domnului Bogdan Olteanu cu prilejul învestirii în funcția de președinte al Camerei Deputaților

vezi înregistrarea video Video in format Real Media Video in format Windows Media

Doamnelor și domnilor deputați, voi începe prin a mulțumi tuturor celor care mi-au dat astăzi votul pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților și a-i asigura pe cei care nu m-au votat că mandatul meu va fi unul corect, în care fiecare deputat și fiecare parlamentar vor găsi în mine un interlocutor de încredere și de echilibru. Această funcție mă onorează și mă obligă în egală măsură. Și spun acest lucru nu ca pe o simplă formulă de stil, ci ca pe o realitate a ceea ce înseamnă astăzi parlamentul. Instituția parlamentului rămâne principalul pilon pe care se sprijină orice construcție democratică. Cu toate acestea, nu putem să ne prefacem că împăratul are haine și nu putem să ignorăm faptul că orice investigație sociologică plasează parlamentul și pe noi, parlamentarii, în rândul din urmă al încrederii populației de astăzi. Desigur, ne întrebăm cu toții ce este de făcut. Sunt chiar voci care militează pentru desființarea instituției. În viziunea mea, este un fapt inacceptabil și care ar arunca România în ocara lumii civilizate. Alții, mai mulți, se pronunță, aducând argumente din cele mai diverse, asupra necesității de restrângere și de limitare a rolului parlamentului. Aici, opțiunea mea este una cât se poate de clară. Tradiția parlamentară a României moderne, precum și modelele europene spre care ne îndreptăm, ne îndeamnă să respingem această formulă ca antidemocratică. Tocmai de aceea, rămâne o singură cale și un singur drum viabil: întărirea parlamentului, a autorității și a credibilității acestuia. Cred că voi reuși în acest demers. Și asta, pentru că nu sunt singur. Sunt convins că buna-credință și idealurile democratice, dincolo și mai presus de doctrine, ne vor îndemna să stăm alături în efortul de a schimba fața Camerei Deputaților, precum și imaginea atât de rea pe care astăzi mass-media și opinia publică o au despre noi. În mod concret, îmi propun și vă propun ca pe parcursul acestui mandat să fie promovate și adoptate o serie de legi de importanță majoră pentru reforma instituțională și morală a parlamentului. Una dintre ele este codul electoral, cu sublinierea introducerii votului uninominal. Este singura cale ca alesul și cetățeanul să împartă în egală măsură responsabilitatea pentru destinele țării: alesul, pentru deciziile sale și pentru ceea ce votează în parlament, iar cetățeanul, pentru ștampila pe care o pune pe buletinele de vot odată la patru ani. Cel care ne votează are dreptul de a ne cunoaște nu numai în perioadele de campanie electorală, nu numai atunci când mergem să cerem votul, ci pe parcursul celor patru ani de mandat. Tocmai de aceea, am fost în calitate de deputat unul dintre susținătorii hotărâți ai introducerii votului nominal și consider introducerea votului nominal din această sesiune ca una din marile realizări ale parlamentului.
Pentru ca o adevărată reformă morală să se producă, adoptarea codului electoral trebuie să fie însoțită de legi ce au menirea de a limpezi trecutul. Vorbesc aici de legi precum lustrația sau accesul la propriul dosar. Nu mai putem duce după noi dureri ale trecutului fără a ne delegitima viitorul. Atunci când vorbim de demnitatea parlamentului, de rolul pe care această instituție trebuie să îl joace în societate, nu putem să ignorăm raporturile în care ne aflăm cu alte instituții ale statului, raporturile pe care le avem cu societatea civilă, de asemenea. De fapt, aceste raporturi cu societatea civilă sunt sinteza relațiilor pe care parlamentul, respectiv Camera Deputaților, le are cu cetățeanul. Tocmai de aceea cred că rolul presei trebuie corect și bine înțeles în interiorul Camerei Deputaților. Presa reprezintă reflectarea activității noastre așa cum este ea, cu bune și cu rele. Nu cred în demersul de limitare a accesului presei, dar cred cu tărie că ține numai de noi dacă avem în mass-media un aliat de nădejde sau un adversar și un critic extrem de puternic.
Doamnelor și domnilor colegi, nu mă feresc să spun că voi încerca să creez un nou model de președinție a Camerei Deputaților, un președinte care va sta mai puțin între pereții de beton ai acestei clădiri, și mai mult între oameni. Parlamentul trebuie să lucreze pentru oameni, nu pentru sine și nu pentru entități abstracte cum sunt legile. Legile sunt ele însele făcute pentru oameni, iar pentru a legifera bine parlamentarii trebuie să cunoască ce se întâmplă dincolo de gardul instituției. Tocmai de aceea, mandatul meu va fi unul al consultărilor permanente cu reprezentanți ai societății civile. Fie că vorbim de patronate, de sindicate, de asociații de mediu, de protecția copilului sau de alte asociații din domeniul neguvernamental, atunci când un proiect de lege din sfera lor de interes și de competență va fi pe agenda Camerei Deputaților, discuțiile dintre instituție și societatea civilă îi vor fi pe agendă. Și nu vreau să credeți că deschiderea de care vorbesc are un sens unic. Vreau să aducem cetățeanul în interiorul Camerei Deputaților. Da. În aceeași măsură însă, vreau și trebuie să coborâm în stradă, între oameni. Vreau să reamintesc celor care ne-au ales că și pentru președintele Camerei Deputaților ziua de vineri este zi de lucru și vreau să redau sensul propriu pentru sintagma "zi de teritoriu". Vreau să fiu un președinte al Camerei Deputaților conectat la nevoile oamenilor, care vede și care înțelege România reală, pentru a da un sens complet funcției de reprezentare. Vreau să cunosc problemele celor care duc țara înainte, dar și problemele celor pe care țara trebuie să-i ajute ca să poată să meargă înainte.
Doamnelor și domnilor deputați, vă mulțumesc încă o dată pentru marea onoare pe care mi-ați făcut-o și vă invit să mergem alături pe un drum greu, un drum pe parcursul căruia vom deveni primul parlament al României europene. Atunci vom ști că mandatul nostru s-a împlinit, că ne putem prezenta cu fruntea sus în fața electoratului, pentru a-i cere din nou încrederea pentru patru ani. Vă mulțumesc și vă stau la dispoziție.