Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Activitate parlamentară
2020-prezent (dep.)
2016-2020 (dep.)
inițiative legislative
întrebări și interpelări
moțiuni
luări de cuvânt în plen
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2016-2020 > Camera Deputaților > Rareș Tudor Pop > Comunicate de presa Versiunea pentru printare


primită de la domnul deputat Tudor Rareș Pop (Grupul parlamentar al USR)

Domnule ministru Victor Sebastian Costache,
În răspunsul din data de 11 decembrie la Scrisoarea Deschisă adresată dumneavoastră și doamnei viceprim-ministru Raluca Turcan, cu privire la starea sistemului de transfuzii din România, afirmați că precaritatea sistemului este cunoscută încă din anul 2017, când a fost realizat un audit de către experți internaționali, iar autoritățile care au administrat acest sistem s-au complăcut, luând doar măsuri superficiale, fără să corecteze în profunzime adevăratele probleme semnalate.

Spuneți că acest raport de audit face referire la sistemul informatic achiziționat pentru centrele de transfuzii, care, în loc să asigure transabilitatea sângelui, pune mai degrabă în pericol sănătatea publică prin erorile pe care le are.
Ne-ați putea preciza cine a solicitat acest audit și care sunt observațiile și recomandările experților care au realizat auditul din anul 2017 pentru sistemul informatic?
Totodată, menționați că deși România este o țară exportatoare de plasmă, în ultimii ani ne confruntăm cu o criză perpetuă de medicamente derivate din plasmă, în special imunoglobulina, pe care suntem obligați să le importăm în cantități neîndestulătoare la suprapreț din străinătate, pentru că țara noastră nu dispune de o facilitate de producție proprie.
În acest context, ne puteți spune ce cantitate de plasmă a fost exportată de către România în ultimii 5 ani și care sunt modalitățile pe care România le poate accesa pentru a obține medicamente din plasmă?
În aceeași scrisoare adresată dumneavoastră făceam referire la o OUG de modificare a legi nr. 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice venită ca un răspuns la Directiva Europeană privind sistemul național de transfuzie. Propunerea de modificare a Legii nr. 282/2005 prin Ordonanță de Urgență postată pe site-ul Ministerului Sănătății la rubrica transparenta decizională a fost promovată fără dezbatere? Țin să vă precizez că a existat dezbatere publică, anunțată pe site, la care au participat mulți oameni, și pentru care s-au primit propuneri, existând un tabel comparativ cu propunerile care au fost preluate în textul ordonanței. A existat inclusiv o discuție la MApN pe această temă.
Afirmați că realizarea în România a unui sistem de transfuzii modern conform cu normele europene în vigoare a fost evaluat la aproximativ 50 de milioane de euro, iar finanțarea pentru implementarea reformei sistemului de transfuzii, ce urmează a fi elaborată împreună cu Serviciul de Sprijin al Reformei Structurale, va fi alocată de Comisia Europeană în exercițiul financiar 2021-2027. Pentru acordarea acestei finanțări Comisia Europeană impune României îndeplinirea unei serii de condiționalități.
Pe ce evaluări se bazează această estimare?
Care este stadiul aplicației pentru accesarea finanțării prin SRSS, care este perioada de implementare a proiectului și care sunt condiționalitățile care sunt necesar a fi soluționate pentru a accesa finanțarea prin SRSS?
Vă mulțumesc pentru disponibilitatea de a răspunde la aceste întrebări!
Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti duminică, 27 noiembrie 2022, 8:22
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro