Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2012-2016 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
Legături:
www.lilianaminca.ro
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2012-2016 > Camera Deputaților > Liliana Mincă > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la doamna deputat Liliana Mincă (Grup PP-DD)
Participarea la Bruxelles la conferințele privind violența împotriva femeilor

Miercuri, 5 martie 2014, a fost susținută la Bruxelles, în Parlamentul European, o conferință organizată de comisia PE pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM), tema abordată fiind ”Prevenirea violenței la adresa femeilor: o provocare pentru toți”.

În aceeași zi, la Consiliul Uniunii Europene a avut loc și conferința cu tema ”Violența la adresa femeii la nivelul UE: abuzurile la domiciliu, la muncă, în public și online”, organizată de Agenția UE pentru drepturile fundamentale și de Președinția elenă a Consiliului UE.
La aceste două evenimente, prilejuite de apropiata celebrare a Zilei Internaționale a Femeii, România a fost reprezentată de către deputatul Liliana Mincă, președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați, din Camera Deputaților. Doamna deputat Liliana Mincă a fost însoțită la cele două conferințe de către deputatul Ștefan Dalcă, vicepreședinte al aceleași comisii din Camera Deputaților.
Lucrările conferinței ”Prevenirea violenței la adresa femeilor: o provocare pentru toți” au fost deschise cu un mesaj video adresat participanților de către Președintele Parlamentului European, domnul Martin SCHULZ. În cadrul dezbaterilor au avut intervenții remarcabile doamna Blanca Hernandez Oliver din partea delegației guvernului spaniel și doamna Maria Ines Gomes Rodrigues Fontinha, sociolog din Portugalia, precum și Daniela Bankier, director în cadrul Direcției pentru Egalitate de șanse a Comisiei Europene. Vorbitorii au abordat și dezbătut reperele strategiilor de acțiune la nivel European pentru prevenirea violenței împotriva femeilor.
În cadrul conferinței ”Violența la adresa femeii la nivelul UE: abuzurile la domiciliu, la muncă, în public și online”, parlamentarii români, deputații Liliana Mincă și Ștefan Dalcă, au avut prilejul să facă un schimb de experiență și să discute cu Maria Cecilia Guerra, vice ministru Italian pentru politici sociale, cu domnul Mikael Gustafsson, reprezentantul Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen (FEMM) din Parlamentul European, precum și cu Marietta Giannakou, membru al Parlamentului European.
Violența împotriva femeilor este o problemă a drepturilor omului care în prezent afectează peste 45 % dintre femei. Până în prezent, UE nu are nici o legislație cu caracter obligatoriu pentru combaterea fenomenului violentei impotriva femeilor.
În cadrul dezbaterilor doamna președinte a solicitat președintelui Comisiei Europene să stabilească ca anul 2016 să fie declarat an european de luptă împotriva violenței asupra femeilor și că va susține campania de semnături inițiată la nivel european.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti vineri, 30 septembrie 2022, 2:10
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro