Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Bogdan Olteanu > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

președintelui Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, referitoare la lucrările Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, la care a participat în perioada 25-27 mai.

Președintele Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, a făcut astăzi o declarație de presă referitoare la lucrările Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, la care a participat în perioada 25-27 mai:
"Aș vrea să fac câteva precizări referitoare la desfășurarea Conferinței Președinților de Parlamente din Uniunea Europeană, conferință care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Bratislava, Slovacia. Cu această ocazie președinții de Parlamente și-au exprimat speranța ca în această primă jumătate a anului, la propunerea președinției Uniunii Europene, asigurată de Germania, să putem să relansăm procesul de integrare politică europeană prin găsirea unei soluții la blocajul constituțional. După cum știți, două țări au respins prin referendum Tratatul Constituțional, este vorba de Franța și Olanda.
Mai bine de doi ani, Uniunea Europeană a traversat un proces de reflecție. Încercăm acum ca, pe baza unor propuneri pe care președinția germană le va face în iunie, să relansăm acest proces de construcție constituțională, construcție politică a Uniunii Europene. Urmează să se opteze între adoptarea unui tratat simplificat, formulă propusă și de președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barosso, în urmă cu câteva zile, sau adoptarea unei variante a unei "Europe cu două viteze", în care cei care au semnat și au ratificat Tratatul să devină parte a acestuia, urmând ca celelalte țări să decidă pe parcurs dacă doresc să o facă sau nu. Este vorba de propunerea fostului președinte al Comisiei Europene, în prezent prim-ministru al Italiei, domnul Romano Prodi.
De asemenea, am avut o serie de întâlniri bilaterare, în cadrul cărora am prezentat președinților de Parlamente din Uniunea Europeană evoluția situației politice din România, eforturile pe care administrația publică și Parlamentul din România le fac pentru îndeplinirea ultimelor obligații pe care România și le-a asumat în vederea aderării la Uniune, obligații ce vor fi evaluate și în Raportul de țară din luna iunie.
Împreună cu președintele Parlamentului maghiar, am decis ca întâlnirea noastră anuală să se desfășoare în octombrie, la Roșia Montană. Vom invita cu această ocazie și acele organizații non-guvernamentale din România și Ungaria care sunt preocupate de soarta și evoluția proiectului minier de acolo. Incercăm astfel ca prin prezența și acțiunea noastră să influențăm opinia publică din cele două țări în adoptarea unei poziții raționale față de un asemenea proiect."
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 15 noiembrie 2019, 7:53
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro