Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Lucian Militaru > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Liliana Mincă (Grup PP-DD)

În perioada 24-26 septembrie 2013 s-a desfășurat la Budapesta sesiunea Adunării Parlamentare a Inițiativei Central-Europene.

Inițiativa Central-Europeană (ICE) este o formă flexibilă de cooperare regională care reunește 18 state membre astfel: Albania, Austria, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Ungaria.
Dimensiunea parlamentară a ICE, a cărei primă reuniune a avut loc în 1991, se întrunește toamna în cadrul principalei reuniuni anuale, Adunarea Parlamentară, în țara care deține Președinția organizației în anul respectiv, potrivit principiului rotației.
Pe ordinea de zi a reuniunii de la Budapesta a figurat tema centrală: "Posibilul rol al ICE în consolidarea cooperării regionale în contextul perioadei bugetare 2014-2020".
Programul reuniunii a inclus lucrările comisiilor generale ale ICE - DP și lucrările Adunării Parlamentare.
Din partea Camerei Deputaților au participat: dna deputat Liliana Mincă (PP-DD) - șefa delegației, Președinta Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, dl deputat Mihăiță Găină (PSD), dna deputat Maria-Andreea Paul (PDL) și dl deputat Horia Cristian (PNL).
Lucrările celor trei comisii generale au avut loc în preambulul sesiunii, în dimineața zilei de 25 septembrie 2013 și au fost axate pe alegerea conducerilor acestor structuri, care includ cele mai înalte funcții alese în ICE - DP. S-au consemnat astfel următoarele:
 • Comisia generală pentru politică și probleme interne (cu competențe în: probleme politice de interes comun, combaterea crimei organizate și a terorismului, protecție civilă, migrație, minorități, dimensiunea umană): - Președinte: dna Tamara Blazina (Italia); - Nu a fost ales un vicepreședinte.
 • Comisia generală pentru probleme economice (cu competențe în: agricultură, întreprinderi mici și mijlocii, transport și telecomunicații, cooperare interregională și transfrontalieră, reconstrucție și dezvoltare, protecția mediului, energie, turism): - Președinte: dna Maria-Andreea Paul (România), aleasă cu unaminitatea celor prezenți; - Vicepreședinte: dl Dmytro Svyatash (Ucraina).
  Menționăm și că agenda aceastei comisii a inclus și o dezbatere pe tema "Șomajul tinerilor în țările ICE: provocări și răspunsuri", în cadrul cărora dna deputat Paul a avut o consistentă și apreciată intervenție.
  Precizăm că de la înființarea acestor comisii în anul 2006, reprezentanții Parlamentului României au mai deținut Președinția Comisiei generale pentru probleme economice, astfel: în perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2008 prin domnul deputat Bogdan Pascu; în perioada septembrie 2009 - septembrie 2012 prin dl senator Vasile Pintilie.
 • Comisia generală pentru probleme culturale (cu competențe în: cultură și educație, știință și tehnologie, probleme de tineret, dezvoltarea resurselor umane și formare, informații și media): - Președinte: dna Stefania Giannini (Italia); - Vicepreședinte: dna Danijela Martinoviæ (Bosnia și Herțegovina).
  Lucrările Adunării Parlamentare au presupus o sesiune de deschidere, urmată de doua dezbateri succesive pe subtemele: Politica regională și elementele cheie ale Cooperării Teritoriale Europene în contextul perioadei bugetare 2014-2020 și Prioritățile și stadiul actual al strategiilor macro-regionale.
  În finalul sesiunii a fost adoptată Declarația finală centrată pe aspecte care derivă din cele două subteme. De precizat că delegațiile din România, Italia și Croația au adus cele mai consistente contribuții la proiectul de Declarație finală supus atenției de Președinția ungară a ICE - DP.
 • Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 21 martie 2023, 15:47
  Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
  E-mail: webmaster@cdep.ro