Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Rareș Tudor Pop > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primit de la domnul deputat Rareș-Tudor Pop (Grup USR)
USR a salvat ordonanța Voiculescu privind profesionalizarea managementului spitalelor

USR a reușit, printr-o dezbatere publică inițiată de deputatul Tudor Pop, membru în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, să convingă deputații din toate partidelor să susțină ordonanța 79/2016 privind managementul spitatelor, adoptată anul trecut de Guvernul Cioloș, la inițiativa fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Ordonanța a fost respinsă de Senat și se pregătea pentru aceeași soartă în Camera Deputaților, Cameră decizională.

Deputatul Tudor Pop explică de ce este important ca ordonanța 79 să fie adoptată de Parlament, în contextul în care sistemul de sănătate este drenat de resurse din cauza corupției:
"În urma dezbaterii pe tema ordonanței 79/2016, inițiată de USR în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților, președintele Comisiei, Corneliu Florin Buicu, a decis că va propune adoptarea cu modificări (amendamente) a ordonanței 79/2016, în locul propunerii de respingere, așa cum a recomandat Comisia de sănătate din Senat. Dar ce face această ordonanță și de ce este atât de importantă pentru reforma Sănătății?
OUG 79 are ca miză reglementarea situațiilor de incompatibilitate și a conflictului de interese la nivelul conducerii unităților sanitare. În plus, elimină restricțiile impuse de Legea sănătății care condiționau participarea la concursurile pentru posturile de conducere de statutul de medic primar și/sau cadru universitar.
Totodată, art. 1 alin. (5), lit. d) prevede că ”funcția de manager este incompatibilă cu exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control ale unui partid politic.”
În două cuvinte simple: PROFESIONALIZARE și DEPOLITIZARE.
Vreau să le mulțumesc tutoror celor care au participat azi la dezbatere: rectori ai Universităților de Medicină și Farmacie din țară, inițiatorul ordonanței, fostul ministrul Vlad Voiculescu , reprezentanți ai ONG-urilor din domeniul Sănătății, corpul profesional, reprezentanți ai studenților la medicină, delegați ai Ministerului Sănătății.
Această dezbatere respectă programul politic pe care USR și l-a asumat în campanie: acela de a susține și îmbunătăți reforma în sistemul sanitar românesc cu proiecte de legi, amendamente și dezbateri, cu implicarea tuturor actorilor implicați și pe cât posibil cu sprijinul celorlalte partide politice.
Este prima dezbatere dintr-o serie foarte lungă care va pune pe agenda publică subiecte poate incomode dar cu atât mai relevante pentru sănătatea noastră, a tuturor", a precizat deputatul USR.
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 27 noiembrie 2022, 8:05
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro