președinte Camera Deputaților

Direcția pentru relații publice este împuternicită de președintele Camerei Deputaților, domnul Bogdan Olteanu, să prezinte declarația pe care acesta a susținut-o astăzi, în plen, cu ocazia dezbaterilor la propunerea legislativă pentru completarea art. 4 din Legea 85/2003, prin care se urmărește interzicerea folosirii cianurilor în exploatările miniere.
"În primul rând, ca să fiu foarte explicit, parlamentarii liberali doresc discutarea acestei legi, adoptarea ei în formă inițială, cu un amendament formulat de domnul deputat Antal, pe care-l voi susține, și respingerea amendamentelor formulate de comisie.
Dacă astăzi susținem retrimiterea la comisie, o facem pentru că ne temem că, fiind o lege organică, ea n-ar putea strânge numărul necesar de voturi pentru a interzice cianurile astăzi și înțelegem că mai sunt necesare negocieri la nivelul grupurilor parlamentare.
Reamintim unora dintre grupurile parlamentare, prezente în sală, angajamentul politic al liderilor lor, mai recent sau mai vechi, de a vota pentru proiectul de lege așa cum a fost formulat inițial. Vreau să fiu, de asemenea, extrem de explicit atunci când facem diferențierea dintre proiectul de la Roșia Montană, pe ai cărei reprezentanți îi salut printre asistenții la aceste lucrări, și discuția referitoare la cianuri, în general. Dar actuala guvernare este împotriva proiectului Roșia Montană și își asumă responsabilitatea de a-l respinge pe cale administrativă, pentru că nu îndeplinește condițiile legale.
Dar aceasta nu are nicio legătură cu interzicerea cianurilor. Știm că sunt mai multe proiecte în acest moment, proiecte private, proiecte ale statului român care funcționează și, din acest motiv, atât Guvernul, cât și parlamentarii liberali, parlamentarii UDMR, parlamentarii PRM au susținut acel amendament prin care să se introducă o perioadă tranzitorie, în care exploatările în curs să se poată adapta.
Este normal să fie așa, trebuie să ținem cont de considerentele tehnice și sociale și trebuie să oferim industriei posibilitatea să se adapteze la realități, dar asta nu înseamnă să-i oferim posibilitatea pe vecie, așa cum face actuala propunere legislativă a comisiei.
În sfârșit, s-a invocat faptul că aurul de la Roșia Montană, că tot despre Roșia Montană vine vorba până la urmă, nu poate fi exploatat altfel. Nu poate fi exploatat altfel acum. Dar acum 100 de ani nu existau cianuri și acum există. Acum 50 de ani nu existau fluoruri și acum există. Vor apărea noi tehnologii, vor apărea tehnologii ecologice și tehnologii care să permită exploatarea în filon, fără a distruge patru masivi din Munții Apuseni. Cred că putem aștepta cu răbdare. România va avea nevoie de aur și peste 20, 50 sau 100 de ani, iar aurul nu pleacă din România până când apare o nouă tehnologie."