Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Carmen-Ileana Mihălcescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul de lucru pentru combaterea cancerului
Membrii Grupului pentru combaterea cancerului acționează pentru îmbunătățirea tratamentului oncologic

Președintele Grupului de lucru pentru combaterea cancerului, Carmen-Ileana Mihălcescu, alături de parlamentarii Nicolae Bănicioiu și Levente Vass, membri ai grupului, au continuat, ieri, discuțiile cu specialiștii din domeniul oncologic. Au răspuns invitației conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu – președintele Consiliului Director al Societății Naționale de Oncologie, dr. Daniela Zob, secretar al Institutului Oncologic București și dr. Lidia Kajanto, manager IOB. La întâlnire a participat și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

Au fost abordate câteva teme importante: tratamentul personalizat al bolnavilor de cancer, finanțarea (decontarea) corectă a tratamentului reacțiilor adverse la chimioterapie în spitalele de stat, schimbarea criteriilor de decontare a flacoanelor de medicamente și a procedurii prin care se realizează diluția conținutului acestor flacoane.
Toți cei prezenți au fost de acord că, pentru a preveni cancerul, dar și pentru a realiza un tratament personalizat al bolnavilor de cancer, este necesar să existe un protocol de testare genetică finanțat de către stat pentru toate tipurile de cancer, care să aibă ca scop principal diagnosticarea maladiei în faze incipiente (1 și 2) și astfel diminuarea numărului crescut de pacienți din prezent care sunt sub tratament pentru stadiile 3 și 4.
Medicii care au participat la întâlnirea de ieri au solicitat schimbarea criteriilor privind decontarea flacoanelor de medicamente. În prezent, decontarea se realizează per bucată/flacon, iar substanța folosită pentru tratamentul unui bolnav rămâne adesea nefolosită. Acest lucru duce la aruncarea canțităților neutilizate și implicit la irosirea fondurilor Casei de Sănătate. Soluția o reprezintă modificarea normelor tehnice, astfel încât decontarea să se realizeze în funcție de cantitatea folosită pentru un pacient (mililitri sau miligrame), conform greutății corporale a fiecărui bolnav. În acest fel, s-ar cheltui mai puțini bani din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar medicația folosită pentru pacienți ar fi strict cea necesară. În același sens, medicii au atras atenția că nu există, în prezent, în România o tehnică de diluare a flacoanelor care să reducă impactul toxic al substanțelor asupra mediului înconjurător.
Ca prim pas, s-a agreat modificarea de urgență a normelor tehnice de la nivelul CNAS privind schimbarea decontării medicației de la flacon, la mg și ml, cu implicarea Comisiei Speciale din cadrul Ministerului Sănătății, precum și elaborarea unui protocol de testare genetică care să intre în programul de decontare publică.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 29 noiembrie 2022, 16:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro