.
În această ecuație, Parlamentul este unul dintre actorii indispensabili, care prin comisiile de specialitate trebuie să asigure un control eficient al serviciilor de informații. Din această perspectivă, pot spune că România este perfect racordată la politicile și sistemele de control parlamentar internaționale, aplicând modele similare celor din state occidentale cu democrații de tradiție din cadrul UE sau NATO.
Cu toate acestea, pentru a ține pasul cu realitățile noului context de securitate, Parlamentul României trebuie să adapteze și să upgradeze pachetul de legi relevante pentru procesul de realizare a stării de securitate. Instituțiile responsabile cu securitatea națională au nevoie de o legislație adecvată și adaptată noilor realități în care trăim.
Din păcate, aceste instituții își desfășoară activitatea în bună măsură după o legislație de la începutul anilor 90, ceea ce afectează în mod clar buna lor funcționare. De aceea, sper ca partidele care vor alcătui viitorul legislativ să se așeze la aceeași masă și să ajungă la un consens în ceea ce privește promovarea unui nou pachet legislativ în domeniul siguranței naționale, implicând în acest proces toate instituțiile cu atribuții în domeniu, societatea civilă și mediul academic.
Ar fi cea mai bună soluție pentru a oferi structurilor de informații uneltele necesare pentru eficientizarea activității, dar ar constitui și o modalitate de întărire a pârghiilor democratice prin care se poate exercita controlul asupra activității acestora.
Doamnelor și domnilor,
În încheiere, aș dori să adaug că atingerea obiectivelor de securitate ale României nu se poate realiza în detrimentul respectării libertății individului. Nu vreau să intru într-o judecată mai amplă a acestui gen de binom Libertate vs Securitate, însă, ceea ce pot să vă spun este credința mea că prin dialog și cooperare putem reuși să maximizăm ambii termeni. Cu alte cuvinte: putem avea un sistem maximal de libertăți individuale, într-un context cu grad maxim de securitate.
Depinde de fiecare dintre noi dacă ne vom însuși această schimbare de mentalitate și dacă vom depune toate eforturile astfel încât să întărim instituțiile care au ca sarcini circumscrise exercitării controlului democratic.
Vă doresc mult succes și sper ca opiniile exprimate astăzi să fie un bun punct de plecare pentru dezbaterile viitoare.
Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mardi, 31 janvier 2023, 16:42
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro