Curriculum Vitae
Comunicate de presă
Discursuri, declarații și mesaje
Interviuri
Galerie foto
Agenda
Activitate în teritoriu
Activitate parlamentară
2008-2012 (dep.)
2004-2008 (dep.)
inițiative legislative
luări de cuvânt în plen
luări de cuvânt în ședințele Biroului permanent
votul electronic
declarație de avere
declarație de interese
 
Sunteti în sectiunea: Prima pagina > Legislatura 2004-2008 > Camera Deputaților > Bogdan Olteanu > Discursuri, declaratii si mesaje Versiunea pentru printare

susținut de președintele Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, cu ocazia vizitei oficiale în România a președintelui Parlamentului European, domnul Hans-Gert Pöttering.

"Vreau să încep prin a adresa cele mai calde mulțumiri din partea noastră, a Parlamentului României, domnului Hans-Gert Pöttering, pentru onoarea pe care ne-o face prin vizita sa în țara noastră. Este momentul să constatăm că prezența astăzi, în Parlamentul României, a domnului Pöttering, transcede valoarea unui simbol. Vizita domniei sale marchează debutul unei noi perioade pentru România, pentru fiecare cetățean român care în scurt timp va putea să-și manifeste calitatea de european prin votul pentru alegerile europarlamentare. Nu vreau să trec peste acest moment fără a aduce în atenție faptul că România descoperă acum o nouă parte a Europei. La începutul anilor "90, generația mea descoperea bătrânul continent. Până atunci știam despre Europa din poveștile străbunicilor, din cărțile care scăpau cenzurii, din relatările norocoșilor care puteau trece granița. Acum actul de identitate este suficient pentru a ne legitima drept cetățeni europeni, este suficient pentru a ne vizita prietenii germani, italieni, francezi sau spanioli, este suficient pentru a ne permite să concurăm cu ei pe piața liberă a muncii. Este momentul ca România să arate responsabilitate și determinare în calitatea sa de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Pentru a ne bucura de drepturile europene, trebuie să ne îndeplinim obligațiile, căci progresul României depinde acum ca și întotdeauna de progresul Europei. Alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 sunt epilogul poveștii de succes a aderării noastre. Am beneficiat de sprijin politic, financiar, și de sprijin moral din partea Uniunii Europene. Și putem afirma acum că succesul aderării României se datorează în egală măsură nouă și partenerilor noștri europeni.
Parlamentul European este expresia cea mai înaltă a democrației europene, model către care tind multe state ale lumii. Tocmai de aceea cred că și în România rolul Parlamentului național trebuie întărit în ecuația democrației interne. Numai în acest fel relația noastră cu Parlamentul European va putea fi una corectă, în care parlamentul național va putea să ofere o dezbatere și expertiză corectă asupra inițiativelor europene. Pentru ca parteneriatul să fie valabil, partenerii trebuie să fie la fel de puternici. În acest fel salutăm prevederile Tratatului reformator care vor aduce o întărire a rolului parlamentelor naționale din țările Uniunii Europene. Deci o întărire a rolului Parlamentului European, singura instituție comunitară aleasă în mod direct de către cetățeni. Sistemul prin care Comisia Europeană consultă parlamentele naționale asupra propunerilor sale reprezintă o creștere semnificativă a rolului și locului parlamentelor naționale ce va avea un impact direct în dezbaterile europene. În cele din urmă, acest fapt va conduce la o mai bună conectare a fiecărui cetățean european la procesul legislativ comunitar.
Domnule președinte, toate aceste reforme și înnoiri ale instituțiilor europene trebuie să contribuie la întărirea forței comune a popoarelor și țărilor noastre reunite în marea familie europeană. Până acum România a fost reprezentată în Parlamentul European de colegii noștri senatori și deputați care joacă deja un rol acolo. Ca membrii activi în grupurile parlamentare europene și comisiile de specialitate, europarlamentarii români au demonstrat competență și implicare. Vă asigurăm că, și după 25 noimebrie, România va fi un partener loial de încredere pentru Europa, că vom ști să ne achităm cu onoare obligațiile și să susținem politicile economice și sociale, precum și ceea ce sperăm că va deveni politica externă și de securitate comună.
Uniunea Europeană are nevoie acum de solidaritate și coeziune între țările membre și instituțiile comune. Acesta este drumul pe care îl vom urma pentru a evita derapajele naționale de la politicile comune. Acesta este drumul pentru întărirea forței noastre comune.
Domnule președinte, prezența dumneavoastră astăzi ne onorează și avem onoarea să marcăm acest lucru înmânându-vă medalia noastră".
Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București miercuri, 20 noiembrie 2019, 11:48
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro