Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
2008-2012 (dep.)
2000-2004 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Carmen-Ileana Mihălcescu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la Grupul pentru Combaterea Cancerului
Parlamentul României se angajează să transforme viața pacientului oncologic în România, în parteneriat cu Institutul Aspen

Grupul pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul României, împreună cu Institutul Aspen România, au organizat astăzi, 10 septembrie 2020, sub egida programului Aspen Healthcare & Quality of Life, primul eveniment public de pe agenda comună de lucru, respectiv workshop-ul “Combaterea cancerului - o prioritate națională”.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor statului, respectiv: Vicepreședintele Camerei Deputaților, Carmen-Ileana Mihălcescu, care este totodată și Președintele acestui Grup de lucru; Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila - Director, Programul Aspen Healthcare & Quality of Life și membru în Comitetul Executiv al OMS; Alexandra Gătej, președinte în exercițiu al Institutului Aspen România; Dr. Diana-Loreta Păun - Consilier Prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială; Dragoș Garofil – Secretar de Stat în Ministerul Sănătății; Cristian-Silviu Bușoi – Președinte, Comisia pentru industrie, cercetare și energie, Parlamentul European, și Membru al Grupului „Europarlamentari împotriva cancerului”; Adela Cojan – Președintele CNAS, alături de experți din domeniul oncologic din România, precum: dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, director medical al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, și dr. Florian Micula, Institutul Oncologic Cluj-Napoca.
Scopul acestui eveniment a fost de a pune pe agenda publică problematica cancerului în România și să stimuleze dezbaterea privind cele mai aprinse provocări cu care medicii și pacienții oncologici se confruntă în parcursul lor medical, de la diagnosticare și tratament până la vindecare și viața de după maladie. “Lupta eficientă împotriva cancerului înseamnă elaborarea unei bune strategii naționale susținute de modificări legislative, realizarea de investiții publice și private în centre naționale și regionale de diagnostic și tratament, în specializarea cadrelor medicale, în aparatură de ultimă generație și programe de informare și conștientizare. Ne propunem să acționăm cât mai eficient alături de instituțiile și specialiștii oncologici din prima linie, însă primul pas este de-a conștientiza situația în care ne aflăm”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Carmen Mihălcescu, președintele acestui Grup de Lucru al Parlamentului României. Alexandru Rafila a subliniat nevoia urgentă a unei schimbări de perspectivă în ceea ce privește tratamentul actual al pacientului oncologic, respectiv adoptarea terapiilor inovative personalizate și dezvoltarea unui cadru care să permită acțiuni reale de prevenție și diagnostic. În același timp, Alexandru Rafila a vorbit despre posibilitatea conectării acestui Grup de Lucru cu Parlamentul European și Congresul Statelor Unite, două dintre cele mai mari foruri legislative publice mondiale în lupta împotriva cancerului, „pentru a aduce România în centrul soluțiilor rezolvării acestui flagel”.
În cadrul discuțiilor au mai fost ridicate aspecte precum construcția unui management integrat al pacientului oncologic, cu paliere de educație și conștientizare în prevenția cancerului, conform declarației Dianei-Loreta Păun, Consilier Prezidențial în Departamentul de Sănătate Publică, precum și utilizarea inteligentă a banilor europeni și investirea în punctele cele mai critice din lanțul de servicii medicale dedicate pacientului oncologic, idee subliniată de Cristian Bușoi, Membru al Grupului „Europarlamentari împotriva cancerului”.
Grupul de Combatere a Cancerului este un grup parlamentar alcătuit din deputați și senatori ce aparțin tuturor partidelor politice, constituit la finalul anului 2019, ce s-a angajat în a susține transformarea luptei împotriva cancerului în prioritate națională de sănătate, în concordanță cu obiectivul similar asumat, la nivel european, de președintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen. Împreună cu Institutul Aspen România, Grupul de lucru va acționa în următoarele direcții principale: adoptarea unui cadru de bune practici în domeniul afecțiunilor oncologice și a unei legislații complete și actualizate; îmbunătățirea programelor naționale de screening; personalizarea investigațiilor și a tratamentului pacientului oncologic; asigurarea accesului pacienților la servicii integrate și terapii inovative personalizate; dezvoltarea serviciilor de paleație oncologică; realizarea și urmărirea implementării unei strategii naționale privind combaterea cancerului; sprijinirea extinderii și modernizării infrastructurii din domeniul oncologic; dezvoltarea parteneriatelor public-private și al dezvoltării politicilor publice din domeniul prevenției și tratării bolilor transmisibile și netransmisibile.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 28 noiembrie 2021, 8:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro