Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Bogdan Olteanu > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

președintelui Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, referitoare la convocarea directorului SRI, în cursul săptămânii viitoare.

Președintele Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu a dispus măsurile necesare pentru ca săptămâna viitoare directorul Serviciului de Informații Externe, Claudiu Săftoiu, să fie convocat în fața Parlamentului pentru a da explicațiile necesare referitor la cazul românilor arestați în Irak.
"Trebuie să vedem dacă Serviciul de Informații Externe și-a făcut sau nu datoria în această situație, dacă a informat și pe cine a informat. Din declarațiile pe care președintele Traian Băsescu le-a făcut astăzi înțelegem că a primit informații din partea Ministerului Afacerilor Externe. Continuă să nu existe nici un fel de mențiune referitoare la implicarea SIE în acest caz. E o situație extrem de gravă pentru că e vorba de acuzații de spionaj împotriva unui aliat al României, al celui mai important aliat al României, după părerea domnului Traian Băsescu și, ca atare, trebuie lămurit cât se poate de clar dacă SIE și-a făcut sau nu datoria. Nu știu în ce măsură un asemenea incident nu riscă să scadă încrederea pe care serviciile de informații partenere o au în serviciile românești, în cooperarea cu acestea, și tocmai de aceea domnul Claudiu Săftoiu trebuie să vină și să dea explicații în fața Parlamentului."
Referindu-se la precizările făcute astăzi de președintele României, domnul Bogdan Olteanu consideră că îi este greu să creadă că șeful statului putea să uite despre soarta a doi români arestați în Irak cu trei luni în urmă.
În ceea ce privește implicarea Ministerului Afacerilor Externe în acest caz, președintele Camerei Deputaților a menționat că situația este lămurită. "Din punct de vedere consular obligațiile MAE au fost îndeplinite, cei doi români au beneficiat de asistență consulară. Înțeleg că și obligațiile de natură instituțional-politică au fost îndeplinite prin informarea președintelui CSAT. Ceea ce rămâne de lămurit vizează SIE".
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București luni, 24 februarie 2020, 2:25
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro