Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Galerie foto
Activitate parlamentară
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
2012-2016 (dep.)
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Ștefan-Alexandru Băișanu > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


Vizită de lucru a Grupului parlamentar de prietenie cu R. S. Vietnam

În perioada 27 martie – 3 aprilie a.c., o delegație a Grupului parlamentar de prietenie cu R.S. Vietnam a efectuat o vizită de lucru în R.S. Vietnam. Din delegație au facut parte domnul deputat Lucian-Eduard Simion, președinte al Grupului de prietenie, domnul deputat Alexandru Băișanu, vicepreședinte al Grupului, domnul deputat Vasile Gudu, secretar al Grupului, și domnul deputat Eugen Neață, membru al Grupului.

Pe perioada delegației, Grupul parlamentar de prietenie a avut întrevederi cu Grupul omolog din Parlamentul R.S. Vietnam, condus de doamna Cao Thi Xuan, cu domnul Uong Chu Luu, vicepreședinte al Adunării Naționale, cu reprezentanți ai conducerii orașului Ho Chi Minh și cu reprezentanți ai conducerii regiunii Ben Tre.
De asemenea, programul a inclus două vizite de lucru, una în provincia Quang Ninh, la care a participat și doamna Cao Thi Xuan, președintele Grupului omolog de prietenie, iar a doua a avut loc în provincia Ben Tre, unde s-au organizat întrevederi cu membri ai conducerii provinciei. Subliniem că provincia Ben Tre este înfrățită cu județul Tulcea, încă din 2014, și există mai multe proiecte comune care se află în desfășurare. Unul dintre cele mai importante proiecte comune este proiectul Dunăre-Mekong, în cadrul căruia România poate contribui prin experiența pe care o are în domenii precum managementul apei, protecția mediului, interconectivitatea și cooperarea transfrontalieră.
În cadrul discuțiilor a fost subliniată relația tradițională de prietenie dintre cele două state și intenția României de a intensificare a cooperării pe mai multe planuri, inclusiv în cel economic. Cooperarea României cu R.S. Vietnam se materializează și prin acordarea de către statul român a 20 de burse de studiu pentru studenții vietnamezi, cooperare care a dus la formarea a peste 3.500 de specialiști vietnamezi care au absolvit universități în România. În cursul vizitei, grupul român a avut întâlnire și cu Asociația foștilor studenți vietnamezi vorbitori de limbă română din Ho Chi Minh.
Domnul președinte Lucian-Eduard Simion și vicepreședintele Alexandru Băișanu au menționat buna cooperare între universitățile românești și cele vietnameze, cea mai nouă colaborare, în acest sens, fiind cea dintre Universitatea Politehnică București și Hanoi University of Science and Technology, arătând deschiderea totală și pentru alte parteneriate universitare.
În plus, președintele Grupului, Lucian-Eduard Simion, a reiterat solicitarea României de a fi susținută și de R.S. Vietnam pentru obținerea unui mandat de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U., pentru perioada 2019 – 2020.
În încheiere, a fost lansată invitația către partenerii vietnamezi de a participa la Forumul Economic Francofon pentru Europa Centrală și de Est, care va fi organizat de România pe parcursul anului 2018.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 29 septembrie 2023, 10:01
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro