Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Bogdan Olteanu > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

președintelui Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, cu prilejul adoptării de către Parlamentul României a "Declarației privind aderarea României la Uniunea Europeană".

Domnule Președinte al României,
Domnule Președinte al Senatului,
Domnule Prim-Ministru,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Stimați invitați,

Îmi revine onoarea, ca Președinte al Camerei Deputaților, de a fi primul care salută adoptarea de către Parlamentul României a "Declarației privind aderarea României la Uniunea Europeană". Încă de la început vreau să subliniez că, deși este un act festiv, ceea ce s-a întâmplat astăzi aici nu este un act formal. Este un pas pe care cu toții - și aici mă refer în primul rând la cetățenii pe care îi reprezentăm, l-am așteptat încă din 1989.
Este momentul întregii Românii, căci fiecare cetățean al acestei țări a suportat efortul necesar integrării și, în egală măsură, fiecare trebuie să se bucure de rezultatele obținute. După 16 ani de muncă, ne integrăm astăzi în Europa cu capul sus, devenind un membru de încredere al familiei europene. Într-un interval scurt de timp, românii au demonstrat că pot face față cu succes competiției europene, că valoarea lor a fost recunoscută în Europa chiar îninte de dispariția granițelor formale.
Începând de astăzi, România trebuie să arate Uniunii Europene și guvernelor statelor membre că este un partener serios, care are voința politică de a continua, chiar a doua zi după aderare, reformele pe care s-a angajat să le facă.
Tocmai de aceea este necesar să facem distincția între procesul de aderare - pe care îl considerăm îndeplinit cu succes și efortul de integrare, pe care trebuie să îl continuăm de acum înainte. România nu își permite să facă pauze în ceea ce privește integrarea europeană. Scopul major este de a ajunge din urmă țările ce au aderat în 2004 și nu de a păstra sau de a mări decalajul existent.
Odată cu 1 ianuarie 2007, vremea promisiunilor despre integrare a trecut. Cetățenii României așteaptă certitudini, așteaptă o viață mai bună, iar convingerea mea este că în scurt timp avantajele aderării vor fi vizibile pentru fiecare dintre noi.

Doamnelor și domnilor deputați,
Stimați invitați,

Efortul post-aderare este o responsabilitate comună a clasei politice și a întregii societăți românești.
Parlamentul se va înscrie în agenda post-aderare a României, asumându-și cu responsabilitate rolul său în continuarea procesului de modernizare pe care România trebuie să-l parcurgă. Cele două Camere vor trebui să contribuie la respectarea unui calendar legislativ care să susțină procesul intern de reformă și să aducă în spațiul public intern temele europene.
După 1 ianuarie 2007 politica europeană devine politica internă a statului român. Parlamentul va trebui să își reia rolul de dezbatere și amendare a actelor legislative, astfel încât acestea să susțină nevoile de dezvoltare socială și economică a societății românești. Numai în acest fel România va putea să facă față nevoilor unei piețe europene competitive.
Aceasta nu este o problemă în care să fim divizați de culori politice sau rivalități personale. Respectarea agendei europene a României implică o responsabilitate și o maturitate politică, care este expresia unei viziuni pe termen lung. Dezvoltarea durabilă a României nu se poate realiza decât în baza unui consens în ceea ce privește interesul național și obiectivele strategice de dezvoltare ale țării.
De aceea, salut inițiativa Primului Ministru de a deschide dialogul cu toate forțele politice și cu reprezentanții societății civile în scopul definirii unor obiective, termene și politici coerente de natură să asigure dezvoltarea României în interiorul Uniunii Europene.
1 ianuarie 2007 reprezintă pentru România sfârșitul acestei îndelungi tranziții în plan economic, social și moral. Înseamnă despărțirea de trecut. România s-a rupt definitiv de comunism.
Este momentul să privim spre viitor, avem toate motivele să ne bucurăm de succesul obținut. Românii trebuie să aprecieze momentele cu adevărat fericite, de împliniri naționale.
Este momentul de început al destinului european al fiecărui cetățean al României.

Succes România!
Succes cetățenilor europeni ai României !

Bogdan Olteanu
Președinte al Camerei Deputaților

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București joi, 21 noiembrie 2019, 4:50
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro