Curriculum Vitae
Press releases
Parliamentary activity
2020-present (dep.)
2016-2020 (dep.)
legislative initiatives
questions & interpellations
motions
speaches
voting records
wealth declaration
interest declaration
 
You are here: Home page > Legislature 2016-2020 > Chamber of Deputies > Rareș Tudor Pop > Press releases Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Rareș Tudor Pop (Grupul parlamentar al USR)

În urma Scrisorii deschise pe care domnul deputat Rareș Tudor Pop (Grupul parlamentar al USR) a adresat-o ministrului Sănătății, Victor Sebastian Costache, pe 5 decembrie, referitoare la sistemul național de transfuzii sangvine a fost primit răspunsul de mai jos:

Stimate domnule deputat,
Vă mulțumesc foarte mult pentru interesul arătat față de situația dificilă în care se află sistemul național de transfuzii sangvine. Suntem întru totul de acord, mai este mult de lucru până când vom aduce sistemul national de transfuzii, la standarde europene.
Cu toate că această problemă este cunoscută încă din 2017, în urma unui audit realizat de experți internaționali, autoritățile care au administrat acest sistem s-au complăcut, luând doar măsuri superficiale, fără să corecteze în profunzime adevăratele probleme semnalate. Acest audit atrage atentia asupra clădirilor și echipamentelor vechi, sistemul informatic neconform, care permite erori și formarea neuniformă a personalul din centrele de transfuzii.
Din păcate, în cei doi ani scurși deja de la prezentarea acestui ultim audit, până în prezent nu s-au realizat proiecte concrete, astfel încât am ajuns să fim din nou în situația de a promova fără dezbateri reale propuneri care par să rezolve toate aceste deficiențe majore, dar în realitate nu acoperă cea mai mare parte din terapiile cu sânge și produse din sânge. Ca exemplu, deși România este o țară exportatoare de plasmă, în ultimii ani ne confruntăm cu o criză perpetuă de medicamente derivate din plasmă, în special imunoglobulina, pe care suntem obligați să le importăm în cantități neîndestulătoare la suprapreț din străinătate, pentru că țara noastră nu dispune de o facilitate de producție proprie.
În ultimii ani, sub presiunea urgenței, România a achiziționat un sistem informatic pentru centrele de transfuzii, printr-un proiect finanțat din fonduri nerambursabile. Doar că, acest sistem este exact acela despre care experții europeni, spun în raportul de audit, că pune în pericol sănătatea publică, permițând erori fatale, cu toate că acesta ar trebui să asigure trasabilitate fiecărei picături de sânge cu o acuratețe de 99%. Este doar un exemplu de proiect, cu finanțare europeană, care a fost inițiat și promovat în regim de presiune în sistemul de transfuzii. Astăzi, suntem îndreptățiți să credem că proiectele realizate în trecut nu au avut ca obiectiv principal beneficiul pacientului român.
În acest sens, noua echipă a Ministerului Sănătății își propune ca proiectul de restructurarea și modernizarea sistemului de transfuzii să fie discutat cu toți cei interesați. Pe data de 15 ianuarie 2020 va avea loc o dezbatere, unde vor participa experți români și europeni, reprezentanți ai pacienților, experți din partea producătorilor de produse din sânge și plasmă umană și mass-media.
În momentul de față, ne aflăm în procesul de a angaja o finanțare prin instrumentul ”Serviciul de Sprijin al Reformei Structurale” (SRSS) al Uniunii Europene, prin care vom trasa planul strategic și de investiții pentru reforma sistemului de transfuzii. În acest sens a avut deja loc o întâlnire în data de 26 noiembrie 2019, la București, cu reprezentații SRSS pentru a discuta punctele deschise în aplicația în curs de evaluare. Vom analiza cu celeritate informațiile cerute de aceștia și răspunsul va fi dat în termen.
Conform evaluăriilor actuale necesarul de finațare se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro pentru realizarea, în România, a unui sistem de transfuzii modern, conform cu normele europene în vigoare. Contractul cu SRSS preconizăm că va fi semnat la începutul anului 2020. Finanțarea pentru implementarea reformei sistemului de transfuzii, ce urmează a fi elaborat împreună cu SRSS, va fi alocată de Comisia Europeană în exercițiul financiar 2021-2027. Comisia Europeană impune României îndeplinirea unei serii de condiționalități pentru aprobarea finanțărilor solicitate, printre care și aprobarea Masterplanurilor pe Sănătate, lucru rămas nerealizat de ultimul Guvern. Trebuie să avem în vedere toți pașii care încă sunt de parcurs și care au fost neglijați de guvernanții anteriori, pentru a asigura alocarea sumelor pe toate programele de sănătate, în perioada 2021-2027, din care sistemul de transfuzii este parte integrală.
În speranța că am fost destul de explicit la problemele ridicate de dumneavostră, vă urez succes în activitate.
Cu deosebită considerație,
Ministrul Sănătății
Victor Sebastian Costache
Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania thursday, 1 december 2022, 9:57
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro